Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään
Yhtiö: Raute
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 26.00 EUR
Kurssi: 24.20 EURKurssi hetkellä: 24.10.2019 - 6:55

Raute julkistaa keskiviikkona kello 9.00 Q3-numeronsa. Odotamme yhtiöltä kivikovaa vertailukautta selvästi heikompia Q3-numeroita ja myös tilausten osalta ennusteemme ovat absoluuttisesti alhaalla. Ohjeistuksensa tänä vuonna heikentyvästä tuloskunnosta Raute arviomme mukaan toistaa. Säilytämme näkemyksemme Rautesta ennallaan ennen Q3-raporttia. Rauten osake on mielestämme jo varovaisen houkuttelevasti hinnoiteltu (2019e: P/E 13x, EV/EBIT 9x, osinkotuotto noin 6 %), kun huomioidaan jo kotiutetun Venäjän jättitilauksen myötä selvästi parantunut näkyvyys ensi vuoteen.

Ennustamme Rauten liikevaihdon laskeneen Q3:lla 33 % 32,0 MEUR:oon, mikä heijastelee yhtiön viimeisen vuoden aikana selvässä laskussa ollutta laiteprojektien tilauskantaa ja erittäin kovaa vertailutasoa. Palveluliikevaihdon arvioimme pysyneen hyvällä tasolla ja lievässä kasvussa. Rauten liikevoiton ennustamme olleen Q2:lla 2,0 MEUR, mikä on niin ikään rajusti ennätysvahvaa vertailukautta alempi taso. Tuloksen ja kannattavuuden laskua ajavat arviomme mukaan etenkin liikevaihdon laskun skaalautuminen kiinteiden kulujen rakenteeseen (ts. negatiivinen tulosvipu) ja pienemmässä skaalassa muutamat haastavat projektit. Rauten kvartaalin lopulla käynnistämien lomautusten emme usko laskeneen henkilöstökuluja juurikaan vielä Q3:lla. Rauten rahoituskulujen odotamme olleen yhtiölle tyypillisesti nollissa ja veroasteen normaalilla tasollaan 25 %:ssa. Siten Rauten Q2:n EPS-ennusteemme on vertailukauden tasoa selvästi alempana 0,36 eurossa osakkeelta.

Raute tiedotti Venäjältä tulleesta 58 MEUR:n jättitilauksesta 1.10., joten lähtökohtaisesti arvioimme projektin kirjautuneen tilauskantaan vasta Q4:n puolella. Q3:n aikana yhtiö ei tiedottanut suuremmista kaupoista ja varsinkin laiteprojektien kysynnän ylle liittyy merkittävää epävarmuutta vallitseva yleinen taloustilanne huomioiden. Odotamme palveluiden vakaan kysynnän ja muutaman pienemmän projektin tuoneen Rautelle Q3:lla siedettävän 21 MEUR:n tilausvirran (Q3’18 42 MEUR). Ennusteillamme tilauskanta laskisi, mutta jo kotiutettu Venäjän jättikauppa huomioiden tilauskannan todellinen taso on hyvä ja Rautella on mielestämme jo normaalia parempi näkyvyys ensi vuoteen. Kysynnän osalta emme usko yhtiön viestivän oleellisista muutoksista. Arviomme mukaan epävarmuus on pysynyt kasvussa, mutta toisaalta syväjäässä kysynnän ei mielestämme pitäisi olla. Myös suurempia projekteja Rautella on arviomme mukaan vielä neuvotteluvaiheessa.

Raute on ohjeistanut kuluvalle vuodelle, että yhtiön liikevaihto laskee ja liiketulos heikkenee tänä vuonna viime vuodesta. Raute teki viime vuonna 181 MEUR:n liikevaihdolla 14,8 MEUR:n liiketuloksen. Odotamme Rauten toistavan ohjeistuksensa Q3-raportissa, vaikka ennusteemme ovatkin varsin selvästi yhtiön viime vuoden lukujen alapuolella. Näin ollen edes sanamuotojen tarkastus negatiivisemmaksi ei välttämättä olisi yllätys suhteessa odotuksiin, vaikka emme niihin lähtökohtaisesti odotakaan muutoksia Q3-raportissa.

Käy kauppaa. (Raute)

Analyytikko / Kirjoittaja

Antti Viljakainen

Antti Viljakainen

Analyytikko

Lisätiedot

Raute-konserni on maailmanlaajuisesti toimiva teknologiayritys. Asiakkaat ovat puutuoteteollisuudessa toimivia yrityksiä, joiden valmistamia puutuotteita ovat viilu, vaneri ja LVL. Rauten teknologiatarjonta kattaa koko tuotantoprosessin koneet ja laitteet.

Rauten kokonaispalvelukonsepti lähtee tuotteen elinkaaren hallinnasta ja Rauten ratkaisuihin kuuluvat kattavan laitetarjonnan lisäksi teknologiapalvelut varaosatoimituksista säännölliseen kunnossapitoon ja konekannan modernisointeihin.

Tunnusluvut 2018 2019e 2020e
Liikevaihto 181,0 143,9 145,0
- kasvu-% 22,2% -20,5% 0,7%
Liikevoitto (EBIT) 14,9 9,1 10,7
- EBIT-% 8,2% 6,3% 7,4%
EPS (oik.) 2,78 1,78 1,89
Osinko 1,40 1,45 1,50
P/E (oik.) 7,7 13,6 12,8
EV/EBITDA 4,5 6,5 5,9
Osinkotuotto-% 6,6% 6,0% 6,2%
Uusimmat ennusteet