Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään
Yhtiö: Relais Group
Suositus: Osta
Tavoitehinta: 9.00 EUR
Kurssi: 7.35 EURKurssi hetkellä: 18.10.2019 - 8:09

Aloitamme Relais Groupin seurannan osta-suosituksella ja 9,0 euron tavoitehinnalla. Relais on Pohjoismaissa ja Baltiassa toimiva ajoneuvojen varaosiin keskittyvä tukkuri. Relais on kasvanut vuosina 2011-2018 selvästi hitaasti kasvavaa ja rakenteeltaan fragmentoitunutta markkinaa nopeammin ja yhtiö tavoittelee markkinoita nopeampaa kasvua myös jatkossa. Relaisin markkinat ovat luonteeltaan defensiivisiä ja lisäksi yhtiön kulurakenne on joustava sekä investointitarpeet pieniä. Vankan tuloshistorian omaavan Relaisin kannattavuus on myös ollut selvästi kilpailijoita parempi. Sijoituskohteena yhtiö on defensiivinen. Ensimmäisen kaupankäyntipäivän kurssikehitys oli varovaista (-1 %) ja osakkeessa on arvonmäärityksemme ja muiden ajureiden perusteella selvästi nousuvaraa. Seurannan aloitus -raporttimme on luettavissa täällä.

Keskittynyt toimintamalli on johtanut kilpailijoita parempaan kannattavuuteen

Relaisin ydinliiketoimintaa on tarjota laajaa valikoimaa ajoneuvojen varaosia, lisävarusteita ja niihin liittyviä asiantuntijapalveluita niinikään laajalle joukolle jälleenmyyjäasiakkaita kohdemarkkinoilla. Yhtiö kuuluu toimialansa suurimpiin Suomessa ja Ruotsissa. Relais on differoitunut monista kilpailijoistaan keskittymällä vain tukkumarkkinaan, profiloitumalla erityisesti sähköosien asiantuntijaksi ja tarjoamalla asiakkaiden käyttöön arviomme mukaan markkinoiden edistyksellisimpiin kuuluvan digitaalisen tuotehakemiston. Erottautuminen kilpailijoista näkyy selvästi niitä parempana kannattavuutena mm. bruttomarginaalissa ja EBITDA-marginaalissa. 

Kasvua haetaan aktiivisesti, kannattavuus säilyy hyvällä tasolla

Relaisin strategiana on kasvaa selvästi markkinaa nopeammin ja kasvattaa liikevaihto vuoteen 2024 mennessä kaksinkertaiseksi vuoden 2018 tasosta. Tavoitteeseen aiotaan päästä viimeaikaisten akvisitiokohteiden kanssa lisääntyvän ristiinmyynnin, uusien tuotekategorioiden ja etenkin Pohjoismaissa tehtävien uusien akvisitioiden avulla. Relais on vuodesta 2014 tehnyt viisi akvisitiota Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa, joten yhtiöllä on kasvustrategian toteutuksesta jo kokemusta. Emme ole sisällyttäneet tulevia akvisitioita perusennusteeseemme, mutta fragmentoitunut markkina sekä yhtiön aiemmat näytöt yritysostoista luovat hyvän pohjan epäorgaaniselle kasvulle. Perusennusteessamme konsernin kannattavuus pysyy korkeana ja paranee edelleen hieman vuosina 2019-2022 (EBITA-marginaali 12,6 %:sta 14,1 %:iin) Ruotsista hankittujen yhtiöiden hyvän kannattavuuden sekä synergioiden päästessä vaikuttamaan numeroihin.

Arvostusdiskontto suhteessa verrokkeihin perusteeton, yritysostot selvä plusoptio

Relaisin osake on 15-18 % diskontolla suhteessa verrokkien mediaaniin vuoden 2020 P/E- ja EV/EBITDA-kertoimilla, vaikka emme ole keskivertoverrokkia pienemmän koon lisäksi tunnistaneet muita diskonttotekijöitä. DCF-arvoon on nousuvaraa 25 %. Osakekurssi ei myöskään huomioi arvonlisäpotentiaalia, joka liittyy Relaisin jälleen aktivoitumassa oleviin yritysostoihin. Toimialan defensiivisyys sekä Relaisin joustava kulurakenne pitävät merkittävien negatiivisten yllätysten riskin pienenä ja näytöt onnistuneista yritysostoista pienentävät myös niihin liittyvää riskiä. Lähiaikojen positiivisia kurssiajureita voivat olla tiedot yrityskaupoista sekä muutamien kuukausien kuluttua saatava näyttö H2’19:ää koskevan ohjeistuksen saavuttamisesta.

Analyytikko / Kirjoittaja

Erkki Vesola

Erkki Vesola

Analyytikko

Lisätiedot

Relais on ajoneuvojen sähkövaruste- ja varaosaliiketoimintaa Pohjoismaissa ja Baltiassa aktiivisesti kehittävä maahantuoja ja tekninen tukkuliike. Yhtiö toimii asiakkaidensa luotettuna kumppanina ajoneuvovalmistajista riippumattomalla jälkimarkkinalla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Baltiassa. Relais luo lisäarvoa asiakkailleen tarjoamalla ajoneuvojen sähkövarusteet, varaosat ja asiantuntijapalvelut luotettavasti, tehokkaasti ja oikea-aikaisesti ajoneuvojen elinkaaren eri vaiheisiin.

Yhtiöpäivitykset

Tunnusluvut 2018 2019e 2020e
Liikevaihto 72,5 102,3 123,5
- kasvu-% 19,9% 41,1% 20,8%
Liikevoitto (EBIT) 5,7 7,2 10,6
- EBIT-% 7,9% 7,1% 8,6%
EPS (oik.) 0,67 0,56 0,73
Osinko 0,00 0,13 0,29
P/E (oik.) 0,0 13,0 10,0
EV/EBITDA 2,0 11,0 8,2
Osinkotuotto-% 0,0% 1,8% 3,9%
Uusimmat ennusteet