Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Yhtiö: Sotkamo Silver
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 3.50 SEK
Kurssi: 2.57 SEK
Kurssi hetkellä: 13.7.2021 - 7:23 Analyysi päivitetty: 4.6.2021

Sotkamo Silver julkistaa Q2-raporttinsa torstaina. Yhtiötä vauhdittava myötätuuli jalometallimarkkinoilta on jatkunut Q2:lla, kun hopean hinta on jatkanut sahaamista korkealla tasollaan. Tätä peilaten odotamme yhtiön Q2:n käyttökatteen nousseen hyvälle tasolle, mutta tämä toki vaatii tuotantovolyymin toipumista kahden heikon kvartaalin jäljiltä. Kuluvan vuoden ohjeistuksensa yhtiö tulee arviomme mukaan toistamaan, mutta viime kvartaalien negatiiviset yllätykset taivuttavat riskit negatiiviselle puolelle. Olemme tehneet pieniä ennustetarkistuksia Q2-raportin alla peilaten metallien hintakehitystä, mutta emme tee muutoksia näkemykseemme osakkeesta, joka on mielestämme varsin kohtuullisesti hinnoiteltu, kunhan uudet tuotantopettymykset vältetään. Kesäkuussa julkaistu laaja yhtiöraportti Sotkamo Silveristä on edelleen ajankohtainen ja luettavissa vapaasti täältä.

Sotkamo Silverin tuottamien metallien hinnat ovat nousseet Q2:lla hieman Q1:stä ja rajusti vertailukaudesta. Markkinatilanteen puolesta yhtiön pitäisikin tehdä vahvaa tulosta, mutta tuotantovolyymeihin liittyy selviä epävarmuuksia, sillä kahden edellisen kvartaalin aikana yhtiö on jäänyt lähinnä malmin laatuun liittyvistä syistä vaisuille tuotanto- ja samalla tulostasoille. Huhtikuussa tuotanto oli kuitenkin alkanut toipua ja eikä kvartaalin aikana ole saatu tuotantopäivityksiä (ml. ohjeistus ennallaan), joten odotamme yhä Sotkamo Silverin volyymien nousseen hieman Q2:lla Q1:stä. Näin ollen odotamme yhtiön liikevaihdon kasvaneen Q2:lla 59 % hyvin heikosta vertailukaudesta 107 MSEK:iin. Kulut Hopeakaivoksella ovat olleet useamman kvartaalin melko vakaat emmekä usko kulujen heilahtaneen korkealta tasoltaan oleellisesti kumpaankaan suuntaan Q2:lla. Siten ennustamme yhtiön yltävän korkean liikevaihdon vetämänä hyvään 32 MSEK:n käyttökatteeseen. Odotamme myös alarivien olleen plussalla Q2:lla, vaikka isot poistot ja korkeat rahoituskulut rasittavat EPS:ää.

Liiketoiminnan kassavirran pitäisi arviomme mukaan olla myös selvästi positiivinen Q2:lla hyvää käyttökatetta peilaten, sillä käyttöpääomassa ei ole enää suurempia muutospaineita ja toisaalta velkakirjalainojen korkoja ei makseta Q2:lla. Investointeja arviomme kertyneen Hopeakaivoksen ylläpidosta ja kaivoksen elinkaaren jatkamiseen tähtäävästä ja mielestämme järkevästä P700-ohjelmasta Q2:lla melko normaalisti (noin 10 MSEK/Q). Investoinneista huolimatta ollen vapaa kassavirrankin pitäisi mielestämme yltää plussalle Q2:lla. Näin ollen odotamme Sotkamo Silverin taloudellisen aseman parantuneen Q2:lla ja tätä tukevat myös yhtiön toukokuussa toteutunut optioanti, joka toi kassaan lisärahaa noin 19 MSEK.    

Sotkamo Silver on antanut kuluvalle vuodelle tuotanto-ohjeistuksen, jonka mukaan hopean tuotanto on tänä vuonna 1,45-1,75 miljoonaa unssia (2020: 1,58 Moz). Odotamme yhtiön toistavan ohjeistukensa Q2-raportissaan, mutta viime kvartaalien takaiskujen jälkeen tuotantotasoissa on vielä jännitettävää. Tuotanto on mielestämme kriittinen asia koko yhtiön tuloskunnon kannalta, sillä hyvästä markkinasta huolimatta Q4’20:llä ja Q1:llä saavutettu noin 0,35 miljoonan hopeaunssin kvartaalivolyymi ei riitä kunnon tulostasolle, koska myös tuotannon kulut ovat vakiintuneet korkeahkolle tasolleen. Yhtiöllä on kuitenkin mahdollisuus tehdä Q4’19-Q3’20:llä saavutetulla noin 0,4 miljoonan unssin kvartaalituotannolla hyvää kassavirtaa vallitsevassa markkinatilanteessa. Tuloksen ja ohjeistuksen lisäksi seuraamme raportissa tarkasti P700-ohjelman etenemistä ja kommentteja tehokkuutta parantavan esirikastimen ylösajosta. P700-ohjelmasta alustavia tuloksia voisi arviomme mukaan olla pikkuhiljaa odotettavissa, kun taas esirikastimen kytkemisessä jatkuvaksi osaksi tuotantoa menee aikaa vielä joitakin kvartaaleja. Ennen näiden hankkeiden etenemistä sijoittajat keskittyvät yhtiössä mielestämme kassavirran tuottokykyyn.

Analyytikko / Kirjoittaja

Antti Viljakainen

Antti Viljakainen

Pääanalyytikko

Lisätiedot
Aapeli Pursimo

Aapeli Pursimo

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 365,5 416,8 436,2
- kasvu-% 85,4% 14,0% 4,7%
Liikevoitto (EBIT) -9,6 42,0 78,0
- EBIT-% -2,6% 10,1% 17,9%
EPS (oik.) -0,26 0,09 0,29
Osinko 0,00 0,00 0,00
P/E (oik.) -12,1 29,4 8,9
EV/EBITDA 11,5 5,9 3,8
Osinkotuotto-% 0,0% 0,0% 0,0%
Uusimmat ennusteet

Sotkamo Silver AB:n liikeideana on kehittää ja hyödyntää mineraaliesiintymiä huomioiden samalla yhteiskunnan ja ympäristön asettamat vaatimukset. Sotkamo Silver omistaa Hopeakaivoksen Sotkamossa, jonka tuotanto alkoi maaliskuussa 2019. Lisäksi Yhtiöllä on mineraalioikeuksia jalo- ja perusmetalleja sisältäviin mineraaliesiintymiin Suomessa.