Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

SSAB: kustannusten nousu painaa kannattavuutta

Analyytikon kommentti 11.07.2019 7:36 SSAB
Yhtiö: SSAB B
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 28.00 SEK
Kurssi: 26.65 SEKKurssi hetkellä: 11.7.2019 - 7:21

Tarkistimme SSAB:n ennusteitamme alaspäin, sillä arviomme mukaan rautamalmin hinnan voimakas ja edelleen jatkunut nousu heikentää SSAB:n kannattavuutta loppuvuonna. Toistaiseksi pääosa kysyntähuolista näyttää rajoittuneen yhteen asiakassegmenttiin, mutta epävarmuus talousnäkymien ympärillä heijastuu korkeana epävarmuutena. Ennustemuutoksia heijastellen tarkistamme tavoitehintamme 28,0 kruunuun (aik. 34,0 SEK) ja toistamme lisää-suosituksemme matalalle arvostetussa SSAB:ssa.

Heikko kysyntä painottuu Automotiveen, teräsmarkkinoilla ostajien markkinat

Autoteollisuus kärsii laaja-alaisesta kysyntäheikkoudesta, mikä on heijastunut teräksen kysyntään negatiivisesti SSAB:n Europen markkinoilla. Autoteollisuuden voimakkaan kysynnän heikentymisen seurauksena osa teräksen tuottajista on käsityksemme mukaan siirtänyt toimituksiaan toisiin segmentteihin. Näin ollen, huolimatta muiden toimialojen yhä kohtuullisen hyvästä kysynnästä, markkinoilla on tällä hetkellä tarjontaa enemmän kuin riittävästi. Tarjonnan runsaus on myös painanut hintoja markkinoilla, minkä seurauksena jakelijat ovat varovaisia ostoissaan. Kokonaisuudessaan markkinat etenkin Euroopassa ovat tällä hetkellä ostajille suotuisat.

Teräksen hinta laskusuunnassa, kun taas rautamalmi on jatkanut nousuaan

Kysynnän heikentyminen on vaikuttanut teräksen markkinahintoihin ja Euroopassa spot-hinnat ovat laskeneet noin 10 % alkuvuoden tasosta. Vastaavasti Yhdysvalloissa lasku levytuotteiden spot-hinnoissa on ollut voimakkaampaa ja jopa 20 % suhteessa alkuvuoden erittäin korkeisiin tasoihin nähden. Hintojen laskun vaikutusta SSAB:lle vaimentaa samaan aikaan nähty kierrätysteräksen hintojen lasku Yhdysvalloissa. Euroopassa sen sijaan haasteita aiheuttaa rautamalmin hinnan nousu, joka on jatkunut kevään tasaantumisen jälkeen viime aikoina jälleen voimakkaana. Kokonaisuutena hintataso on yhä hyvä, mutta haasteita Europessa aiheuttaa kustannusten nousu. Odotamme tämän heijastuvan SSAB Europen kannattavuuteen tavanomaisella noin kvartaalin viiveellä ja siten se aiheuttaa paineita H2:n ennusteisiin.

Laskimme ennusteitamme H2:n osalta etenkin Europessa

Koko vuoden käyttökatteen ennusteemme laski 4 %, kun tarkistimme etenkin Europen kustannusennusteita ylöspäin H2:lta ja teimme myös pienempiä tarkistuksia Americasin ennusteisiimme. Odotamme nyt vuodelta 2019 8,9 miljardin kruunun käyttökatetta. Ennusteissamme odotamme hintojen laskun jatkuvan H2:n aikana ja odotamme koko vuoden toimituksien jäävän viime vuoden alapuolelle. Keskeisenä riskinä näemme odotuksia voimakkaammin laskevan kysynnän, minkä suhteen epävarmuus on korkea yleistä talousnäkymää heijastellen.

Arvostuskertoimet poljettu hyvin matalalle

Ennusteillamme SSAB:n vuoden 2019 P/E-kerroin on 8x ja vastaava EV/EBITDA on 4x. Absoluuttisesti kertoimet ovat matalat ja näemme niissä nousuvaraa nykytasolta. Suhteellisesti SSAB arvostetaan vastaavilla kertoimilla reilun 25 %:n alennuksella suhteessa keskeisiin verrokkeihin, mitä emme pidä perusteltuna. Tukea osakkeelle antavat matala 0,5x P/B-kerroin sekä hyvälle tasolle jo lähes 6 %:iin nouseva osinkoennusteemme. 

SSAB on johtava ja maailmanlaajuisesti toimiva teräsyhtiö. Yhtiön liiketoiminta voidaan jakaa viiteen segmenttiin, jotka ovat SSAB Special Steels, SSAB Europe, SSAB Americas, Tibnor ja Ruukki Construction. SSAB Special Steels -divisioonalla on hyvin monipuolinen ja laaja palvelutarjonta, ja siihen kuuluu mm. varastot, tekninen asiakastuki sekä suunnittelu- ja esikäsittelyyn liittyvät palvelut. Tibnor on esikäsittelypalveluiden tarjoaja, sekä merkittävä jakelija. SSAB Americas sen sijaan on Pohjois-Amerikan suurin teräslevyjen tuottaja ja toimittaja.

Tunnusluvut 2018 2019e 2020e
Liikevaihto 74 941,3 77 957,2 74 193,1
- kasvu-% 13,4% 4,0% -4,8%
Liikevoitto (EBIT) 4 941,0 4 896,8 4 504,9
- EBIT-% 6,6% 6,3% 6,1%
EPS (oik.) 3,68 3,50 3,16
Osinko 1,50 1,55 1,60
P/E (oik.) 6,8 7,6 8,4
EV/EBITDA 4,2 4,1 3,9
Osinkotuotto-% 6,0% 5,8% 6,0%
Uusimmat ennusteet