Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään
Yhtiö: Stora Enso
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 15.50 EUR
Kurssi: 14.50 EUR
Kurssi hetkellä: 28.5.2021 - 6:13

Stora Enso tiedotti eilen, että yhtiö on allekirjoittanut sopimuksen Saksassa sijaitsevan Sachsenin tehtaan myynnistä sveitsiläiselle perheyritykselle Model Groupille. Sachsenin tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 310 000 tonnia keräyspaperipohjaista erikoissanomalehtipaperia.

Sopimuksen mukaan Model Group omistaa Sachsenin tehtaan ja vastaa sen toiminnasta, kun kauppa on tehty. Stora Enso jatkaa kuitenkin Sachsenin paperituotteiden myyntiä ja jakelua 18 kuukautta kaupan solmimisesta. Tämän jakson päätyttyä Model Group muuntaa tehtaan aaltopahvitehtaaksi. Kaikki Sachsenin tehtaan 230 työntekijää siirtyvät kaupan myötä Model Groupin palvelukseen.

Kaupan yritysarvo on 35 MEUR ja sitä koskevat tavanomaiset hankintahinnan tarkistukset. Kaupalla ei arvioida olevan merkittävää vaikutusta Stora Enson operatiiviseen liiketulokseen tai nettovelkaan. Stora Enso kirjaa kertaluonteisen noin 32 MEUR:n kulun Q2:n IFRS-liiketulokseen vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä. Kauppa on määrä saada päätökseen Q3:lla.

Kauppa on jatkumoa Stora Enson paperiliiketoiminnan jo vuosia jatkuneelle ja keväällä kiihtyneelle supistamiselle (kommentti edellisistä kapasiteetin laskusuunnitelmista on täällä). Pidämme kauppaa Stora Enson kannalta järkevänä, sillä kaupalla yhtiö saa vähennettyä heikot pitkän ajan näkymät omaavaa paperikapasiteettiaan reilut 10 %, kun oletetaan, että nyt suunnitteilla olevat Veitsiluodon ja Kvarnsvedenin tehtaiden alasajot toteutuvat. Toisaalta yhtiö välttää myös riskin joutumisesta tehtaan kalliiseen alasajoprosessiin Saksassa. Stora Enso valmistaa myös itsekierrätyskuitupohjaista aaltopahvin raaka-ainetta Puolassa, mutta lopputuotteen alhaisten laatuvaatimusten ja segmentin potentiaalisesti kireän ja kiristyvän kilpailun vuoksi suhtaudumme positiivisesti siihen, että yhtiö ei tee jonkun verran pääomia vaativaa konversiota itse.

Arviomme mukaan Stora Enson myynti laskee kaupan myötä reilulla 100 MEUR:lla ja samalla paperiliiketoiminnan osuus konsernin liikevaihdosta laskee arviomme mukaan alle 10 %:iin. Stora Enson operatiivista käyttökatetta odotamme kaupan laskevan marginaalisesti, mutta vaikutus operatiiviseen liikevoittoon on luultavasti vähäinen. Stora Enson mittakaavassa kauppa on toki pieni eikä myöskään kauppahinnalla tai kauppaan liitännäisillä alaskirjauksilla ole oleellista vaikutusta Stora Enson taloudelliseen asemaan. 

Käy kauppaa. (Stora Enso)

Analyytikko / Kirjoittaja

Antti Viljakainen

Antti Viljakainen

Pääanalyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 8 553,0 9 120,4 9 178,7
- kasvu-% -14,9% 6,6% 0,6%
Liikevoitto (EBIT) 922,0 822,1 1 077,3
- EBIT-% 10,8% 9,0% 11,7%
EPS (oik.) 0,48 1,01 0,94
Osinko 0,30 0,40 0,45
P/E (oik.) 32,5 14,3 15,4
EV/EBITDA 10,1 9,3 8,3
Osinkotuotto-% 1,9% 2,8% 3,1%
Uusimmat ennusteet

inderesTV

Stora Enso on vuonna 1998 perustettu yhtiö, joka kehittää ja valmistaa puuhun ja biomassaan perustuvia ratkaisuja maailmanlaajuisesti monien eri alojen toimijoille ja moniin käyttökohteisiin. Yhtiön ratkaisuja on käytössä monilla aloilla, kuten rakennusalalla, vähittäiskaupassa, elintarvike- ja panimoteollisuudessa, tehdasteollisuudessa, julkaisualalla, lääketeollisuudessa, kosmetiikkateollisuudessa, makeisteollisuudessa, hygieniatuotteissa ja tekstiileissä. Konsernissa työskentelee ihmisiä yli 30 maassa, ja yhtiö on julkisesti noteerattu Helsingin ja Tukholman pörsseissä.