Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Suomen mediakentässä tapahtui tiistaina yritysjärjestely, kun Keskisuomalainen tiedotti allekirjoittaneensa kauppakirjan Hämeen Sanomat -konsernin ostamiseksi Aina Groupilta. Kauppaan sisältyvät Hämeen Sanomat Oy:n ja sen tytäryhtiöiden Ilves Jakelu Oy:n ja Hämeenlinnan Jakelupalvelu Oy:n koko osakekannat. Hämeen Sanomat -konserni työllistää kokopäiväisiksi työntekijöiksi muutettuna noin 200 henkilöä. Kauppa on vielä ehdollinen Aina Groupin ylimääräisen yhtiökokouksen hyväksynnälle.

Hämeen Sanomat julkaisee Kanta-Hämeessä kahta sanomalehteä Hämeen Sanomia ja Forssan Lehteä sekä kaupunkilehti Hämeenlinnan kaupunkiuutisia. Ilves Jakelu puolestaan harjoittaa sanomalehtien ja muiden tuotteiden varhaisjakelua Kanta-Hämeessä. Lisäksi Hämeenlinnan Jakelupalvelu suorittaa osoitteettoman suoramainonnan jakelua Hämeenlinnan alueella.

Järjestelyn velaton kauppahinta on 8,3 MEUR. Vuonna 2020 Hämeen Sanomat -konsernin liikevaihto oli 17,3 MEUR, käyttökate 1,6 MEUR ja liikevoitto 1,3 MEUR. Vuoden 2020 luvuilla velaton kauppahinta vastaa 0,5x EV/S-kerrointa ja tulospohjaisesti noin 5x EV/EBITDA- ja 6x EV/EBIT-kertoimia.

Järjestelyn arvostusta ei mielestämme voi peilata suoraan suurempien mediayhtiöiden arvostukseen erilaisten liiketoimintaprofiilien takia. Esimerkiksi Sanomalla merkittävä arvoajuri on sen oppimisliiketoiminnot ja Alma Medialla puolestaan kuluttajien suosimat digitaaliset markkinapaikat. Lisäksi näiden yhtiöiden medialiiketoiminnoissa digitaalisten tuottojen osuus on arviomme mukaan selvästi korkeampi. Järjestelyn arvostus on vuoden 2020 luvuilla liikevaihtopohjaisesti hieman korkeampi ja tulospohjaisesti matalampi suhteessa Ilkka-Yhtymän osien summa- mallissamme soveltamaamme Media- ja markkinointipalveluiden sekä Painopalveluiden arvostustasoon.

Media-alan murros huomioiden on alan konsolidaatio mielestämme odotettua sisällön siirtyessä yhä kasvavassa määrin perinteisestä painetusta mediasta digitalisiin kanaviin. Näkemyksemme mukaan suuremman toimijan (Keskisuomalainen pro forma -liikevaihto 2020: 224,1 MEUR) on mahdollista saada mittakaavaetuja mm. jakelun, painamisen, mainosmyynnin, digitaalisten palveluiden hallinnoinnin ja kehittämisen sekä osin myös hallinnollisten kulujen osalta suhteessa pienempään toimijaan.

 

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Gostowski

Petri Gostowski

Analyytikko

Lisätiedot

Keskisuomalainen-konserni on vuonna 1870 perustettu viestintäkonserni. Yhtiön päätoimialana on sanomalehtien kustantaminen, sanomalehtien ja muiden painotuotteiden painaminen ja jakelu sekä sähköinen liiketoiminta. Keskisuomalainen-konserni on lehtinimikkeiden määrällä mitattuna Suomen suurin sanoma- ja kaupunkilehtikustantaja. Keskisuomalainen-konsernin kotipaikkakunta on Jyväskylä.