Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Suominen ja Ahlstrom-Munksjö tiedottivat maanantaina, että yhtiöt ovat allekirjoittaneet monivuotisen sopimuksen, joka uudistaa ja vahvistaa yhtiöiden kaupallista yhteistyötä Ställdalenin tehtaalla Ruotsissa. Ahlstrom-Munksjön Ställdalenin tehtaalla valmistetaan Suomisen Hydraspun tuoteperhettä eli kosteita wc-papereita pääasiassa Euroopan markkinoille. Hydraspun-tuotteet ovat täysin hajoavia ja ne valmistetaan uusiutuvista materiaaleista. Suominen tekee samoja tuotteita Windsor Locksin ja Bethunen tehtaillaan USA:ssa ja nyt allekirjoitettu sopimus vahvistaa Suomisen kykyä palvella asiakkaitaan globaalisti paremmalla toimitusvarmuudella. Sopimus varmistaa tuotteiden saatavuuden Ställdalenista Suomisen asiakkaille useaksi vuodeksi. 

Arviomme mukaan kosteat wc-paperit ovat Suomiselle melko tärkeä tuoteryhmä, ja yhtiöllä on näkemyksemme mukaan kilpailukykyinen tuoteportfolio segmenttiin etenkin kestävän kehityksen tekijöitä painottavissa tuotesovelluksissa. Tämäntyyppisten melko alhaisen yksikköhinnan ja korkean tilavuuden omaavien tuotteiden kuljettaminen USA:sta Eurooppaan on kuitenkin lähtökohtaisesti haastava yhtälö kannattavuuden perspektiivistä, kun taas yhtiön Euroopan tuotantokoneisto ei arviomme mukaan sovellu erityisen hyvin näiden tuotteiden valmistamiseen. Näin ollen Suomisen on mielestämme järkevää hankkia Euroopan alueen asiakkaiden palvelemiseen kapasiteettia yhtiön ulkopuolelta, jotta yhtiön ei tarvitse tehdä itse mahdollisesti merkittäviä investointeja laitteisiin ja yhtiön pääoman käyttö pysyy tehokkaana. Vastaavasti kosteat wc-paperit eivät arviomme mukaan kuulu Ahlstrom-Munksjön strategian ytimeen eikä yhtiöllä ole merkittävää markkina-asemaa segmentissä. Siten Ahlstrom-Munksjö saa sopimuksen myötä todennäköisesti Ställdaleniin lisää kohtuullisen ennustettavaa volyymiä, mikä mahdollistaa tehtaan tehokkuuden noston ja kannattavuuden parantamisen.

Näin ollen pidämme sopimusta hyvänä molempien yhtiöiden kannalta. Kummankaan yhtiön perspektiivistä järjestely ei mielestämme ole huomattavan merkittävä eikä se siten vaikuta suoraan Suomisen tai Ahlstrom-Munksjön ennusteisiimme tai näkemyksiimme osakkeista.

Analyytikko / Kirjoittaja

Antti Viljakainen

Antti Viljakainen

Analyytikko

Lisätiedot

Suominen valmistaa kuitukankaita rullatavarana pyyhintätuotteisiin sekä muihin sovelluksiin. Visiomme on olla edelläkävijä innovatiivisissa ja vastuullisissa kuitukankaissa. Suomisen kuitukankaista valmistetut lopputuotteet, esimerkiksi kosteuspyyhkeet, terveyssiteet ja haavataitokset, ovat läsnä ihmisten jokapäiväisessä elämässä ympäri maailmaa. Suomisen liikevaihto vuonna 2019 oli 411,4 milj. euroa ja työllistämme lähes 700 ammattilaista Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Suomisen osake noteerataan Nasdaq Helsingissä.