Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Yhtiö: Taaleri
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 11.00 EUR
Kurssi: 10.14 EUR
Kurssi hetkellä: 6.5.2022 - 8:59 Analyysi päivitetty: 30.4.2022

Taaleri julkaisi aamulla numeroiden valossa odotuksiamme paremman Q1-tuloksen. Tulosylitys selittyy kuitenkin puhtaasti Garantian sijoitustuottojen kirjanpitokäytännöillä ja operatiivisesti raportti vaikuttaisi olevan varsin hyvin linjassa odotuksiemme kanssa. Alustavasti emme näe suuria muutospaineita ennusteissamme. Taalerin tulosinfoa voi seurata InderesTV:stä 11.00 alkaen.

Tulosylitys selittyy suurilta osin sijoitustuottojen kirjanpitokäytännöillä

Taalerin liikevoitto oli -0,9 MEUR ja se ylitti selvästi -3,7 MEUR:n tasolla olleen ennusteemme. Ero selittyy käytännössä täysin Garantian sijoitustuottojen kirjauskäytännöillä, sillä iso osa Garantian sijoitussalkun arvonlaskusta kirjattiin laajaan tuloslaskelmaan. Kyseessä on puhtaasti kirjanpidollinen käsittely ja laajassa tuloslaskelmassa liikevoitto oli -5,0 MEUR.

Pääomarahastoissa yhtiö kirjasi hieman odotuksiamme enemmän kertatuottoja ja näiden johdosta liikevaihto 5,3 MEUR ylitti 4,6 MEUR:n ennusteemme. Jatkuvat palkkiot (4,9 MEUR) olivat täysin linjassa ennusteisiimme. Hieman korkeamman liikevaihdon ansiosta liiketappio oli hieman odotuksiamme pienempi (-0,6 MEUR vs. -1,1 MEUR). Hallinnoitavat varat olivat niin ikään linjassa ennusteemme kanssa ja tulosinfossa huomio on kasvun kiihdyttämiseen tähtäävissä toimissa.

Garantian operatiivinen suorittaminen jälleen vahvaa

Garantian osalta vakuutusmaksutuottojen kasvu oli odotuksiamme hitaampaa ja ne olivat kvartaalilla 4,0 MEUR (Q1e: 4,5 MEUR). Garantialla jaksotettavien vakuutusmaksutuottojen kasvu vaihtelee jonkin verran kvartaalien välillä, emmekä siten ole odotuksia matalammasta tasosta erityisen huolissamme takausvakuutuskannan pysyttyä hyvällä tasolla. Yhdistetty kulusuhde oli jälleen erinomainen 31 % ja korvauskulut lähellä nollaa. Kokonaisuutena Garantian operatiivista suoritusta voidaan jälleen pitää erittäin mallikkaana. Sijoitustuotot olivat odotetusti reippaasti miinuksella, kun sekä korot että osakkeet laskivat alkuvuonna. Sijoitustuotoista odotuksiamme suurempi osa näkyi vain laajassa tuloslaskelmassa ja näin ollen Garantian liikevoitto oli odotuksiemme vastaisesti plussalla.

Muut-segmentin sijoitustuotot odotuksiamme korkeammat

Muut-segmentin osalta kulutaso laski odotetusti poikkeukselliselta Q4-tasolta, mikä on huojentava uutinen. Muut-segmentin sijoitustuotot olivat odotuksiamme korkeammat johtuen Fellow Finance järjestelyn odotettua isommasta positiivisesta vaikutuksesta. Konsernin tasesijoitusten osalta ei Q1:llä odotetusti tapahtunut suurempia muutoksia. Yhtiö on toteuttanut katsauskauden jälkeen kaksi suurempaa irtaantumista, ja taseen siivous on edennyt viimeisen puolen vuoden aikana hyvin. Yhtiöllä onkin edelleen merkittävästi ylimääräistä pääomaa taseessaan ja tämän pääoman käyttö tulee jälleen olemaan huomion kohteena.

Käy kauppaa. (Taaleri)

Analyytikko / Kirjoittaja

Sauli Vilén

Sauli Vilén

COO, analyytikko

Lisätiedot
Kasper Mellas

Kasper Mellas

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2021 2022e 2023e
Liikevaihto 69,7 66,3 73,2
- kasvu-% -19,6% -5,0% 10,5%
Liikevoitto (EBIT) 143,6 29,6 37,1
- EBIT-% 206,0% 44,7% 50,7%
EPS (oik.) 0,75 0,78 0,89
Osinko 1,20 0,92 0,94
P/E (oik.) 15,0 13,0 11,4
EV/EBITDA 2,1 7,5 6,2
Osinkotuotto-% 10,7% 9,1% 9,3%
Uusimmat ennusteet

inderesTV

Taaleri on pohjoismainen pääomarahastoyhtiö, joka keskittyy uusiutuvaan energiaan ja muihin vaihtoehtoisiin sijoituksiin. Taalerilla on kaksi liiketoimintasegmenttiä: Pääomarahastot ja Strategiset sijoitukset. Pääomarahastot koostuu uusiutuvan energian, kiinteistöjen ja bioteollisuuden liiketoiminnoista. Strategiset sijoitukset -segmenttiin kuuluu Vakuutusosakeyhtiö Garantia. Taalerilla on pääomarahastoissaan ja kanssasijoituksissaan hallinnoitavia varoja 2,3 miljardia euroa, ja yhtiön palveluksessa on noin 120 henkeä. Taaleri Oyj on listattu Nasdaq Helsingissä.