Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Yhtiö: Taaleri
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 11.00 EUR
Kurssi: 9.92 EUR
Kurssi hetkellä: 4.5.2021 - 6:14

Taaleri julkistaa Q1-tuloksensa perjantaina 08.00. Raportti on monella tapaa poikkeuksellinen ja raportoiduissa numeroissa voi esiintyä suurtakin heittoa suhteessa odotuksiimme. Numeroista haetaankin vahvistusta uuden Taalerin tuloskunnolle. Numeroiden lisäksi raportin fokus onkin Pääomarahastojen kasvuhankkeissa, mahdollisissa kulusäästöissä sekä pääoman allokoinnissa. Järjestämme Taalerista ensimmäistä kertaa tulosliven 07.50 alkaen ja sitä voi seurata InderesTV:stä tai meidän youtube-kanavaltamme.

Taaleri raportoi ensimmäistä kertaa historiassaan Q1-numerot eikä vertailulukuja ole saatavilla. Lisäksi oletamme, että Varainhoito raportoidaan lopetettuna toimintona, mutta tästä ei ole varmuutta ja näin ollen Q1-numeroihin liittyy poikkeuksellisen paljon epävarmuutta. Ennustamme liikevaihdon olevan 13,7 MEUR. Taalerin konsernin liikevaihto antaa suhteellisen huonon kuvan konsernin kehityksestä (sijoitustuotot kirjataan liikevaihtoon) ja suosittelemme keskittymään segmenttien liikevaihtoihin. Pääomarahastot-segmentin liikevaihto on laskelmiemme mukaan hieman yli 5 MEUR (Uusiutuvan energian osuus ~70 %). Hallinnoitavan varallisuuden pitäisi olla lähellä CMD:llä kerrottua 1,3 miljardin tasoa. Katsauskaudelle ei ole osut kertaluontoisia palkkioita ja näin ollen koko liikevaihto on jatkuvaa. Garantian vakuutusmaksutulon kehityksen pitäisi jatkua positiivisena OP-yhteistyön siivittämänä ja ennustamme nettovakuutusmaksutulon olevan 3,7 MEUR.

Konsernin liikevoiton ennustamme olevan 5,7 MEUR Garantian erinomaisen tuloksen johdosta. Garantia tekee arviomme mukaan vahvan vakuutusteknisen tuloksen (yhdistetty kulusuhde 53 %) ja lisäksi sijoitustuotot tulevat olemaan erittäin vahvat (+4 MEUR). Ennustamme Garantialta erinomaista 5,2 MEUR:n tulosta. Pääomarahastot-segmentin liikevoitto on lievästi plussalla segmentin ollessa edelleen ylösajovaiheessa. Pääomarahastojen osalta fokus onkin ennen kaikkea uusissa tuotteissa, sillä segmentti tarvitsee kipeästi uusia tuotteita kokoluokkansa kasvattamiseksi. Taalerin sijoitussalkussa ei ole tapahtunut suurempia yllätyksiä Fellow Financen pientä ylöskirjausta lukuun ottamatta ja sijoitussalkun positiivinen kehitys riittää nostamaan Konsernitoiminnan tuloksen lievästi plussalle. Taalerin kulurakenne on näkemyksemme mukaan varsin raskas suhteessa liiketoiminnan nykyiseen kokoluokkaan ja arviomme mukaan yhtiön tulisikin skaalata kulurakenteensa vastaamaan nykyliiketoiminnan kokoluokkaa. Konkreettinen säästöohjelma olisi erittäin tervetullut, sillä se parantaisi yhtiön jatkuviin palkkioihin perustuvaa kannattavuutta sekä nostaisi tulosennusteitamme.

Taaleri sai Aktia-kaupan maaliin perjantaina ja yhtiö kirjaa Q2:lle 110 MEUR:n kertatuoton. Kaupan myötä Taalerin ”pääomalukko” purkautuu ja yhtiöstä tulee kertaheitolla räikeästi ylipääomitettu. Yhtiö on aiemmin kertonut avoimesti palauttavansa osan rahoista omistajille ja pidämmekin mahdollisena, että saamme nyt tarkempia tietoja lisäosingoista. Huomautamme sijoittajille, että Taalerin voitonjakokelpoiset varat eivät 2021 aikana mahdollista valtavia lisäosinkoja ja odotamme tältä vuodelta 0,5e lisäosinkoa ja 1,0e lisäosinkoa ensi keväältä.

 

Käy kauppaa. (Taaleri)

Analyytikko / Kirjoittaja

Sauli Vilén

Sauli Vilén

Pääanalyytikko

Lisätiedot
Matias Arola

Matias Arola

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 69,5 52,3 46,3
- kasvu-% 3,4% -24,7% -11,6%
Liikevoitto (EBIT) 17,6 130,0 17,6
- EBIT-% 25,4% 248,3% 38,0%
EPS (oik.) 0,46 0,53 0,46
Osinko 0,32 0,90 1,50
P/E (oik.) 17,6 18,7 21,6
EV/EBITDA 12,2 1,3 9,7
Osinkotuotto-% 3,9% 9,1% 15,1%
Uusimmat ennusteet

inderesTV

Taaleri on pohjoismainen pääomarahastoyhtiö, joka keskittyy uusiutuvaan energiaan ja muihin vaihtoehtoisiin sijoituksiin. Taalerilla on kaksi liiketoimintasegmenttiä: Pääomarahastot ja Strategiset sijoitukset. Pääomarahastot koostuu uusiutuvan energian, kiinteistöjen, bioteollisuuden ja infran liiketoiminnoista. Strategiset sijoitukset -segmentti muodostuu Vakuutusosakeyhtiö Garantiasta.

Taalerilla on pääomarahastoissaan ja kanssasijoituksissaan hallinnoitavia varoja 1,7 miljardia euroa, ja yhtiön palveluksessa on noin 120 henkeä. Taaleri Oyj on listattu Nasdaq Helsingissä.