Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään
Yhtiö: Tallink
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 0.95 EUR
Kurssi: 0.73 EURKurssi hetkellä: 17.3.2020 - 5:15

Tallink ilmoitti maanantaina uusista rajoituksista sen liikennöintiin ja reittien suhteen. Yhtiö keskeyttää risteilymatkat Tallinnan ja Tukholman, Riikan ja Tukholman sekä Tallinnan ja Helsingin välillä alkaen 15-17.3.2020. Risteilyt ovat keskeytetty, kunnes toisin ilmoitetaan. Toistaiseksi Suomi-Ruotsi -reitti jatkaa liikennöintiä normaalin aikataulunsa mukaisesti. Viron ja Suomen välillä lauttaliikenne ja rahtiliikenne jatkaa normaalin aikataulun mukaisesti. Yhtiö seuraa tilannetta nyt tarkkaan ja mahdollisesti uusia rajoituksia voi myös olla luvassa.

Yhtiön operointiympäristö on lyhyellä aikavälillä muuttunut hyvin nopeasti heikompaan suuntaan muun muassa Viron hätätilan julistuksen (12.3.2020) ja koronaviruksesta seuranneen kysynnän laskun myötä. Heikentyneen toimintaympäristön lisäksi rajoitukset johtuvat yhtiön toimenpiteistä välttää koronaviruksen leviämistä edelleen Itämeren alueella.

Kysynnän lasku tulee johtamaan yhtiön mukaan selvästi laskeviin liikennevolyymeihin seuraavien kuukausien aikana ja näin yhtiö joutuu myös tarkistamaan resurssitarpeitansa. Tämän vuoksi yhtiö tulee laskemaan liiketoimintansa kuluja merkittävästi lyhyellä aikavälillä, kunnes virustilanne on saatu hallintaan. Käsityksemme mukaan moni Tallinkin kuluista joustaa hyvin myös alaspäin liiketoiminnan kanssa (polttoaineet ja muut laivojen operointikulut), mutta esimerkiksi satamamaksuissa tai osittaisesti henkilöstökuluissa joustovaraa ei niin nopeasti välttämättä löydy. Lisäksi yhtiö neuvottelee kulujen jaksottamista pidemmille aikajaksoille eri sidosryhmien kanssa.

Tiedote lähinnä vahvisti aikaisempaa sanomaamme, että alkaa olla jo selkeää, että koronavirus tulee tekemään yhtiön liiketoimintaan merkittävän loven kuluvana vuonna. Tilanne näyttäisi tätä nykyä tuovan epävarmuutta aika pitkälle Q2:n puolelle, jolloin Tallinkin korkeasesonki yleensä jo alkaa (touko-kesäkuu). Nyt on kuitenkin selvää, että matkustajamäärät tulevat laskemaan alkuvuonna merkittävästi ja arviomme mukaan heijastumaan myös loppuvuoteen. Laskimme ennusteitamme Tallinkille koronaan liittyen jo tilinpäätöksen yhteydessä, mutta nykyisillään ennusteisiimme tulee kohdistumaan pieniä laskupaineita riippuen tilanteen kestosta. Osake on selvästi alle tavoitehintamme ja tulemme päivittämään näkemyksemme lähiaikoina, mutta suosittelemme sijoittajia edelleen varovaisuuteen osakkeen suhteen.

Analyytikko / Kirjoittaja

Olli Koponen

Olli Koponen

Analyytikko

Lisätiedot

AS Tallink Grupp on virolainen varustamoyhtiö, joka harjoittaa matkustaja- ja tavaraliikennettä pohjoisella Itämerellä. Lisäksi yhtiöllä on hotelleja ja kauppatoimintaa.

Tunnusluvut 2019 2020e 2021e
Liikevaihto 949,1 954,7 960,0
- kasvu-% -0,1% 0,6% 0,6%
Liikevoitto (EBIT) 74,9 77,0 74,9
- EBIT-% 7,9% 8,1% 7,8%
EPS (oik.) 0,07 0,08 0,08
Osinko 0,06 0,05 0,05
P/E (oik.) 13,2 9,4 9,8
EV/EBITDA 7,0 6,1 6,7
Osinkotuotto-% 6,1% 6,8% 6,8%
Uusimmat ennusteet