Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään
Yhtiö: Tallink
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 0.60 EUR
Kurssi: 0.63 EURKurssi hetkellä: 19.3.2020 - 7:26

Toistamme Tallinkin vähennä-suosituksen, mutta laskemme tavoitehintamme 0,60 euroon (aik. 0,95 euroa). Yhtiön liiketoiminta on yksi koronaviruksen uhreista ja viime aikoina merkittävästi heikentyneen toimintaympäristön myötä suurin osa yhtiön risteilyaluksista odottaa satamassa tilanteen parantumista. Laivojen seisoessa yhtiön vuoden 2020 tulos tulee laskemaan merkittävästi ja heikentämään taloudellista asemaa niin, että viime vuoden ehdotettua osinkoa ei arviomme mukaan jaeta. Yhtiön kokema taloudellinen isku tulee olemaan merkittävä eikä arvostuksesta juuri löydy tukitasoja. Tästä syystä suosittelemme sijoittajia seuraamaan tilanteen kehittymistä toistaiseksi sivusta.

Korona iskee lujaa

Tallink tulee kokemaan merkittäviä liiketoiminnallisia ja taloudellisia iskuja koronaviruksen leviämisestä. Tilanne on muutamassa viikossa muuttunut radikaalisti huonompaan suuntaan, minkä vuoksi olemme laskeneet Tallinkin ennusteitamme merkittävästi. Tällä hetkellä yhtiö on perunut lähes kaiken matkustajaliikenteen, kunnes toisin päätetään. Tallinnan ja Helsingin välillä kulkee vielä yksi matkustajalautta (Megastar) ja Turku-Tukholma -reittiä liikennöi toistaiseksi vielä kaksi laivaa (Baltic Princess ja Galaxy). Arvioimme kuitenkin ennusteissamme myös näiden  reittien volyymien olevan hyvin alhaisia. Rahtilaivat jatkavat operointia ja yhtiö myös käyttää muita aluksiaan rahdin kuljetukseen. Myös hotellit ja ravintolat maissa ovat pääsääntöisesti suljettu tai ne toimivat rajoitetusti.

Laskimme ennusteitamme lähivuosille merkittävästi

Tänä vuonna näemme Tallinkin liiketoiminnan kärsivän merkittävästi laskevista matkustajavolyymeista. Emme myöskään näe liiketoiminnan palautuvan ennalleen kovinkaan nopeasti, sillä ihmiset tulevat todennäköisesti välttelemään ylimääräistä matkustamista vielä rajoituksien poistumisen jälkeenkin. Tämä johti myös ensi vuoden ennustelaskuihin. Arvioimme ennusteissamme pääosan laivoista pysyvän satamassa huhti-toukokuuhun asti ja senkin jälkeen toiminnan olevan rajoitettua. Laivojen ollessa satamassa laskevat myös tietyt kulut (laivojen operointikulut, tuotteiden ostokulut, polttoainekulut), mutta kulujen laskun skaala ei arviomme mukaan ole sama kuin liikevaihdon laskun. Kulujen laskua haittaa osaltaan myös yhtiön sopimus ostaa tietty määrä polttoainetta tiettyyn hintaan. Jos ei yhtiö saa sopimusta muutettua, voi yhtiö joutua arviomme mukaan ostamaan polttoainetta enemmän kuin sen liikennöintivolyymit edellyttäisi. Odotamme Tallinkin liikevaihdon laskevan kuluvana vuonna nyt 20 % noin 755 MEUR:oon (aik. 955 MEUR) ja oikaistun liikevoiton olevan 26,2 MEUR (aik. 77,0 MEUR). Ennusteisiin liittyy tällä hetkellä hyvin paljon epävarmuustekijöitä koko ajan muuttuvan tilanteen takia. Kysynnän lasku alkaa myös vaikuttamaan yhtiön taloudelliseen tilanteeseen. Likviditeetin parantamiseksi myös uudet rahoitusjärjestelyt tai jopa omaisuuden myynnit voivat tulla ajankohtaisiksi.

Tukea saa hakea taseesta, mutta nykyiseltä P/B-tasolta sitä ei välttämättä löydy

Ennusteillamme Tallinkin kuluvan vuoden arvostus nousee korkeaksi (2020e: P/E: 52x ja EV/EBITDA: 8x) eikä ensi vuonnakaan arvostus ole riskeihin ja epävarmuuteen nähden mielestämme houkutteleva (2021e: P/E: 12x, EV/EBITDA: 7x). Osinkoa yhtiö ei lähivuosina arviomme mukaan jaa lainkaan, joten tukea joudutaan hakemaan taseesta (2020e P/B: 0,5x). Historiaan nähden (P/B 2008-2020 ka: 0,8x) alhainen tasearvo puoltaa suositustamme, mutta tilanteen heikentyessä voi tukea joutua hakemaan myös alempaa (2009 pohja: 0,25x). Epävarmuus seuraavalle 12 kk:lle on korkea eikä osakkeen tuotto-odotusta tue enää osinkokaan. Näin ollen seuraamme kehitystä mieluummin sivusta.

Analyytikko / Kirjoittaja

Olli Koponen

Olli Koponen

Analyytikko

Lisätiedot

AS Tallink Grupp on virolainen varustamoyhtiö, joka harjoittaa matkustaja- ja tavaraliikennettä pohjoisella Itämerellä. Lisäksi yhtiöllä on hotelleja ja kauppatoimintaa.

Tunnusluvut 2019 2020e 2021e
Liikevaihto 949,1 755,2 806,7
- kasvu-% -0,1% -20,4% 6,8%
Liikevoitto (EBIT) 74,9 26,2 54,9
- EBIT-% 7,9% 3,5% 6,8%
EPS (oik.) 0,07 0,01 0,06
Osinko 0,00 0,00 0,05
P/E (oik.) 13,2 51,9 11,3
EV/EBITDA 7,0 8,1 7,0
Osinkotuotto-% 0,0% 0,0% 7,9%
Uusimmat ennusteet