Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Yhdysvaltalaiset teknologiayritykset ovat ilmoittaneet rajoituksista komponenttien ja ohjelmistojen toimituksille Huaweille sen jälkeen, kun Trumpin hallinto asetti viime viikolla voimaan kiinalaisen älypuhelin- ja verkkolaitevalmistajan elämää vaikeuttavan määräyksen. Näkyvimpänä uutisena Google on nyt rajoittamassa Android-käyttöjärjestelmään liittyvien ohjelmistojen ja palveluiden toimitusta Huaweille. Myös monet yhdysvaltalaiset siruvalmistajat ovat uutislähteiden mukaan pysäyttämässä toimituksiaan Huaweille, koska ne mieluummin menettävät Huawein asiakkuuden kuin ottavat riskin mahdollisista seuraamuksista.

Yhdysvaltojen viranomaisilla on viime viikolla tehdyn päätöksen mukaan oikeus estää kiinalaista Huaweita ja ZTE:tä hankkimasta yhdysvaltalaisia komponentteja tuotteisiinsa ilman Yhdysvaltojen viranomaisten hyväksyntää. Sanktion toimeenpanoon riittää pelkkä epäily siitä, että kaupanteko voi aiheuttaa uhan Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle, joten sitä voidaan soveltaa mielivaltaisesti ilman todisteita. Huawei ja ZTE asetettiin suoraan sovellettavalle mustalle listalle, mikä tarkoittaa, että yhdysvaltalaisten yritysten on nyt haettava erityinen lisenssi voidakseen toimittaa tuotteita Huaweille ja ZTE:lle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan viime yönä Yhdysvaltojen kauppaministeriö myönsi Huaweille 90 päivää kestävän väliaikaisen yleisen lisenssin liiketoiminnan ja kaupankäynnin jatkamiseen yhdysvaltalaisten yhtiöiden kanssa, mikä antaa lisäaikaa tilanteen ratkaisuun. Lupa koskee Huawein nykyisiä laitteita, mutta ei uusia laitteita.

Googlen reaktiolla rajoituksiin voi olla mittavia seurauksia. Tilanne todennäköisesti johtaa siihen, että kuluttajat länsimaissa jättävät Huawein puhelimet kauppoihin, mikä halvaannuttaa Huawein suurimman ja nopeimmin kasvavan osan eli älypuhelinliiketoiminnan. Huawei on maailman toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja. Lisäksi Huawei ei pystyisi enää valmistamaan älypuhelimia tai verkkolaitteita, jotka ovat riippuvaisia yhdysvaltalaisten yritysten komponenteista ja ohjelmistoista. Viime vuonna pienempi kiinalainen verkkolaitevalmistaja ZTE ajautui lähes konkurssiin, kun sitä vastaan asetettiin vastaava kielto, joka esti yhdysvaltalaisen teknologian hankkimisen. Huawein kerrotaan varautuneen tilanteeseen kasvattamalla komponenttivarastojaan, mikä antaa yhtiölle todennäköisesti joitain kuukausia pelivaraa.

Osakemarkkinoilla on ollut jo pitkään tiedossa, että Huawei on yksi keskeinen pelinappula Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä kauppasodassa. Sijoittajat ovat suhtautuneet tilanteeseen Nokian näkökulmasta positiivisesti, mutta toistaiseksi Yhdysvaltojen yritykset lobata länsivaltioita kieltämään Huaweita ulos 5G-markkinoilta eivät ole jarruttaneet Huawein edelleen vahvassa kasvussa olevaa liiketoimintaa.

Nyt käynnistetyt toimenpiteet ovat kuitenkin potentiaalisesti aivan eri mittakaavassa, kuin markkinoilla osattiin odottaa. Huawein asema verkkomarkkinoilla on niin merkittävä, että tilanteella voi olla laajamittaisia vaikutuksia koko tietoliikennemarkkinoiden arvoketjuun, 5G-investointien ajoituksiin ja edelleen koko globaaliin talouteen. Globaalin verkkomarkkinan kolme suurinta ovat Huawei (27 %), Nokia (17 %) ja Ericsson (14 %), kun tarkastellaan kaikkia operaattoreiden verkkolaitteita (Dell’Oro).

Arviomme mukaan Nokia ja Ericsson ovat harvoja potentiaalisia hyötyjiä tilanteessa, koska ne jäisivät markkinalle käytännössä ainoina merkittävinä 5G-verkkotoimittajina. Pikavoittoja Nokialle tuskin kuitenkaan on luvassa ja lähineljänneksinä vaikutukset voivat olla jopa negatiivisia. Ainakin tähän mennessä epävarma Huawei-tilanne on jarruttanut koko verkkolaitemarkkinaa ja saanut operaattorit lykkäämään niiden investointipäätöksiä.

Nokia on maailmanlaajuisesti toimiva tietoliikennealan konserni. Yhtiöllä on kaksi liiketoiminta- aluetta. Nokia Networks valmistaa verkkolaitteita, kehittää niihin uusia ohjelmistoratkaisuja sekä myy teleoperaattoreille palveluja ja teknologiayksikkö hallinnoi yhtiön patentoimia keksintöjä sekä lisensoi ja kehittää niitä. Yhtiön juuret ovat Tampereella vuonna 1865 perustetussa puuhiomossa, joka yhtiöitettiin vuonna 1871 nimellä Nokia Aktiebolag. Nokian osake noteerataan myös New Yorkin pörssissä.