Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin kampanjointi Huaweita vastaan on osoittautumassa tehottomaksi, kommentoi telekommunikaatiosektoria seuraava Lightreading-julkaisu. Kiinalaisen teknologian väitetyistä turvallisuusriskeillä pelottelusta huolimatta tähän mennessä lähes kaikilla merkittävillä Euroopan markkinoilla on otettu käyttöön Huawein 5g-tekniikalla varustettuja verkkoja.

Viimeisimpänä Saksassa Deutsche Telekom otti käyttöön viime viikolla 5g-palvelut, joiden taustalla tiedetään olevan verkkotoimittajista Huawei ja Ericsson. Deutsche Telekom hylkäsi Nokian verkkotoimittajanaan vuoden 2017 lopulla, mikä sai paljon huomiota alalla.

Britanniassa operaattoreista Three, Vodafone ja EE ovat julkaisseet Huawein tekniikalla rakennettuja 5g-verkkoja, vaikka maan hallitus ei ole saanut aikaiseksi tehdä lopullista päätöstä siitä, sulkeako Huawei ulos vai ei. Vodafone käyttää Huawein 5g-tekniikkaa myös Italiassa, Romaniassa ja Espanjassa. Lisäksi Sveitsissä Sunrise-operaattorin ja Suomessa Elisan 5g-verkot käyttää Huawein tekniikkaa.

Vaikka suurin osa operaattoreista näyttää jättäneen Yhdysvaltojen uhittelun huomiotta, on Trump saanut kuitenkin joitain voittoja myös Euroopassa. Viime viikolla Puolan hallitus teki Yhdysvaltojen kanssa sopimuksen kiinalaisten verkkotoimittajien kieltämisestä 5g-verkoissa. Ranskassa operaattorit ovat suhtautuneet varauksellisesti tilanteeseen ja osittain valtionomisteinen Orange on ilmoittanut, ettei se käytä Huawein verkkolaitteita Ranskan markkinalla. Orangen kilpailija Illiad valitsi hiljattain Nokian 5g-toimittajakseen.

Mitä pidemmälle aikaa kuluu, sitä vaikeammaksi Huaweista irtautuminen käy Euroopalle. Verkkotoimittajan vaihtaminen on jo nyt erittäin kallista ja aikaa vievää operaattoreille, minkä takia operaattorit ovat haluttomia tekemään hätiköityjä päätöksiä. Verkkotoimittajan vaihtaminen 5g:hen siirryttäessä edellyttää operaattoreiden mukaan laajalti nykyisen 4g-verkkotoimittajan laitteiden vaihtamista, jotta voidaan varmistaa 4g- ja 5g-verkkojen yhteensopivuus. Nokia on tuonut oman ratkaisunsa helpottamaan tätä siirtymää, mutta sen herättämästä kiinnostuksesta on niukasti merkkejä. Huawein tekniikkaa on jo nyt Euroopan 4g-verkoissa laajalti käytössä, sillä Huawei on paaluttanut itselleen erittäin vahvan aseman Euroopan markkinalla. Mitä pidemmälle 5g-verkkoja ehditään rakentamaan, sitä vaikeammaksi Huaweista irtautuminen käy.

Yhdysvaltojen aseet Huaweita vastaan ovat kuitenkin järeitä. Huawein asettaminen mustalle listalle yhdysvaltalaisille komponenttitoimittajille voi vaikeuttaa merkittävästi sen kykyä toimittaa verkkohankkeita, vaikka Huawei on lisännyt omavaraisuuttaan komponenteissa. Riskinä Euroopalle on myös se, että Yhdysvallat alkaa asettamaan uusia tulleja eurooppalaisille tuotteille, mikäli Huawein suosimiselle ei tule loppua. Erityisesti Britannian tilanne on kriittinen, sillä maa saattaa jäädä vaille suotuisaa Brexitin jälkeistä kauppasopimusta Yhdysvaltojen kanssa, mikäli se ei suostu heittämään Huaweita ulos verkkomarkkinaltaan. Tällä hetkellä eurooppalaisissa operaattoreissa ei kuitenkaan ole näkyvissä paniikkia, vaikka poliittinen riski leijuu edelleen ilmassa ja Huawein komponenttien saatavuus voi olla uhattuna Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden takia.

Analyytikko / Kirjoittaja

Mikael Rautanen

Mikael Rautanen

CEO, analyytikko

Lisätiedot

Nokia on maailmanlaajuisesti toimiva tietoliikennealan konserni. Yhtiöllä on kaksi liiketoiminta- aluetta. Nokia Networks valmistaa verkkolaitteita, kehittää niihin uusia ohjelmistoratkaisuja sekä myy teleoperaattoreille palveluja ja teknologiayksikkö hallinnoi yhtiön patentoimia keksintöjä sekä lisensoi ja kehittää niitä. Yhtiön juuret ovat Tampereella vuonna 1865 perustetussa puuhiomossa, joka yhtiöitettiin vuonna 1871 nimellä Nokia Aktiebolag. Nokian osake noteerataan myös New Yorkin pörssissä.