Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Finnair tiedotti eilen, että maanantaille ilmoitettu Postin työehtokiistaan liittyvä Ilmailualan Unionin (IAU) tukilakko vaikeuttaa merkittävästi Finnairin lentojen operointia Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lakko koskee monia lentotoiminnan kannalta kriittisiä toimintoja, kuten maapalveluita (koneiden kuormaus, purku, tankkaus ja matkatavaroiden käsittely), Finnairin asiakaspalvelua lentoasemalla, lentojen catering-toimintoja ja Finnairin tekniikkaa.

Kun ratkaisua kiistaan ei ole löytynyt, Finnair joutuu perumaan lentoja sunnuntailta ja maanantailta. Yhteensä peruttujen lentojen listassa oli maanantaina aamulla noin 300 lentoa. Pääosa perutuista lennoista on lyhyen matkan syöttöliikennettä, mutta myös joitakin pitkän matkan kaukolentoja jää lentämättä lakon takia.

Peruutusten mittakaava on tuntuva, sillä Finnair pystyy operoimaan alle kolmasosan suunnitellusta liikenneohjelmastaan tänään. Pidämme myös mahdollisena, että maanantain peruutusten kerrannaisvaikutukset heijastuvat vielä tiistain aamupäivän lentoihin. Arviomme mukaan lakko aiheuttaa Finnairille taloudellista haittaa sekä ylimääräisten kulujen että menetetyn myynnin muodossa. Yksittäisen lakkopäivän tulosrasitus on näkemyksemme mukaan Finnairin skaalassa kuitenkin rajallinen. Tukilakkojen jatkuminen tässä mittakaavassa aiheuttaisi kuitenkin todennäköisesti melko nopeasti näkyvän loven yhtiön Q4-tulokseen. Käsityksemme mukaan uusista tukilakoista ei kuitenkaan ole toistaiseksi konkreettista tietoa. Finnair ei ole osapuoli tukilakon aiheuttaneessa kiistassa.

Myös Suomen lipun alla seilaavat laivat jäävät tänään Suomen satamiin. Tällä on negatiivisia vaikutuksia Aspon ESL:lle. Käsityksemme mukaan lakonuhka on jo useamman vuorokauden vaikuttanut sen alusten reitityksiin. Aspon Ruotsin lipun alla seilaavien pienempien [email protected] alusten pitäisi käsityksemme mukaan kyetä liikkumaan normaalisti. Myös Tallinkin laivoista lakolla on vaikutus Turku–Tukholma-reitillä liikennöivään Baltic Princessiin ja Helsinki–Tukholma-reitillä liikennöivään Silja Serenadeen. Baltic Princess jää Turun satamaan maanantaina illalla, ja Silja Serenade Helsinkiin tiistaina aamulla.

Analyytikko / Kirjoittaja

Antti Viljakainen

Antti Viljakainen

Analyytikko

Lisätiedot
Olli Vilppo

Olli Vilppo

Analyytikko

Lisätiedot

Aspo on monialayhtiö, joka omistaa ja kehittää liiketoimintoja Pohjois-Euroopan lisäksi kasvumarkkinoilla keskittyen vaativiin B-to-B-asiakkaisiin. Vahvojen yritysbrändien, ESL Shipping, Leipurin ja Telko tavoitteena on olla toimialojensa markkinajohtajia. Ne vastaavat omasta toiminnastaan, asiakassuhteistaan ja niiden kehittämisestä. Kokonaisuutena ne tuottavat Aspon liikearvon. Aspon sijoittajasivuille