Huawei raportoi perjantaina sen liikevaihdon rikkoneen ensimmäistä kertaa 100 miljardin dollarin rajapyykin ja nettotuloksen kasvaneen neljänneksellä. Koko Huawein liikevaihto kasvoi viime vuonna 19,5 % ja yhtiö kertoi tiedotustilaisuudessaan vuoden 2019 kahden ensimmäisen kuukauden liikevaihdon kasvaneen jopa 30 %. Siten yhtiötä kohtaan asetetuilla kielloilla sekä Yhdysvaltojen painostuksella on hädin tuskin ollut vaikutusta Huawein myyntiin. Puolet Huawein liikevaihdosta tuli yhtiön kotimarkkinalta Kiinasta.

Huawein vahva kasvu oli älypuhelinmyynnin vetämää, missä liikevaihto nousi viime vuonna 45 % ja yhtiö nousi maailman toiseksi suurimmaksi valmistajaksi. Älypuhelimet nousivat verkkoliiketoimintaa suuremmaksi liiketoiminnaksi.

Nokian kanssa kilpailevassa verkkoliiketoiminnassa Huawein liikevaihto laski 1,3 %:lla 44 miljardiin dollariin. Yhtiön mukaan laskun taustalla oli operaattoreiden investointisykli niiden valmistautuessa 5G-aikaan. Huawein verkkoyksikön heikko liikevaihdon kehitys vahvistaa, että yhtiön takavuosien raju markkinaosuuksien voittokulku on päättynyt. Nokian verkkoyksikön myynti laski viime vuonna 2 % ja kasvoi 2 % valuuttaoikaistuna.

Huawein raportista kuitenkin selviää, että yhtiö on tosissaan varautunut siihen kohdistuviin potentiaalisiin poliittisiin toimenpiteisiin. Yhtiön varastot kasvoivat 28 %, kun se hankki varastoihin komponentteja varautuakseen epävarmuuteen. Tämän takia koko vuoden kassavirta heikkeni 22,5 %. Pienempi kiinalainen verkko- ja älypuhelinvalmistaja ZTE joutui viime vuoden aikana Yhdysvaltojen kieltoon, jonka takia se ei pystynyt hankkimaan yhdysvaltalaisia komponentteja viikkoihin, mikä ajoi yhtiön hetkellisesti kriisiin. ZTE:n liikevaihto laski viime vuonna jopa 21 % 12,7 miljardiin dollariin.

Huawei käytti tuloksen yhteydessä hyväkseen tilaisuuden piikitellä Yhdysvaltoja. Huawein mukaan Yhdysvalloilla on häviäjän asenne ja se pyrkii haittaamaan yhtiön liiketoimintaa, koska ne eivät pysty kilpailemaan Huaweita vastaan teknologiassa. Tilanne Huawein ympärillä jatkuu kuitenkin kireänä. Viime viikolla Britannian kyberturvallisuusviranomainen varoitti valmistajan ohjelmistokehityksessä olevan merkittäviä turvallisuuspuutteita.

 

Nokia on maailmanlaajuisesti toimiva tietoliikennealan konserni. Yhtiöllä on kaksi liiketoiminta- aluetta. Nokia Networks valmistaa verkkolaitteita, kehittää niihin uusia ohjelmistoratkaisuja sekä myy teleoperaattoreille palveluja ja teknologiayksikkö hallinnoi yhtiön patentoimia keksintöjä sekä lisensoi ja kehittää niitä. Yhtiön juuret ovat Tampereella vuonna 1865 perustetussa puuhiomossa, joka yhtiöitettiin vuonna 1871 nimellä Nokia Aktiebolag. Nokian osake noteerataan myös New Yorkin pörssissä.