Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään
Yhtiö: YIT
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 5.30 EUR
Kurssi: 5.94 EURKurssi hetkellä: 23.12.2019 - 6:48

YIT järjesti perjantaina aamupäivällä hiljaista aikaa edeltävän puhelunsa. Puhelussa käytiin läpi kvartaalin aikana tapahtuneita ja tiedotettuja asioita sekä markkinatilannetta. YIT:ssä mielenkiinnon kohteena oleva markkina on yhtiön mukaan edennyt aikaisempien (Q3, CMD) odotuksien mukaisesti ja puhelun anti kokonaisuudessaan oli odotetun yllätyksetön. Mielestämme YIT etenee kohti suhdannekäännettä hyvässä taloudellisessa kunnossa, mutta tuloskasvu ja suhdannekuva huomioiden arvostus on haastava.

Puhelussa käytiin nopeasti läpi tilannetta segmenteittäin. Asunto-segmenteissä Suomessa markkinatilanne ja YIT:n asuntomix on siirtynyt yhä enemmän kuluttajille omaan käyttöön myytäviin isompiin asuntoihin (perhe). Tämä näkyy myös yleisesti asuntomarkkinoilla, kun vanhojen asuntojen kauppa käy ehkä aikaisempia vuosia paremmin ja pienistä uusista asunnoista voi paikoitellen olla jopa ylitarjontaa. Kuten tiedetään, Q4 tulee olemaan Asunto-segmenteille jälleen kerran merkittävin kvartaali, kun valmistumiset kasaantuvat loppuvuoteen. Toimitiloissa veto on ollut suhteellisen hyvää hiljentyneestä markkinasta huolimatta ja esimerkiksi julkisen puolen hankkeita on saatu kvartaalin aikana. Nämä ovat kuitenkin merkittävästi pienempiä kuin kuluvan vuoden lokakuussa valmistunut Triplan kauppakeskus, joka rokottaa ensi vuoden kehitystä verrattuna kuluvaan vuoteen. Yksi YIT:n heikoista projekteista on ollut rakentamisen katemielessä juuri Triplan kauppakeskus ja sen loppuunsaattaminen on maksanut odotuksia hieman enemmän. Tästä tulee luultavimmin myös kuluja Q4:n tulokseen. Infrassa kvartaalin aikana on julkistettu muutama hanke, jonka näemme tukevan odotuksissa olevaa kasvua segmentissä. Kiinteistöt-segmentissä tullaan loppuvuonna kirjaamaan odotettu Triplan käyvän arvon muutos, joka tulee nostamaan segmentin tuloksen selvästi positiiviseksi.

Emme ole tehneet muutoksia näkemykseemme tai ennusteisiimme YIT:stä. Yhtiö etenee kohti suhdannekäännettä hyvässä taloudellisessa kunnossa ja alisuoriutuneiden segmenttien odotetaan parantavan suoritustaan ensi vuonna. Kuluvana vuonna kertaluonteisen Triplan käyvän arvon muutos nostaa kuluvan vuoden tuloksen hyvälle tasolle, vaikka loppuvuoden projektihaasteiden vuoksi tulosodotukset ovatkin laskeneet pitkin vuotta. Esiin tulleiden projektihaasteiden odotetaan loppuvan alkuvuoteen ja lähes kaikilta segmenteiltä odotetaan parannusta ensi vuonna. Tiettyjen segmenttien parannuksesta huolimatta liikevoitto tulee arviomme mukaan laskemaan lähes 10 % ja alarivin tuloskasvu lähentelee nollaa. Mielestämme vaisu tuloskasvu, segmenttien parannukseen liittyvät ennusteriskit ja hidastuva suhdannevaihe huomioiden arvostus näyttää lähivuosille haastavalta (19-20e: P/E 14x, EV/EBIT 13x), kun samalla arvostuspreemio pohjoismaisiin verrokkeihin on noussut jo noin 20 %:iin. Tukea tulee kohtuullisesta osingosta (5 %), mikä rajaa merkittävintä laskuvaraa, mutta ei itsessään riitä perustelemaan nykyistä arvostusta.  

Käy kauppaa. (YIT)

Analyytikko / Kirjoittaja

Olli Koponen

Olli Koponen

Analyytikko

Lisätiedot

YIT on suurin suomalainen ja merkittävä pohjoiseurooppalainen rakennusyhtiö. Kehitämme ja rakennamme asuntoja, toimitiloja ja kokonaisia alueita. Lisäksi olemme vaativan infrarakentamisen erikoisosaaja ja päällystäjä. Yhdessä asiakkaidemme kanssa 10 000 ammattilaistamme luovat entistä toimivampia, vetovoimaisempia ja kestävämpiä kaupunkeja ja elinympäristöjä. Toimimme 11 maassa: Suomessa, Venäjällä, Skandinaviassa, Baltiassa, Tšekissä, Slovakiassa ja Puolassa. Uusi YIT syntyi, kun yli 100-vuotiaat YIT Oyj ja Lemminkäinen Oyj yhdistyivät 1.2.2018.

Tunnusluvut 2018 2019e 2020e
Liikevaihto 3 201,0 3 352,5 3 173,4
- kasvu-% -17,1% 4,7% -5,3%
Liikevoitto (EBIT) 104,8 95,4 91,0
- EBIT-% 3,3% 2,8% 2,9%
EPS (oik.) 0,32 0,43 0,44
Osinko 0,27 0,30 0,32
P/E (oik.) 15,9 13,7 13,5
EV/EBITDA 12,7 14,0 14,2
Osinkotuotto-% 5,3% 5,1% 5,4%
Uusimmat ennusteet