Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Marimekon ohjeistus

Inderes Q&A 11.01.2018 10:12 Marimekko

Marimekon Q3 tuloskommenttissa mainitsette, että heidän tulosohjeistus on edelleen varovainen. Näettekö tuossa mahdollisuuden, että sitä nostettaisiin vielä kerran? "Tulosohjeistusta korjattiin ylöspäin, mutta se on mielestämme edelleen varovainen"

Answer 

Hei,

Marimekon ohjeistuksen mukaan (päivitetty ylöspäin 27.10.) yhtiö arvioi vuoden 2017 liikevaihdon olevan samalla tasolla kuin edellisvuonna ja vertailukelpoisen liikevoiton olevan edellisvuoden tasolla tai korkeampi. 

Marimekon alkuvuoden (1-9/2017) liikevaihto on kasvanut yhden prosentin 72,5 MEUR:oon ja vertailukelpoinen liikevoitto on kasvanut 44 % tasolle 6,2 MEUR. Liikevaihto-ohjeistus on mielestämme realistinen, eikä siihen kohdistu välitöntä muutospainetta. Kannattavuusohjeistus on kuitenkin mielestämme varovainen. Mielestämme Marimekon Q4’17:n pitäisi mennä lähestulkoon katastrofaalisesti, että yhtiön koko vuoden 2017 vertailukelpoinen liiketulos jäisi vain vuoden 2016 tasolle. Yhtiö on jo nyt vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä tehnyt enemmän vertailukelpoista liikevoittoa kuin koko vuonna 2016 yhteensä (6,2 MEUR vs. 6,1 MEUR), joten viime vuoden tasolle jääminen vaatisi sen, että yhtiön Q4’17 liikevoitto olisi nollatasolla, vaikka Q4 on yhtiölle perinteisesti tuloksenteon puolesta paras vuosineljännes. Marimekko on trimmannut itsensä viime vuosina hyvään kilpailukykyiseen kuntoon ja yhtiö saa pitkästä aikaa vetoapua myös Suomen parantuneesta taloustilanteesta. Ymmärrämme kyllä, että yhtiö haluaa ensin nähdä sille tärkeän joulumyynnin ja tulkita ohjeistuksen muuttamistarvetta vasta sitten.

Tästä näkökulmasta pidämme hyvin epätodennäköisenä, että Marimekon koko vuoden vertailukelpoinen tulos voisi mitenkään jäädä viime vuoden tasolle ja tämä osio liikevoitto-ohjeistuksesta olisi siten turha. Se, että korjaako Marimekko vielä ennen tilinpäätöstiedotteen julkistamista ”vertailukelpoinen liikevoitto viime vuoden tasolla” osion pois ohjeistuksestaan ja muuttaa sen pelkistetympään muotoon ”odotamme vertailukelpoisen liikevoiton olevan edellisvuotta korkeampi” on myös osittain semanttinen kysymys. Meidän ennusteemme koko vuoden vertailukelpoiselle liikevoitolle on 7,7 MEUR, mikä on selvästi vuoden 2016 vertailukelpoisen liikevoiton yläpuolella (2016: 6,1 MEUR) ja mielestämme ohjeistuksen korjaaminen voi hyvinkin olla lähiviikkoina edessä.