Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Onko yhtiötuntemus tärkeää?

Inderes Q&A 08.01.2018 10:28

Kuinka tärkeänä pidätte sitä että tietää ja tutustuu yhtiöihin joihin sijoittaa? ja että tietää tunnuslukuja yms.. onko ihan hakoteillä jos sijoittaa suomalaisiin yhtiöihin eikä lue osavuosikatsauksia? vaan seuraa yleisiä uutisia yhtiöistä vain.

(Otsikkoa muokattu informatiivisemmaksi)

Answer 

Hei,

Pidämme äärimmäisen tärkeänä, että sijoittaja tietää, mihin sijoittaa. Tähän näkemykseen toki vaikuttaa roolimme analyysiyhtiönä. Yritysten osavuosikatsaukset ja sijoittajaesitykset ovat hyvä ja luotettava tiedonlähde (ja motivaatiota mahdollisimman osuvaan raportointiin tarjoaa Finanssivalvonta). Median uutisointi tapahtuu sen sijaan journalistisista lähtökohdista. 

Erään rahastonhoitajan sanoin, "tieto on paras suojaus": jos tiedät enemmän, jää tunteille ja ei-järkeville paniikkiliikkeille vähemmän sijaa. Jos et tutustu yhtiöihin, tulee sijoittamisesta herkästi tikanheittoa jonka menestymisen mahdollisuudet ovat rajalliset, kuten olemme Sijoituskoulussa aiemmin kirjoittaneet https://www.inderes.fi/miksi-mututuntuma-ei-valttamatta-tuota-hyvia-tulo...

 (Sijoituskoulusta löytyy yleishyödyllistä materiaalia sijoittajille, oli taso mikä hyvänsä).

Yhtiöihin tutustumiseen kannattaa uhrata siis edes vähän aikaa. Aikaa voi säästää lukemalla esim. meidän maksuttomia laajoja raportteja, jossa omat kasvonsa peliin laittava analyytikko on penkonut ja kääntänyt kaikki kivet jo valmiiksi. Lähes joka yhtiöstä löytyy myös videoita, joissa niitä on käsitelty ymmärrettävällä tavalla. Parhaimmillaan sijoittaminen on elämän kestävä oppimismatka, jossa joka päivä oppii uutta maailmasta, yhtiöistä, toimialoista, trendeistä, tuotteista jne. Sijoittaminen on loistava tapa pitää itsensä valveilla monista muutoksista, joita maailma kohtaa joka päivä. 

Jos kaikki tämä tuntuu liian vaikealta, voi olla parempi sijoittaa edulliseen indeksirahastoihin tai mahdollisesti seurata vaikka Inderesin mallisalkkua.