Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Då man har barn i familjen krävs att bilen har rejält med utrymme, både vad gäller kupéinteriören och lastutrymmet.

- När barnfamiljer letar ny bil lönar det sig att först kolla bakdörrar och baksätet, och välja en modell med tillräckligt stora bakdörrar, så det är lätt att få in barn och babysitsar. Tänk också på bredden på sittdynorna så trivs ungarna bättre under längre färder, tipsar Årets bilförsäljare 2018 Marcus Korner på Kamux.

- På vissa biltyper är baksätena justerbara och kan modifieras efter barnens längd. Särskilt större barn tycker det är trevligare att sitta i baksätet om bilen har tillräcklig höjd, så som i SUV:ar eller minibussar, säger Korner.

Minibuss för hela familjen

För en större familj är minibuss ett utmärkt val som garanterat erbjuder tillräckligt med utrymme för människor, djur och packning. Tack vare sidoskjutdörrarna är minibussen också smidig att kliva in i.

- Minibussar har ofta också en tredje sätesrad som kan fällas ner då man behöver frakta större saker. Traditionellt har ju kombin ansetts vara den typiska familjebilen, med rejält lastutrymme och bred baklucka, men också på sedan- och halvkombi-modeller kan man ofta fälla ner baksätena och få det där extra utrymmet för hockeyväskan eller golfklubborna, säger Korner.

Mer kompakta bilar kan också lämpa sig för barnfamiljer om de bara har tillräckligt höjd och bredd på lastutrymmet.

- Ska man till exempel frakta barnvagn ofta är det bra att ta den med sig och testa bakluckans storlek hos olika bilmodeller innan man bestämmer sig. Kolla också att tröskeln till bagageutrymmet inte är för hög, så det är enkelt att få in vagnen.

Isofix för de minsta

Finns det baby eller småbarn i familjen lönar det sig att hålla utkik efter bilar med Isofix dockningssystem för babyskydd och bilbarnstolar. Fästningsanordningen är oftast dold nere i baksätets ryggstöd. Vissa bilmodeller är förberedda för Isofix även i bilens framsäte.

- Isofix är en dockningsanordning där man enkelt fäster och lösgör babyskyddet eller bilbarnstolen med ett knapptryck. Betydligt enklare än att trixa med bilbälten, och man kan alltid vara säker på att barnet sitter stadigt och tryggt, säger Korner.

Vissa bilmodeller har numera också integrerade, utfällbara säkerhetssitsar för barn mellan 15-36 kg.

- Det är bra om baksätet på bilen är såpass rymligt att barn så långt upp i åldrarna som möjligt kan sitta i bilstol med ryggen i färdriktningen. Det är det tryggaste sättet att färdas, och barnet har då också ögonkontakt med de andra i baksätet. Och om småbarn sitter i framsätet, kom alltid ihåg att stänga av airbagen, påminner Korner.

Komfort i baksätet

Det är lättare för barnen att trivas i baksätet också under längre körsträckor om utrustningen är tillräcklig. På vissa bilmodeller kan framsätenas ryggstöd ha utfällbara bordsytor för dem som sitter där bak. Också mittenpartiet av baksätet kan fungera som bord, då barnen vill pyssla eller spela.

- Det är också bra med hållare för drycker, och USB- eller 12V-uttag för att ladda mobilenheter. Vill barnet ta en tupplur är justerbara nackstöd välkommen komfort, tipsar Korner.

Att hålla bilen ren och snygg ökar också trivseln. Då man reser med barn blir det många mellanmål i bilen och sätena fläckas av smulor och stänk.

- Läder kostar förstås lite mer men är lättare att hålla rent än tygbeklädnad, och värdet när bilen ska säljas vidare upprätthålls.

Varmt om vintern, svalt på sommaren

På vintern när man är tvungen att skrapa frost och snö från bilfönstren väntar barnen snällt om man investerat i en kupévärmare. AC är ett stort plus året runt.

- För de små i baksätet är sätesvärmare och kupévärmare en skön extra komfort om vintern. Och på sommaren hjälper tonade fönster där bak mot direkt solljus och upphettning, säger Korner.

Säkerheten framför allt

Förutom utrymme och komfort gäller det för familjebilar att ta också trafiksäkerhet och förarens bekvämlighet i beaktande.

- Säkerhetsfunktioner som backvarnare, parkeringssensorer och -kameror eller autobroms är guld värda om det springer omkring mycket barn eller husdjur i området där man bor. Farthållare och filhållningsassistent stöder säkerheten ute på vägarna och avlastar föraren, säger Korner.

Kamux önskar alla en trygg och trevlig bilsemester i sommar.