Cramo

Haluaisitko nähdä Inderesin yhtiölle antamat suositukset ja tavoitehinnat?

Onko sinulla jo Inderes -tili? Kirjaudu sisään tästä.

Sijoitusnäkemys

Hyvä markkina-asema ja konevuokrauspenetraation kasvu pitää Cramon kasvunäkymät positiivisina
Suuri liiketoiminnan syklisyys voi altistaa tuloksen suurille vuosittaisille heilahteluille. Markkinoilla on myös näkynyt viime aikoina hyvin aggressiivista hinnoittelua
Cramo on tällä hetkellä tasepohjaisesti arvostettu selvästi yhtiön pitkän aikavälin historiaa korkeammalle tasolle. Tulospohjaisestikin yhtiön arvostus on haastava.

Analyytikko

Petri Aho
+358 50 340 2986

Avainluvut

EV/EBIT

EBIT

P/E

Osinko-%

Yhtiön avainluvut

Avaintapahtumat

Tyyppi: morning_review
8.6.
2017
Alaotsikot:
 • EKP odottaa inflaation kiihtymistä, Espanjassa pankkisektori keskittyy
 • Case: videopelijakelun digitalisaatio ollut luultua nopeampaa

Cramon arvostustaso on syklin yli katsoviin arvostuskertoimiin ja vertailuryhmään nähden neutraali, mutta odotamme että syklin kypsyessä osakkeelle ei hyväksytä enää nykyistä korkeampia kertoimia.

 

Tyyppi: company_report
8.6.
2017

Yhtiö nauttii edelleen vahvasta myötätuulesta erityisesti päämarkkinoillaan Ruotsissa ja Suomessa, ja. Cramon arvostustaso on syklin yli katsoviin arvostuskertoimiin ja vertailuryhmään nähden neutraali, mutta odotamme että syklin kypsyessä osakkeelle ei hyväksytä enää nykyistä korkeampia kertoimia.

Tyyppi: morning_review
2.5.
2017
Alaotsikot:
 • Finnair Q1 - raportti oli kokonaisuutena hieman odotuksiamme parempi
 • Caverion Q1 - käänne kesken, markkina vahva
 • Ennakkokommenteissa Capman, Exel Composites, Nokian Renkaat ja Etteplan

Fiskarsin Q1-raportti jäi liikevaihdon osalta ennusteidemme alapuolelle, mutta kannattavuus oli positiivinen yllätys. 

Tyyppi: company_report
2.5.
2017

Cramon Q1-raportti oli liikevoiton osalta selvästi odotuksia parempi, vaikka liikevaihdon kehitys ei yllättänyt. Q1:n tulosajurina toimi kone- ja laitevuokraus -liiketoiminnot, jotka ylittivät selvällä marginaalilla vertailukauden tuloksen. Pitkään vahvasti ja kannattavasti kasvaneen Siirtokelpoiset tilat -liiketoiminnon liikevaihto ja liikevoitto sen sijaan laski vertailukaudesta. Yhtiö ei anna enää ohjeistusta, mutta toisti näkemyksen positiivisen kysyntätilanteen jatkumisesta. 

Tyyppi: morning_review
8.2.
2017
Alaotsikot:
 • Kemira Q4 - odotetun mukainen raportti
 • Fiskars Q4 - raportti ylitti markkinaennusteet
 • Tuloskommenteissa myös Neste, Caverion ja Cramo

Cargotec julkaisi aamulla ristiriitaisen Q4-raportin.

Tyyppi: company_report
8.2.
2017

Cramon Q4-raportti oli operatiivisen tuloksen ja osingon osalta odotuksien mukainen, mutta raportoitu tulos jäi alaskirjausten takia selvästi odotuksista. Raportin kenties suurin yllätys oli, että yhtiö ei antanut numeerista tulosohjeistusta vuodelle 2017, mutta kertoi kuitenkin näkymien olevan positiiviset. Q4-raportti tai ohjeistus eivät siten antaneet kaivattua lisäpotkua ennusteisiin tai arvostukselle.

Tyyppi: morning_review
27.10.
2016
Alaotsikot:
 • Kone Q3 - Kiinan heikkous löi läpi tuloslukuihin
 • Q3-kommenteissa mm. DT, Finnair, Kesko, Konecranes, Raute, YIT, Suominen, PKC Group
 • Tulosennakoissa Martela, Tecnotree, Stockmann, Investors House

Nokian aamulla julkaisemaa Q3-raporttia voidaan luonnehtia torjuntavoitoksi Ericssonin aiheuttaman säikähdyksen jälkeen. 

Tyyppi: company_report
26.10.
2016

Yhtiö nauttii edelleen vahvasta myötätuulesta päämarkkinoillaan ja toiminnan uudelleenorganisointi on parantanut myös heikommin menestyneiden yksiköiden tulostasoa. Cramon arvostustaso on nykyisellään jo melko vaativa ja arviomme että tuloskasvuvauhdin hiipuessa yhtiölle ei hyväksytä merkittävästi nykyistä korkeampia kertoimia. 

Cramo

ISIN: 
FI0009900476
Cramo lyhyesti

Cramo on palveluyritys, joka on erikoistunut kone- ja laitevuokrauspalveluihin sekä siirtokelpoisten tilojen vuokraukseen. Cramon kone- ja laitevuokrauspalvelut koostuvat rakennuskoneiden ja -laitteiden vuokrauksesta ja niihin liittyvistä palveluista. Cramo on yksi toimialansa johtavista palveluntarjoajista Euroopassa. Cramo toimii Cramo-brändin alla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Tsekin tasavallassa, Slovakiassa ja Venäjällä (Kaliningrad). Saksassa, Itävallassa ja Unkarissa toimimme tytäryhtiö Theisen Baumaschinen brändin alla. Venäjällä ja Ukrainassa toimimme nimellä Fortrent, joka on yhteisyritys josta Cramo omistaa puolet.

Cramo tarjoaa nykyaikaisia vuokrauspalveluratkaisuja Cramo-konseptin mukaisesti. Konseptin mukaan rakennusyrityksille, kaupan, teollisuuden ja julkisen sektorin asiakkaille sekä yksityishenkilöille tarjotaan erilaisia vuokrausratkaisuja ja -palveluja koneiden, laitteiden ja siirtokelposten tilojen vuokraamiseen.

Tuotevalikoimansa ja laajan palvelutarjoamansa avulla Cramo vähentää asiakkaidensa investointitarpeita ja kehittää kokonaisvaltaisia vuokrausratkaisuja kaikenlaisiin tarpeisiin pitkällä ja lyhyellä aikavälillä.

Cramon noin 2 500 työntekijää palvelee yli 150.000 asiakasta lähes 360 toimipisteessä 15 maassa. Vuokrattavia koneita ja laitteita on noin 200.000.

Cramon sijoittajasuhdesivut