Atria tiedotti torstaina käynnistäneensä yhteistyön mykoproteiinin tuottajan Mycorenan kanssa Ruotsin markkinalla. Näemme yhteistyön askeleena kohti lihattomien proteiinituotteiden määrän kasvattamista yhtiön tuotevalikoimissa. Emme odota yhteistyöltä merkittävää tulosvaikutusta vielä lähivuosina. Uskomme kuitenkin laajemman asiakaskunnan palvelemisen ja tuotevalikoiman monipuolistamisen voivan tukea yhtiön pitkän aikavälin tuloskehitystä.
Ruotsi on luonnollinen markkina aloittaa lihaa korvaavien raaka-aineiden käyttö
Atrian tiedotteessa mykoproteiinituotteisiin siirtymistä ei kutsuta kokeiluksi, mutta mielestämme päätöksen voi nähdä jossain määrin kokeiluluontoisena, sillä tuotteiden lanseeraaminen ei käsityksemme mukaan ainakaan alkuvaiheessa edellytä Atrian mittakaavassa suuria investointeja. Tiedotteen mukaan alkuvaiheessa painopisteenä ovat makkara- ja hampurilaispihvikategoriat, mutta pitkällä tähtäimellä kehitetään myös leikkeleitä, pateita ja ateriaratkaisuja. Ensimmäiset tuotteet on tarkoitus tuoda markkinoille vuoden 2024 alussa. Mikäli tuotteet onnistuvat kaupallisesti, pidämme mahdollisena että niitä voitaisiin tulevaisuudessa nähdä myös Atrian muilla markkinoilla, vaikka tästä ei yhtiön tiedotteessa suoraan mainitakaan.
Atrian tiedotteen mukaan yhteistyösopimus on nimenomaan Mycorenan ja Atria Ruotsin välinen. Ruotsi on mielestämme looginen markkina kokeilla mykoproteiinia, sillä Ruotsissa vegaanien ja kasvissyöjien yhteenlaskettu osuus väestöstä on korkeampi (vajaat 10 %) kuin Suomessa (~5 %). Lisäksi Atria on Ruotsissa muutenkin riippuvaisempi markkinoilta ostetuista liharaaka-aineista, eikä sillä ole Ruotsissa vastaavaa sopimustuottajaverkostoa kuin Suomessa.
Mykoproteiinituotteita on jo myynnissä muiden yhtiöiden toimesta
Mykoproteiini on ravitseva proteiinilähde, joka sisältää kaikki yhdeksän aminohappoa, jotka ihmisen tarvitsee saada ruoan kautta. Käsityksemme mukaan mykoproteiinista tehtyjä tuotteita löytyy jo kaupoista ennestäänkin (Suomessa ainakin Quorn-brändillä) ja niiden lihamainen rakenne sekä vaalea väri muistuttavat jossain määrin siipikarjan lihaa. Mykoproteiinia valmistetaan patentoidulla sienikäymismenetelmällä. Mykoproteiinista voidaan tehdä puhtaasti lihattomia tuotteita tai sitä voidaan yhdistää lihaa sisältäviin tuotteisiin.
Osallistuminen lihattomiin proteiineihin tukee pitkän aikavälin arvonluontikykyä
Atrian osakkeista ja osakkeiden tuomasta äänivallasta suuri osa on suomalaisia lihantuottajia edustavien tahojen hallinnassa. Mahdollinen intressiristiriita ei mielestämme näy suuresti yhtiön toiminnassa, sillä Atria on onnistunut tekemään toimialaan nähden kohtuullisen kannattavaa liiketoimintaa ja kasvattanut tulostaan viime vuosina.
Pidämme loogisena ja kaupallisesti perusteltuna, että yhtiö haluaa palvella myös vegaani- ja kasvissyöjäkuluttajia. Yhtiöllä on laajasti tunnettuja kuluttajabrändejä ja vahva tuotanto- sekä jakelukoneisto. Sen strategiaan kuuluu monipuolinen tuotevalikoima, joka palvelee kaikkia kuluttajia ja kaikkia ruokahetkiä. Lihaa korvaavien proteiinien käyttö ei ole kasvanut Suomen markkinalla koronapandemian jälkeen. Arvioimme trendin kuitenkin edistyvän pitkällä aikavälillä riippumatta onko Atria trendissä mukana vai ei. Siitä syystä uskomme, että kyky laajentaa tuotevalikoimaa näihin kategorioihin on yhtiön pitkän aikavälin arvonluontikyvyn kannalta positiivista.
Atrialla on ollut Suomessa ennestäänkin joitakin kasviproteiinituotteita. Varovainen siirtymä vegetuotteisiin voi olla perusteltuakin. Useat muut trendin harjalla ratsastaneet kasviproteiiniliiketoiminnat ovat kärsineet merkittävistä tappioista, sillä ne ovat tehneet kohtuullisen merkittäviä investointeja aikaisessa vaiheessa, mutta eivät ole onnistuneet saavuttamaan riittävää mittakaavaa tuotannollisen tehokkuuden saavuttamiseksi.