Case: IT-palveluyhtiöiden arvostuksessa suhteessa työntekijöiden määrään suuria eroja
Tarkastelimme listattujen IT-konsulttiyhtiöiden ja palveluyhtiöiden velattomia markkina-arvoja (EV) suhteessa henkilöstön lukumäärään. Konsulttivetoisissa liiketoimintamalleissa yrityksen arvoa voi lähestyä myös siitä näkökulmasta, paljonko yhtiön markkina-arvo on työntekijää kohden. Tulosten perusteella yksittäisiä osakkeita ei voida tuomita edullisiksi tai kalliiksi, mutta arvostuserojen taustat auttavat ymmärtämään sektorin yhtiöiden hinnoittelua.
Arvostuserot eri suomalaisten IT-yhtiöiden välillä ovat selitettävissä tällä hetkellä pääosin yhtiöiden erilaisilla kasvu- ja kannattavuusprofiileilla. Henkilöstömäärään nähden korkeimmin arvostetut yhtiöt toimivat kasvavilla palvelualueilla ja pystyvät tuottamaan verrokkejaan enemmän liikevaihtoa ja käyttökatetta (EBITDA) per työntekijä. Tämä vastaavasti edellyttää hyvää konsulttien hintatasoa, korkeita käyttöasteita, tehokasta rekrytointia sekä tehokasta organisaatiota. Arvonluonnin näkökulmasta menestyviä ovat myös ne, jotka pystyvät tekemään liiketoimintamallistaan skaalautuvamman panostamalla esimerkiksi uusiin jatkuviin palvelumalleihin ja omiin ohjelmistotuotteisiin. Tällöin liikevaihdon kasvu ei suoraan edellytä uusia rekrytointeja, jolloin sijoittajat usein hyväksyvät yhtiöille korkeamman arvostustason.
It-palveluyhtiöiden kentässä kyberturvapalveluita tarjoavan Nixun työntekijät hinnoitellaan markkinoilla arvokkaimmiksi ja Nixun velaton markkina-arvo työntekijää kohden on 291 TEUR. Digian ja Innofactorin työntekijät ovat puolestaan tällä mittarilla arvostettu markkinoilla noin 75 % Nixua alemmaksi. Myös Vincitin ja vasta First Northiin listautuneen Goforen työntekijät arvostetaan markkinoilla selvästi muita IT-palveluyhtiöitä korkeammalle.
Nixulla korkeaa arvostusta selittää yhtiön voimakas kasvu sekä asemoituminen vahvasti kasvaville kyberturvapalveluiden markkinoille. Lisäksi yhtiö on rakentanut liiketoimintamalliinsa jatkuvuutta ja skaalautuvuutta, minkä ansiosta markkinat ovat hyväksyneet korkeamman arvostustason. Vahva liikevaihdon kasvunopeus sekä hyvä kannattavuus selittävät vastaavasti Vincitin ja Goforen arvostusta. Alimmin arvostettuja yhtiöitä kuten Digia ja Innofactor yhdistää verrokkeja heikompi historiallinen sekä odotettu kannattavuustaso. Näillä yhtiöillä on niiden nykyisillä markkina-arvoilla selkeästi eniten potentiaalia arvonluontiin tehokkuutta parantamalla.
Vertailun yhtiöt toimivat pääosin Suomessa tai Pohjoismaissa paikallisilla resursseilla, mikä parantaa vertailukelpoisuutta. Ainoa selkeä poikkeus on Tieto, jota erottaa kilpailijoista yhtiön suuri matalan kustannustason maiden offshore-työntekijöiden (noin 50 %) osuus. Vastaavasti Tiedon oma korkean kannattavuusprofiilin ohjelmistoliiketoiminta erottaa myös yhtiötä joukosta.
Affecton luku vastaa CGI:n ostotarjouksessa yhtiöstä maksamaa hintaa. IT-palvelusektorin yrityskauppa-aktiviteetti on ollut korkeaa viime vuosina. Markkinoilla käydään nykyisessä hyvässä kysyntätilanteessa pääosin enemmän kilpailua työntekijöistä kuin asiakkaista. Rekrytointien toimiessa monille yhtiöille kasvua rajoittavana tekijänä, on yrityskaupoista tullut rekrytointeja nopeampi vaihtoehto kasvulle. Erityisesti pienemmissä yrityskaupoissa selvästi kohdetta suurempi ostaja saattaa punnita yrityskauppaa vaihtoehtona rekrytoinneille.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille