Caverion Q3: Hyvä tulos vaikeissa olosuhteissa
Caverion julkisti torstaina aamulla Q3-raportin, joka oli markkinoiden odotuksiin nähden melko hyvin linjassa. Q3:n liikevaihto nousi hieman vertailukaudesta yrityskauppojen avittamana, mutta koronan ja taantuman vaikutukset näkyivät edelleen yhtiön liiketoiminnoissa. Kannattavuus oli hieman odotuksia alhaisemmasta liikevaihdosta huolimatta positiivinen yllätys etenkin suhteellisesti. Yhtiö ei antanut loppuvuodelle ohjeistusta, mutta kertoi käynnistävänsä toimia sopeutuakseen pitkittyneeseen koronaan sekä talouden taantumaan. Toimenpiteiden tulisi parantaa lähivuosien kannattavuutta merkittävästi (vuotuiset säästöt: 25 MEUR), mutta samalla liikevaihdon kysyntänäkymään kohdistuu paineita alaspäin. Kokonaisuutena yhtiö näyttäisi suoriutuneen Q3:n vaikeasta ympäristöstä mallikkaasti ja sopeutustoimenpiteiden vaikutuksien tulisi edelleen vahvistaa yhtiön tuloskäännettä lähivuosina.
Caverionin liikevaihto nousi Q3:lla 2 % vertailukaudesta noin 516 MEUR:oon (Q3’19: 507 MEUR). Liikevaihdon hidastuneen kasvun taustalla oli etenkin Projektit-liiketoiminta (-8,3 % v/v), mutta oletettavasti koronan rajoitukset myös hieman rajoittivat Palveluiden kasvua (+8,6 % v/v). Viime vuonna suoritetut yritysostot kuitenkin nostivat liikevaihdon kokonaisuudessaan kasvun puolelle. Palveluiden osuus liikevaihdosta jatkoi kasvuaan 62,5 %:iin (Q3’19: 58,5 %) yhtiön tavoitellessa pitkällä aikavälillä sen nostamista yli 67 %:iin (yli 2/3). Divisioonittain liikevaihto kasvoi Suomessa, Teollisuudessa ja Muissa maissa, mutta laski muissa divisioonissa. Suurinta laskua on nähty odotetusti Tanskassa (-18,1 %), mutta myös Ruotsissa liikevaihto laski noin 10 %.
Oikaistu EBITA laski hyvästä vertailukaudesta 8 % noin 21,2 MEUR:oon ollen kuitenkin markkinoiden sekä meidän odotuksiamme hieman parempi (konsensus: 20,4 MEUR). Oikaistu EBITA-marginaali oli 4,1 % (Q3’19: 4,5 %, konsensus: 3,8 %) ylittäen odotukset selvemmin. Kannattavuuteen heikentävästi vaikuttivat edelleen jatkuneet Teollisuuden seisakkien viiveet sekä myös Projektit-liiketoiminnan tuottavuuden heikentyminen, kun työmailla joudutaan tekemään koronan vuoksi erikoisjärjestelyjä. Palveluissa lisätyötilauksien määrä oli lähes normaalilla tasolla, millä taasen oli vaikutusta Q2:n kannattavuuteen. Q4:llä tällä voi olla jälleen vaikutusta, kun yhä useampi maa on ottanut rajoitustoimia käyttöön. Alariveillä raportoitu osakekohtainen tulos oli alle markkinoiden odotuksien 0,06 eurossa, kun raportoituihin lukuihin vaikuttivat tunnistettuihin riskiprojekteihin tehdyt alaskirjaukset.
Yhtiö ei antanut ohjeistusta kuluvalle vuodelle, sillä koronan toinen aalto aiheuttaa vielä epävarmuustekijöitä loppuvuoteen. Rajoitustoimenpiteet ja koronan toinen aalto voivat vielä vaikuttaa työmaihin pääsyyn sekä myös lisätä sairauspoissaoloja suhteellisen henkilöstöriippuvaisella alalla. Raportista voi tulkita, että Q4 ei tule olemaan mitenkään erikoisen hyvä toimintaympäristön haasteista johtuen. Yhtiö suunnitteleekin taantuman ja koronan luomien haasteiden vuoksi uudelleenjärjestelyjä ja muita toimia sopeuttaakseen liiketoimintaansa. Näillä on tarkoitus saada aikaan 25 MEUR:n vuotuiset säästöt vuodesta 2021 alkaen. Q4:llä nämä järjestelyt kuitenkin aiheuttavat noin 10 MEUR:n kulut.
Toimenpiteet osaltaan kertovat tulevaisuuden kysyntänäkymien olevan haastavia, mikä tulee olettavasti laskemaan liikevaihdon odotuksiamme. Q3:n hyvä suhteellinen kannattavuus ja tulevat säästöt pitävät kuitenkin kannattavuusnäkymän suhteellisen hyvänä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
Caverion on vuonna 2013 rakennusyhtiö YIT:stä irtautunut kiinteistöjen, teollisuuden ja infrastruktuurin teknisiin palveluihin ja projekteihin keskittynyt yritys. Yhtiön osaaminen jakaantuu laajalle rakennusten, infran sekä teollisuuden ja teollisten prosessien koko elinkaaren varrelle käsittäen muun muassa hankekehityksen, projektin toteutuksen, teknisen huollon ja kunnossapidon, kiinteistöjohtamisen ja asiantuntijapalveluita. Caverion toimii Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopassa yhteensä 11 maassa. Caverionin asiakaskuntaan kuuluvat julkinen sektori, teollisuuden toimijat, kiinteistöjen käyttäjät, pääurakoitsijat ja kiinteistösijoittajat.
Lue lisää yhtiösivulla