Elintarvikealan yhtiöt hyötyvät viimeaikaisista investoinneistaan uusiutuvaan energiaan
Elintarvikealan yhtiöt ovat viime vuosina investoineet laajasti erilaisiin uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten biokaasua, puuhaketta tai teollisuuden sivuvirtoja hyödyntäviin biovoimaloihin. Arvioimme näiden investointien merkityksen korostuvan ja osittain suojaavan yhtiöitä kohonneilta fossiilisten polttoaineiden hinnoilta. Käymme tässä kirjoituksessa läpi seuraamiemme elintarvikealan yhtiöiden energiakustannuksia, mutta huomautamme että kustannusten nousu ei rajoitu vain energiaan vaan ulottuu myös muihin tuotannontekijöihin, kuten raaka-aineisiin, pakkausmateriaaleihin, kuljetuskustannuksiin ja keskipitkällä aikavälillä todennäköisesti myös palkkainflaatioon.
Energialaskun nousupaine riippuu valitusta tuotanto- tai hankintamuodosta
Elintarviketeollisuuden yhtiöiden jalostusprosesseissa käytetään merkittävät määrät energiaa. Tyypillisesti käytetty energia jakautuu sähkön ja teollisuushöyryn välille. Sähkön hinnan muutokseen vaikuttaa, kuinka pitkäjänteisesti yhtiöt suojaavat sähkön saantiaan. Käytännössä yritysten sähkön hinnat eivät muutu yhtä jyrkästi kuin kotitalouksien, koska esimerkiksi vuoden 2023 sähköä on voitu ostaa jo vuodesta 2020 alkaen, jolloin sopimushinnat olivat matalalla tasolla. Arvioimme elintarvikealan yhtiöiden keskimääräisten sähkön hintojen nousevan noin 10-15 % vuonna 2023 verrattuna vuoden 2022 tasoon. Teollisuushöyryn ja kuuman veden hintoihin vaikuttaa puolestaan valittu tuotantomuoto. Viime vuosina tehdyt investoinnit omiin biovoimaratkaisuihin rajoittavat energiakustannusten nousua ja siten osoittavat arvonsa nykyisessä poikkeuksellisessa markkinatilanteessa. Perinteisesti höyryä on tuotettu fossiilisilla polttoaineilla kuten kivihiilellä ja polttoöljyllä, joiden hinnat ovat nousseet jyrkästi viime aikoina.
Apetit siirtyy kohti uusiutuvaa energiaa, mutta lyhyellä aikavälillä fossiilisten polttoaineiden hinnannousu voi näkyä tuloksessa
Apetitin kuluttamasta energiamäärästä (74 GWh) yli puolet (55 %) syntyi uusiutuvalla energialla vuonna 2021. Luku on vielä sittemmin todennäköisesti kasvanut vuoden 2021 lopulla toteutuneen uuden bioenergialaitoksen käyttöönoton myötä Kantvikin kasviöljypuristamon yhteydessä. Säkylän kasvis- ja ruokapakasteita valmistavan tehtaan teollisuushöyry tuotetaan kuitenkin vielä toistaiseksi fossiilisilla polttoaineilla, ennen kuin uusi hukkalämpöä ja biokaasua hyödyntävä energiaratkaisu otetaan käyttöön keväällä 2023. Lyhyellä aikavälillä fossiilisten polttoaineiden voimakas hinnannousu voi vielä aiheuttaa Apetitille kustannuspainetta, mutta 2023 puolivälistä lähtien lähes koko energiankulutus katetaan uusiutuvalla energialla. Sähkön osuus energiankulutuksesta on noin 45 % ja arvioimme vuotuisen sähkölaskun kooksi noin 1,3 MEUR (ei sisällä siirtomaksuja). Yhtiön matalan liikevoittomarginaalin takia melko pienetkin kustannusnousut voivat tehdä pienehkön, mutta näkyvän loven suhteelliseen kannattavuuteen.
Fodelia hyödyntää biovoimaa ja kuluttaa melko vähän sähköä
Fodelian kuluttamasta energiamäärästä (12 GWh) valtaosa (70-80 %) tuotetaan biohakkeella tai biokaasulla. Sähkönkulutus sen sijaan on verrattain matalalla tasolla. Yhtiön liiketoiminnoista Real Snacks kuluttaa eniten energiaa teollisuushöyryn muodossa, mutta biohakkeen käyttö höyryn tuotannossa rajoittaa energialaskun paisumista puuhakkeen hinnannousun pysyessä maltillisena (arviomme +5-7 % v/v). Feelian tuotannossa höyryä tuotetaan biokaasulla, jonka hinta on käsityksemme mukaan kohonnut noin 25 % Ukrainan sodan myötä. Energiakustannusten nousu voi Fodelian matalan suhteellisen kannattavuuden johdosta tehdä pienen, mutta näkyvän loven yhtiön liikevoittomarginaaliin.
Noin puolet Raision kuluttamasta energiasta on omien biovoimaloiden tuottamaa teollisuushöyryä ja loput ostetaan ulkoa sähkönä
Raision kuluttamasta energiamäärästä (2021: 95 GWh) noin puolet tuotetaan omalla bioenergiatuotannolla ja noin puolet ostetaan sähkönä ulkopuolelta. Tehdasalue Raisiossa hyödyntää yhtiön vuonna 2017 käyttöön ottamaa biovoimalaitosta, joka tuottaa teollisuushöyryä eri prosesseihin. Myös Nokian kauramyllyssä otettiin kesällä 2021 käyttöön uusi bioenergiavoimala, joka hyödyntää myllyn sivuvirtoja. Puuhakkeen hinta on kehittynyt maltillisemmin verrattuna esimerkiksi sähköön tai fossiilisiin polttoaineisiin ja osa polttoaineesta koostuu omien prosessien sivuvirroista kuten kauran kuoresta, joten oma biovoimatuotanto rajoittanee Raision energialaskun paisumista nykyisessä markkinatilanteessa. Arvioimme Raision vuosittaisen energialaskun olevan normaalitilanteessa noin 5 MEUR (2 % liikevaihdosta), mutta tähän lukuun voi kohdistua jonkin verran nousupainetta. Arvioimme Raision sähkölaskun mittakaavaksi noin 2 MEUR/v. Arvioimamme 10-15 %:n nousu sähkön hinnassa tai 5-7 %:n nousu puuhakkeen hinnassa eivät uhkaa yhtiön tuloksentekokykyä merkittävästi, mihin osaltaan vaikuttaa biohakkeen merkittävä rooli energiantuotannossa sekä Raision hyvä kannattavuus suhteessa liikevaihtoon.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
