Ericsson CMD: Etumatka Nokiaan nähden näyttää pitkältä
Ericsson järjesti eilen pääomamarkkinapäivän ja tarkensi hieman pitkän aikavälin tavoitteitaan. Kokonaisuutena Nokian ruotsalaiskilpailija näyttää vahvalta. Vuonna 2017 käynnistetyn uuden strategian jälkeen Ericsson on järkevöittänyt rakenteitaan, parantanut fokustaan, kasvattanut investointeja tuotekehitykseen ja saavuttanut strategiset tavoitteensa. Samaan aikaan Nokia on ajanut läpi raskasta integraatiota, yrittänyt toteuttaa laaja-alaista tuotestrategiaa, leikannut kuluja ja tuotekehitystä sekä toiminut monimutkaisella rakenteella jääden tavoitteistaan.
Käytännössä Nokiassa lähdetään nyt toteuttamaan hieman samankaltaisia strategisia toimenpiteitä kuin Ericssonissa aloitettiin 2017. Ericsson oli vielä 4 vuotta sitten heikossa kunnossa, mutta yhtiö onnistui kääntämään suuntansa ennen tärkeää 5g-sykliä. Nyt ruotsalaisyhtiö on vahvassa kunnossa ja strategiaa muutetaan nähtävästi kasvuhakuisemmaksi. Nokialle tilanne on siinä mielessä haastava, että yhtiö ei ehtinyt saada pakkaansa kasaan ennen teknologiasyklin taitetta. Lisäksi 5g:n kohdalla syklin liikkeellelähtö on ollut merkittävästi nopeampi kuin aiemmissa sukupolvissa, mikä vaikeuttaa takamatkan kirimistä.
Ericssonin strateginen etumatka Nokiaan nähden näkyy tuloksissa. Oikeiden strategisten valintojen seurauksena Ericssonin myynti on kääntynyt kasvuun, bruttomarginaalit nousseet 31 %:sta 40 %:iin ja maailmalla käyttöönotetuista 112 5g-verkosta Ericssonin toimittamia on 69 kappaletta. Yhtiö hehkutti toistuvasti teknologista etumatkaa 5g:ssä, mikä on mahdollistanut markkinaosuusvoitot. Markkinaosuus Kiinan ulkopuolella on noussut 32 %:sta 36 %:iin vuoden 2017 jälkeen. Pohjois-Amerikassa Ericssonin markkinaosuus on jopa 53 % ja Nokia on kärsinyt tällä alueella hiljattain markkinaosuustappioista.
Selkeästä 5g-takamatkasta huolimatta Nokia on kuitenkin tietyillä strategisilla alueilla Ericssonia edellä tai vähintään samalla tasolla. Molemmille tärkeä kasvualue ohjelmistoliiketoiminta on Ericssonilla noussut pahimmasta kriisistä, mutta on edelleen tappiollinen. Nokialla ohjelmistoliiketoiminta tekee 20 % tasolla olevaa liikevoittoa. Ericssonin strategiassa korostuu nyt melko uutena asiana merkittävästi yritysasiakasliiketoiminta ja tämä on alue, missä Nokialla on ollut jo pitkään onnistumisia. Yhtiöiden lähestymiskulmat markkinaan ovat kuitenkin erilaisia. Patenttisalkun osalta Nokia on onnistunut viimeisen 5 vuoden aikana hyvin uusien lisenssisopimusten solmimisessa.
Ericsson tavoittelee edelleen 12-14 %:n liikevoittoa vuoteen 2022. Verkkoyksikön osalta tavoitteita nostettiin hieman ja ohjelmistoliiketoiminnan osalta laskettiin. Nokia todennäköisesti päivittää taloudellisia tavoitteitaan maaliskuussa järjestettävässä pääomamarkkinapäivässä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
