Rakennussektorin kokonaiskasvu vaimenee - arvostustasot edelleen yli historiallisten tasojen

Rakennussektori oli vuonna 2016 Suomen talouskasvun veturi noin 7 %:n volyymikasvulla ja pääosin myös muut pörssin rakennussektorin yhtiöille tärkeät markkinat kasvoivat vahvasti (mm. Ruotsi, Norja, keskinen Itä-Eurooppa, Saksa). Kasvua ajoi pääasiassa asuinrakentaminen, jota tukivat mm. matala korkotaso, parantunut kuluttajaluottamus ja työllisyysnäkymät. Rakentamisen kasvun odotetaan kuitenkin hidastuvan selvästi useimmilla markkina-alueilla vuonna 2017-2018. Rakennusteollisuus RT ennustaa eilen julkistetussa suhdannekatsauksessaan Suomen rakennusmarkkinoiden volyymikasvuksi vuonna 2017 2,5 % ja vuonna 2018 0 %. Rakentamisen kasvua ajaa edelleen talonrakentamisen uudistuotanto, johon odotetaan kuluvalle vuodelle 2,6 %:n volyymikasvua erityisesti viime vuoden vahvojen asuinkerrostalojen aloitusmäärien tukemana. Korjausrakentamisen arvioidaan kasvavan kuluvana vuonna 2,0 % ja infrarakentamisen 2,0 %.
Suomen rakentamisen ja BKT:n kasvuennusteet
Odotamme hyvän kotimaan markkinatilanteen ja positiivisten kansainvälistenmarkkinoiden kasvunäkymien heijastuvan seuraamamme rakennussektorin yhtiöihin selvänä tuloskasvuna vuonna 2017. Kotimaan markkina suosii edelleen suuria rakennusyhtiöitä, joilla on hyvät tonttivarannot pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa sekä kyky toteuttaa suuria projekteja. Myös kysyntä tehokkaalla tuotantomallilla toteutetuille pienille asunnoille on edelleen vahvaa, mikä suosii mm. Lehtoa ja YIT:tä. Ennustamme liikevaihdon kasvavan seuraamissamme rakennussektorin yhtiöissä vuonna 2017 keskimäärin noin 3 % vertailukaudesta ja kertaeristä oikaistujen liiketulosten keskimäärin noin 33 % vertailukaudesta. Kannattavuuden kasvu selittyy pääosin Caverionille, SRV:lle ja YIT:lle odottamallamme kovalla tulosparannuksella, mutta odotamme kaikilta muiltakin sektorin yhtiöiltä tuloskasvua. Vuoden 2018 näkymiin liittyy korkotason muutosten ja epävarman talouskasvuympäristön takia näkemyksemme mukaan vielä paljon epävarmuutta. Ennustamme kuitenkin toistaiseksi myös vuodelle 2018 selvää tuloskasvua rakennussektorin yhtiöille, sillä monen yhtiön tilauskannat ovat edelleen lähellä ennätystasoja ja niiden rakenne on katetasoltaan aiempaa parempi.
Rakennussektorin osakkeiden keskimääräinen kokonaistuotto (-3 %) on ollut vuoden alusta katsoen heikkoa ja alittanut selvästi Helsingin pörssin portfolioindeksin kehityksen (+3 %). Sektorin yhtiöistä ainoastaan Lehto Groupin, Ramirentin ja Uponorin kokonaistuotto on jäänyt vuoden alusta lukien plussalle. Rakennussektorin yhtiöiden kursseja on painanut erityisesti ennusteiden laskut, joita vuoden alusta tapahtunut arvostuskertoimien nousu ei ole täysin kompensoinut. Kokonaisuutena katsoen sektorin arvostustasot ovat edelleen pitkän aikavälin keskiarvojensa yläpuolella ja ainoastaan Cramon ja SRV Yhtiöiden nykyiset EV/EBIT-kertoimet alittavat historiallisen arvostustasonsa. Näkemyksemme mukaan sektorin historiallista keskiarvoa korkeampi arvostustaso on edelleen perusteltavissa sektorin keskimääräistä vahvemmilla lähiajan tuloskasvunäkymillä ja matalalla korkotasolla.
Sektorisuosikkimme on edelleen Consti Yhtiöt, joka hyötyy Suomen korjausrakentamisen markkinan tarjoamista vakaista pitkän aikavälin kasvunäkymistä. Positiiviset suositukset saavat myös SRV Yhtiöt ja YIT, joilla molemmilla on vahvat tilauskannat ja kasvavat kuluttajille suunnattujen asuntojen valmistumismäärät.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
