Tikkurila Q3 - epäsuotuisat valuuttakurssit ja raaka-aineiden hintojen nousu rasittavat tulosta
Tikkurilan Q3-liiketoimintakatsaus jäi liikevaihdon ja tuloksen osalta sekä vertailukauden että ennusteidemme alapuolelle. Yhtiö joutuu tällä hetkellä painimaan hitaasti kasvavassa markkinassa nousevien raaka-aineiden hintojen kanssa ja viemään samaan aikaan läpi konserninlaajuista uudelleenjärjestelyohjelmaa. Pidämme osakkeen arvostusta nykyisellä tuloskunnolla haastavana ja tehostamisohjelman hyötyihin liittyy vielä epävarmuutta. Toistamme vähennä-suosituksemme ja laskemme tavoitehintamme 12,5 euroon (aik. 15,0 euroa).
Tikkurilan Q3-liikevaihto laski 5 % ja oli 152 MEUR. Luku jäi selvästi 164 MEUR:n ennusteemme alapuolelle. Myyntivolyymit kasvoivat Venäjää lukuun ottamatta kaikilla keskeisillä markkinoilla Suomi (+3 %), Ruotsi (+2 %) ja Puola (+4 %), mikä oli hyvä suoritus, sillä kokonaismarkkina on supistunut sekä Suomessa että Ruotsissa tänä vuonna. Vaikka yhtiö on tehnyt myyntihintoihinsa korotuksia läpi vuoden, epäsuotuisat valuuttakurssit ja yritysmyynnit pitivät liikevaihdon laskussa.
Oikaistu Q3-liikevoitto laski 12 % ja oli 19,2 MEUR (Q3’17: 21,9 MEUR). Luku jäi selvästi 24,4 MEUR:n ennusteemme alapuolelle. Vuonna 2017 alkanut raaka-aineiden hintojen nousu on jatkunut tänä vuonna. Maalin valmistuksessa tärkeän titaanidioksidin lisäksi myös öljysidonnaisten raaka-aineiden (sideaineet ja liuotteet) hinnat ovat nousseet voimakkaasti eikä Tikkurila ole pystynyt viemään näin suuria korotuksia omiin hintoihinsa. Tikkurilan myynnistä 75 % tulee muussa valuutassa kuin eurossa. Tänä vuonna varsinkin Venäjän ruplan ja Ruotsin kruunun heikentyminen ovat vaikuttaneet sekä liikevaihtoon että tulokseen negatiivisesti, kun yhtiö joutuu hankkimaan mm. Venäjän tehtaalleen merkittäviä määriä raaka-aineita euroissa tai dollareissa. Tikkurila kirjasi henkilöstömäärän vähentämisistä ja Tanskan tuotantolaitoksen sulkemisesta Q3:lle yhteensä 5,2 MEUR:n kertaluonteiset kulut, jotka laskivat raportoidun liikevoiton 14,0 MEUR:oon (Q3’17: 20,6).
Tikkurila toisti ohjeistuksen, jonka mukaan liikevaihdon arvioidaan säilyvän edellisvuoden tasolla (2017: 582 MEUR) ja oikaistun liikevoiton arvioidaan paranevan (2017: 28,8 MEUR). Alkuvuoden liikevaihto on nyt 5 % vertailukautta jäljessä ja oikaistu liikevoitto on 6 % jäljessä, joten loppuvuodelle jäi vielä kirittävää. Tikkurilan Q4’17 oli erittäin heikko ERP-järjestelmän käyttöönottoon liittyvien ongelmien johdosta, joten uskomme yhtiön pystyvän vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta Q4’18:lla vertailukautta parempaan suoritukseen. Laskimme raportin jälkeen liikevaihtoennusteemme 561 MEUR:oon (aik. 571 MEUR) ja oikaistun liikevoittoennusteemme 32 MEUR:oon (aik. 41 MEUR).
Tikkurilan osake on laskenut vuoden alusta noin 30 %, mutta jatkuvien tulospettymysten johdosta laskeneiden ennusteiden valossa osake ei näytä vieläkään erityisen halvalta. Odotamme vuonna 2017 aloitetun tehostamisohjelman kautta tulevien säästöjen nostavan kannattavuutta merkittävästi vuodesta 2019 alkaen (oikaistu liikevoittomarginaali nousee ennusteissamme 2 %-yksikköä 7,7 %:iin), mutta hidas markkinakasvu ja nousevat raaka-ainekustannukset hankaloittavat tulosparannusta. Päivitettyjen ennusteidemme mukaiset oikaistut P/E-luvut vuosille 2018 ja 2019 ovat 25x ja 17x ja vastaavat EV/EBITDA-kertoimet ovat 13x ja 11x. Kuluvan vuoden arvostuskertoimet ovat kansainvälisen verrokkiryhmän yläpuolella, mutta merkittävän tulosparannuksen toteutuessa vuoden 2019 kertoimet ovat verrokkiryhmän tasolla. Yhtiön tuloskunto on päässyt valahtamaan kahden vuoden aikana todella heikoksi, minkä takia laskimme 2018-2019 osinkoennusteemme 0,60 euroon ja 0,70 euroon (aik. 0,80 ja 0,80). Osinkotuotot ovat ennusteillamme 4,8 % ja 5,6 % ja vastaavat noin 200 %:n ja 100 %:n osingonjakosuhteita. Vahva tase mahdollistaa väliaikaisesti näin korkean osingonjakosuhteen, mutta ilman tuloksen merkittävää parantumista lähivuosina näin korkeaan osinkoon ei yhtiöllä ole varaa.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille