Tuloskausiyhteenveto - Q4 meni erittäin hyvin, vaikkei yltänyt aivan odotuksiin
Helsingin pörssin Q4-tuloskausi sujui pääosin erittäin hyvin, vaikka seuraamiemme pörssiyhtiöiden keskimääräinen tuloskasvu jäikin hieman odotuksistamme. Liikevaihdon kasvu oli keskimäärin voimakasta, mutta kannattavuudet eivät kehittyneet aivan ennustetulla tavalla. Tilinpäätöksien yhteydessä ohjeistukset ovat erityisen kriittisiä, ja alkaneelle vuodelle näkymät olivat pääosin odotetun positiivisia. Tuloskasvuennusteemme vuodelle 2018 ovat suunnilleen samalla noin 11 %:n tasolla kuin tuloskauden alkaessa, eli ennustamme voimakasta tuloskasvua myös tänä vuonna. Helsingin pörssin Cap-indeksi on tammikuun nousun jälkeen ollut volatiili, mutta taso ei ole oleellisesti muuttunut. Näin ollen osakkeiden yleinen arvostustaso on edelleen korkea ja vaatii taakseen voimakasta tuloskasvua.
Seuraamiemme 100 pörssiyhtiön liikevaihdot kasvoivat Q4:llä keskimäärin 6,3 %, mikä ylitti ennusteemme (5,4 %) ja oli yhtiöjoukon korkein kasvulukema vuosikausiin. Kasvua ajaa talouskasvun kiihtyminen Suomessa, euroalueella ja globaalisti. Pörssiyhtiöiden yleinen toimintaympäristö on erittäin suotuisa ainakin toimialoilla, jotka eivät ole murrosvaiheessa. Liikevaihdon kasvu tuki odotetusti myös kannattavuuskehitystä ja yhtiöjoukon kertaeristä oikaistun liikevoiton mediaanikasvu oli erinomaisella 11,8 %:n tasolla. Ennusteemme oli peräti 14,5 %, joten tuloskasvu jäi hieman odotuksistamme. Yli 10 %:n tuloskasvu on kuitenkin erittäin harvinaista herkkua ja viime vuosina yhtiöjoukko on yltänyt tasoon vain kerran (Q1’17). Tuloskasvua ajoi kasvun lisäksi pörssiyhtiöiden yleisesti hyvä tuloskunto viime vuosien merkittävien tehostustoimien jälkeen. Kustannusinflaatio on lievässä nousussa, mikä heijastuu suhteellisiin marginaaleihin. Suuria merkkejä kustannusinflaation kiihtymisestä ei kuitenkaan toistaiseksi nähty. Lisäksi valuuttakurssit (EUR/USD) eivät aiheuttaneet ongelmia Q4:llä, mutta suojaukset auttoivat vielä ja vastatuuli vaikuttaa kiihtyvän H1:llä.
Yhtiökohtaiset erot olivat jälleen suuria, mutta kohtuullisen hyviä kasvulukuja nähtiin laajalla rintamalla. Markkinatilanne oli valtaosalla yhtiöitä hyvä ja merkittävät tulospettymykset liittyivät mielestämme pääosin yhtiöiden omiin epäonnistumisiin, kuten hankaluuksiin ERP-projektien kanssa. Sektoritasolla teleoperaattorit ylittivät ennusteemme, kun taas rakennussektorin tulokset olivat erittäin hyvä rakentamisen sykli huomioiden heikohkoja. Metsäsektorin suoritus oli laaja-alaisesti vahvan kysynnän ja erittäin korkean sellun hinnan ansiosta erinomainen ja paras Q4 miesmuistiin. Suurilla IT- ja konepajasektoreilla yhtiökohtaiset erot olivat suuria, mutta markkinatilanne on hyvä molemmissa. Yleisesti investoinnit ovat piristyneet, mutta tilausten kasvu konepajasektorilla on edelleen suhteellisen vaisua.
Tuloskasvun täytyy jatkua tänä vuonna, jotta osakkeilla on nousuvaraa
Seuraamiemme pörssiyhtiöiden oikaistut liikevoitot kasvoivat keskimäärin noin 11,6 % vuonna 2017 vahvan Q4-tuloskauden ansiosta. Tuloskasvun kannalta vuosi 2017 oli siis erittäin hyvä. Odotamme mediaanituloskasvun olevan samalla tasolla myös tänä vuonna ja ennustamme oikaistujen liikevoittojen kasvavan noin 11 %. Odotukset ovat yleisesti suunnilleen samalla tasolla kuin tuloskauden alkaessa, joskin yhtiöseurantamme laajenemisen takia yhtiöjoukko on kasvanut. Yhtiöiden antamat ohjeistukset ja näkymät olivat siis pääosin odotetuilla tasoilla, vaikka monet ovat toki vielä tässä vaiheessa vuotta varovaisia.
Vahvat talouskasvunäkymät antavat vahvalle tuloskasvulle hyvät lähtökohdat, mutta yli 10 %:n tuloskasvun saavuttaminen vaatii kuitenkin laaja-alaisia onnistumisia pörssiyhtiöiltä. Katseet siirtyvät jälleen erityisesti kustannusinflaatioon, sillä suhteellisien kannattavuustasojen parantaminen vuoden 2017 tasoilta ei ole enää helppoa. Yhtiöjoukon liikevaihdon odotamme kasvavan noin 5 %, minkä tuloskasvuodotus myös vaatii.
Positiivisena säilyvät näkymät ovat kriittisiä osakkeiden edelleen suhteellisen korkeiden arvostustasojen takia. Toteutuneilla 2017 tuloksilla Helsingin pörssin mediaani P/E-luku on noin 19x ja P/B-luku on noussut noin 2,3x:een, kun näiden kertoimien pitkän aikavälin keskiarvot ovat olleet noin 17x ja noin 1,7x. Vallitsevista erittäin matalista koroista huolimatta arvostustaso vaatii taakseen voimakkaan tuloskasvun jatkumista, mihin osakkeiden tuotto-odotus mielestämme myös nojaa. Jos tuloskasvu yltää odotuksiin, osakkeiden tuotto-odotus on edelleen kohtuullisen hyvä. Toisaalta jos talouskasvu ja sitä kautta tuloskasvu hyytyy, on myös arvostustasoissa laskuvaraa. Osakesijoittajien huolena on myös Yhdysvaltojen erittäin korkeat arvostustasot sekä korkojen nousupaineet. Jos pörssit kääntyisivät Yhdysvalloissa laskuun, vaikuttaisi tämä negatiivisesti myös Helsingin pörssiin.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille