Euroopassa takana seitsemäs nousuviikko, talouslukujen laskun odotetaan tasaantuneen
Viime viikko oli nousuviikko kehittyneiden maiden osakemarkkinalla: Helsingin pääindeksi nousi koko viikon saldona 2,6 %, Eurostoxx 600 1,4 % ja S&P 500 3,6 %. Etenkin Eurostoxxissa nousu on ollut vakuuttavaa ja jatkunut jo seitsemän viikkoa putkeen, mikä on paras suoritus kolmeen vuoteen. Samalla osakemarkkinalla on kiritty kiinni alkuvuoden notkahdus, ja nyt Eurostoxxissa ollaan 0,8 % vuodenvaihdetta korkeammalla tasolla. Helsingissä nousu on ollut selvästi vahvempaa (+8,0 % vuodenvaihteesta). Euroopassakin osakemarkkina on saanut tukea Q1-tuloskaudesta, vaikka tuloskasvu on jäänyt USA:n tasoista (Euroopan tuloskasvu 16 % vs. USA:n 26 %).
Kauppasotakeskustelu on varjostanut tuloskehitystä, mutta sen painoarvo näyttää hieman pienentyneen markkinoilla. Italiassa puolestaan pankkisektori on ollut poliittisesta tilanteesta huolimatta (hallitusneuvottelut edelleen jumissa) vahvassa nousussa (pankkiosakkeiden nousu 13,7 % tänä vuonna) elpyneen talouskasvun ansiosta. Italiassa pörssi on saanut muutoinkin vetoapua taloudesta, sillä mm. maan konkurssien määrä on laskenut finanssikriisiä edeltäville tasoilleen. Markkinoilla tuloksettomat hallitusneuvottelut on otettu vastaan maltillisesti: vaikka eurokriittiset puolueet ovat nousseet Italiassa, euroalueelta lähdön mahdollisuutta pidetään edelleen hyvin pienenä.
Nyt alkavalla viikolla talouslukujen keskiössä ovat euroalueen talousluvut, joista julkaistaan huomenna tärkeät talouskasvu- ja teollisuustuotantoluvut. Eurostatin alustavan arvion mukaan euroalueen talous kasvoi Q1:llä 0,4 % edellisestä kvartaalista ja 2,5 vuodentakaisesta. Luku oli pitkälti odotettu, ja nyt toivotaan, ettei siihen tule tarkistuksia alaspäin entistä tarkempien tietojen koonnin jälkeen. Q1 osoitti, että euroalueen talouskasvu tasaantui erittäin vahvan Q4’17:n jälkeen, ja talouskasvunäkymä koko vuodelle on edelleen vahva. Alkuvuosi on ollut talouspettymysten siivittämää, mutta esimerkiksi maaliskuun teollisuusluvuilta odotetaan käännettä parempaan heikon helmikuun jälkeen.
Luetuimmat artikkelit




