Kun pieni onkin suurta
Pörssissä pieni on kaunista. Fondita Finland Micro Cap on viimeisin suomalaisiin pienyhtiöihin sijoittava osakerahasto. Kesäkuun alussa uudelleen lanseerattu entinen Equity Spice -rahasto sijoittaa nyt markkina-arvoltaan alle 800 miljoonan euron suomalaisyhtiöihin.
Konkretia uusitusta strategiasta Fonditalta vielä puuttuu, sillä rahaston sivuilta löytyvät suurimmat omistukset on päivitetty viimeksi toukokuun lopulla – ja ainakin vielä tuolloin sijoituksista merkittävä osa oli Helsingin pörssin suurissa yhtiöissä, kuten Nokiassa ja Sammossa. Niillä ei pitäisi olla tulevaisuudessa lainkaan sijaa pienyhtiörahastossa.
Yhtiöt eivät ole aina järin pieniä
Monen pienyhtiörahastoksi markkinoidun rahaston sijoituskohteet eivät ole järin pieniä. Esimerkiksi Säästöpankki Pienyhtiöt -rahaston sivuilla kerrotaan, että rahaston varat sijoitetaan pääasiassa markkina-arvoltaan pienten ja keskisuurten suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeisiin.
Helsingin pörssin käyttämässä ryhmittelyssä keskisuuriksi yhtiöiksi lasketaan yhtiöt, joiden markkina-arvo on 150–1000 miljoonaa euroa. Pienyhtiöiksi katsotaan vastaavasti kaikki markkina-arvoltaan alle 150 miljoonan euron yhtiöt.
Helsingin pörssiin listatuista noin 190 yhtiöstä pieniä ja keskisuuria pörssiyhtiöitä on melkein 160, joista runsaat puolet on pieniä. Tästä huolimatta Säästöpankki Pienyhtiöt -rahastolla näyttää olevan haasteita löytää pieniä ja keskisuuria yhtiöitä suurimmiksi sijoituskohteiksi.
Rahaston kymmenestä suurimmasta omistuksesta ainoastaan kolme – Duell, WithSecure ja Caverion – voidaan laskea pieneksi tai keskisuureksi yhtiöksi. Muut sijoituskohteet – Orion, Metsä Board, Outokumpu, Huhtamäki, Tietoevry ja Konecranes – ovat Helsingin pörssin suurimpia yhtiöitä niin liiketoiminnan koon kuin markkina-arvon perusteella. Suuri kasvulupaus Qt on oma lukunsa.
Suuria yhtiöitä on monen muunkin pienyhtiörahastoksi markkinoidun rahaston sijoituskohteissa. Orion, Metsä Board, Huhtamäki, Konecranes ja Outokumpu löytyivät myös OP-Suomi Pienyhtiöt -rahaston kymmenen suurimman omistuksen listalta toukokuun lopussa.
Jutun loppuun kootut grafiikat näyttävät lisäksi muutamien muiden Helsingin pörssiin sijoittavien pienyhtiörahastojen top 10 -omistukset.
Pienyhtiöt houkuttelevat rahastoja
Monet tutkimukset osoittavat, että markkina-arvoltaan pieniin yhtiöihin sijoittaminen tuottaa usein parhaimman lopputuloksen. Listat Helsingin pörssin parhaimmin tuottaneista osakkeista sisältävät valtaosin pieniä yhtiöitä. Tätä taustaa vasten ei ole yllättävää, että nykyisin lähes jokaisella varainhoitotalolla on yksi tai useampi pienyhtiörahasto.
Pienyhtiöihin sijoittaminen ei ole rahastoille kuitenkaan aina aivan helppo rasti. Osakkeiden keskimääräistä heikomman likviditeetin vuoksi tavoitellun omistuksen rakentaminen tai myynti voi osoittautua vaikeaksi osakkeen kurssiin vaikuttamatta.
Tämä ei ainoastaan rajoita pääomien uudelleenallokointia vaan esimerkiksi myös mahdollisuuksia reagoida rahasto-osuuksien lunastuksiin ainakin nopealla aikataululla. Suurten pörssiyhtiöiden osakkeilla kaupankäynti käy joutuisammin.
Rahastosijoittajasta suurten yhtiöiden löytyminen pienyhtiörahaston sijoituskohteista tuntuu ikävältä. Jos pääomia on liiaksi sijoitettavaksi strategian mukaisella tavalla, rahasto pitää sulkea, vaikka bisneksen kannalta se ei olisi ensimmäinen vaihtoehto.
Mikro Markan suosio kasvoi aikoinaan niin nopeasti, että se uhkasi kasvaa liian suureksi. Estääkseen tämän Taaleri lätkäisi rahastolle niin suuren merkintäpalkkion, että sen koko sementoitui silloin käytännössä 30 miljoonan euroon.
Pienyhtiörahastojen ympärillä herännyt keskustelu on hyvä muistutus siitä, että rahastojen omistukset kannattaa aina käydä läpi. Tämä koskee kaikkia rahastoja.
Luetuimmat artikkelit




