Nousuviikko takana, kiekkoleijonan karjaisu hätisti karhulaumaa kauemmas
Viime viikko oli Euroopan ja Yhdysvaltain osakemarkkinalla pitkästä aikaa nousuviikko. Vaikka riskejä riittää ja aistittavissa oleva tunnelma ei sijoittajien keskuudessa ole yhtä kuplivan iloinen kuin eilen yöllä Suomen jääkiekkoleijonien pukukopissa, taloudessa on pieniä positiivisia merkkejä ilmassa. Yhdysvaltain työmarkkinalla on nimittäin havaittavissa signaaleja työmarkkinan sopivasta ”pehmenemisestä”.
Näin on tapahtunut ainakin pienyrityksissä, jotka ovat enemmistönä esimerkiksi palvelualoilla. Yrityksille tehdyissä kyselyissä nimittäin palkkapaineet ovat laskeneet ja työvoiman saatavuus helpottunut (ks. kuvio). Työmarkkinan käänteestä kertoo sekin, että uusien työttömyyskorvaushakemusten määrä on hieman noussut viime viikkoina. Myös TS Lombard hakee samankaltaisia merkkejä asuntomarkkinaindeksin ja työttömyysasteen korrelaatiosta, ja povaa ensi vuonna työttömyysasteen nousevan 4,5-5,0 %:iin. Vaikka yhteys etenkin viime aikoina asuntomarkkinan ja työttömyyden välillä on ollut löyhä, ennustus on mielestäni paikallaan.
Lähde: Bloomberg
Lähde: TS Lombard
Kuumenneella työmarkkinalla huonot uutiset hyviä
Perinteisesti uutiset työttömyyskorvaushakemusten noususta ja työmarkkinan indikaattoreiden värähtämisestä negatiivisemmiksi olisivat hyvin epätoivottuja, mutta Yhdysvaltain ylikuumenneella työmarkkinalla tällä hetkellä pikemminkin hyviä. Mikäli työvoiman kysyntää ja tarjontaa saadaan tasapainotettua, myös palkkapaineet laskisivat, mikä olisi hyvä asia työvoimakustannuksia tällä hetkellä tarkkaan seuraavalle Federal Reservelle.
Työmarkkinalukujen lasku ei vielä ole indikaattori taantumasta, vaan pikemminkin suunnasta kohti normaalimpaa tilannetta. Se vähentäisi painetta myös Federal Reserveltä rahapolitiikan tiukkaan kiristämiseen. 50 korkopisteen koronnostot ainakin seuraavissa kahdessa kokouksessa ovat tällä hetkellä vahvasti pöydällä ja amerikkalaiskuluttajan tilanne on hintojen nousun vuoksi tukala myös lähikuukaudet, mutta ainakin pahimman vaihtoehdon, eli palkka-hinta-spiraalin kiihtymisen, todennäköisyys pienenee. Suurimmat ilmat on puhallettu pois viime viikkoina myös korko-odotuksista, joissa 2,5 %:n taso Federal Reserven ohjauskorossa on nyt todennäköisempi kuin kuukauden takainen 3,0 %.
Paras tilanne Yhdysvaltain taloudessa olisi, jos siellä todella nähtäisiin Jerome Powellinkin toivoma pehmeä lasku, eli talouden paluu takaisin trendikasvuun ilman taantumaa ja pysyvästi korkealle jäävää inflaatiota. Mikäli kulutus pitää pintansa ja palkkamalttiakin nähdään, se on myös saavutettavissa. Kiekkoleijonan karjaisu näyttää hätistelleen nyt esittelemieni lukujen valossa myös talouden stagflaatiota povaavaa karhulaumaa kauemmas, mutta varuillaan saa edelleen olla. Nyt on kuitenkin syytä nauttia Suomen upeasta MM-kullasta: ihanaa leijonat, ihanaa!
Luetuimmat artikkelit




