Osakepoiminta korostuu IT-palvelusektorilla heikon kasvun ja murroksen aikana
Pohjoismainen IT-palvelusektori on pysynyt lievällä kasvu-uralla viime vuosien aikana, vaikka Suomessa kasvu on ollut muita markkinoita hitaampaa. Markkinatutkimusyhtiö Gartner on arvioinut Suomen IT-palvelumarkkinan kasvavan edelleen noin 3 %:n vauhtia lähivuosina heikosta talouskasvusta huolimatta.
Oma näkemyksemme IT-palvelumarkkinan kasvusta on pessimistisempi seuraamiemme sektorin yhtiöiden kanssa käytyjen keskusteluiden perusteella. Suomen talouden synkkenevä tila sekä yritysten hiipuvat kasvunäkymät viittaavat siihen, että kasvun toteutuminen vallitsevassa markkinassa tulee olemaan entistä haastavampaa IT-palveluntarjoajille. Suomen IT-palvelusektorin kasvulle näemme riskiksi julkisen sektorin pakkosäästöt, mikäli valtion budjettia tullaan leikkaamaan merkittävästi. Arviomme mukaan Suomessa IT-palvelumarkkina tulee polkemaan tänä vuonna paikallaan.
Pohjoismaissa kasvunäkymät ovat Suomea paremmat ja erityisesti Ruotsissa markkina yltää kohtalaiseen kasvuun. Ruotsin etuna on edelleen talouden kasvu sekä kasvava IT-ulkoistusten trendi. Konsensusmediaaniennusteen (Bloomberg) mukaan toimialan listatut yhtiöt Pohjoismaissa yltäisivät jopa 4,9 %:n keskimääräiseen vuosikasvuun 2014-2016 välisenä aikana. Yhtiökohtaiset kasvuennusteet saattavat osoittautua siten liian optimistisiksi.
IT-markkinan heikko kasvu ja muutospaineet ovat tehneet sektorista haastavan sijoituskohteen. Tämä mielestämme selittää osaksi sektorin yhtiöiden heikompaa kurssikehitystä OMXH-indeksiä vastaan, sillä keskeisten IT-palvelusektorin yhtiöiden tuotto on viimeisen viiden vuoden aikana jäänyt noin 20 % OMXH25-indeksiä heikommaksi. Lisäksi sektorin yhtiöiden keskimääräiset arvostustasot ovat pysyneet varsin matalina keskeisillä arvostuskertoimilla katsottuna (2016e P/E 11x, 2016e osinkotuotto noin 5 %).
IT-palvelusektoria on perinteisesti pidetty melko defensiivisenä ja osinkotuotolle on annettu historiassa suuri painoarvo yhtiöiden vakaan kassavirran ansiosta. Vallitsevassa murroksessa yhtiöt kuitenkin joutuvat toimimaan kahden kustannuspaineen alla. Vanhan perinteisen IT:n liiketoiminta on hiipumassa ja katteet paineessa, kun taas uusiin IT-markkinan kasvaviin alueisiin panostaminen vaatii yhtiöiltä mittavia investointeja ja rekrytointeja. Murroksessa toimiala ei ole siten enää tarjonnut totuttua turvaa sijoittajille. Arviomme mukaan tämän epävarmuuden kasvu ja epätietoisuus tulevasta on vaikuttanut suorasti yhtiöiden ja toimialan arvostustasoihin sijoittajien tultua varovaisemmiksi.
IT-palvelumarkkina on muuttumassa radikaalisti digitalisaatiomurroksen myötä. Sijoittajan kannalta IT-markkinaa tarkasteltaessa keskeistä on tunnistaa toimialalta ne yhtiöt, jotka hyötyvät eivätkä kärsi markkinan muutospaineista. Niin sanotun ”perinteisten IT:n” (kuten perinteiset infrastruktuuripalvelut, räätälöity sovelluskehitys) kasvunäkymät ovat mielestämme eritoten heikot, kilpailu on kovaa ja markkinoilla on voimakkaita hintapaineita. Kilpailupainetta tällä alueella lisää kilpailun kansainvälistyminen sekä operaattoreiden tuoma kilpailu IT:n ja ICT:n rajan hämärtyessä. Perinteisten alueiden hiipuminen on aiheuttanut voimakkaita muutospaineita erityisesti suurimmille toimijoille, kuten Tiedolle.
Samaan aikaan markkinalla on kuitenkin useita kasvavia alueita (kuten kyberturva, uudet digitaaliset palvelut, mobiliteetti, pilvipalvelut, IoT), joihin IT-sektorin yhtiöt joutuvat panostamaan saavuttaakseen kasvua. Kasvuajurina monella alueella on yritysten IT-investointien painopisteen siirtyminen tehokkuuden tavoittelusta siihen, että IT:llä pyritään luomaan uutta liiketoimintaa. Tässä kehityksessä Suomi näyttäisi tulevan hieman jälkijunassa, mutta uusien palveluiden nousu pitänee kuitenkin IT-markkinan lievällä kasvu-uralla lähivuosina myös meillä. Tieto on hahmottanut IT-markkinan kahtiajakautumista arvioimalla perinteisen IT:n kysynnän heikkenevä noin 5 % vuodessa, kun taas uusilla alueilla kasvu on yli 20 % tasolla.
Näemme pörssimme IT-palvelusektorilla muutaman hyvin asemoituneen toimijan, jotka toimivat selkeästi markkinan kasvavilla osa-alueilla ilman, että ne kärsisivät oleellisesti samaan aikaan hiipuvista liiketoiminnoista. Erityisesti Siili Solutions on pystynyt uusiin digitaalisiin palveluihin keskittyvällä strategiallaan kasvamaan jopa yli 20 %:n vauhtia orgaanisesti. Kyberturvapalveluihin erikoistunut Nixu yltää myös selkeästi markkinaa nopeampaan kasvuun yhtiön hyötyessä vahvasta kysyntänäkymästä omassa erikoistumisalueessaan. Sektorin jokeri on Solteq, joka on merkittävän Descom-yrityskaupan myötä päässyt kiinni kaupan alan vahvimmin kehittyviin osa-alueisiin (digitaaliset palvelut ja monikanavaisuus) ja saanut jalansijan uusille markkina-alueille (Ruotsi ja Tanska). Lisäksi odotamme yhdistymisen synnyttävän Solteqille merkittäviä synergiaetuja ensi vuoden aikana.