USA:n työmarkkina ei osoita taantuman merkkejä
Työmarkkina on hyvä ilmapuntari talouskehitykselle, sillä yleensä nämä kaksi kehittyvät samaan suuntaan. Kun talous kasvaa, uusia työpaikkoja syntyy lisää. Kun talous ei kasva vaan supistuu, työpaikkojen määrä vähenee. Näin yksinkertaistetusti.
Yhteys työmarkkinoiden ja talouskehityksen välillä vaikuttaisi kuitenkin hetkellisesti heikentyneen USA:ssa. Samaan aikaan kun yritykset ovat palkanneet satojatuhansia työntekijöitä lisää kuukausi kuukaudelta, talouskasvu näyttää viilentyneen. Viimeksi kesäkuussa USA:ssa syntyi yli 370 000 uutta työpaikkaa, työttömyysaste oli 3,6 prosenttia ja avoimien työpaikkojen määrä oli historiallisen korkealla tasolla. Väkivahva työmarkkina ei osoita merkkejä taantumasta.
Talouskasvu on silti suuri kysymysmerkki. Alkuvuonna USA:n bruttokansantuote supistui yllättäen, ja USA:n keskuspankin Atlantan aluepankin reaaliaikaisen BKT-mallin mukaan niin olisi käynyt myös huhti-kesäkuussa. Malli ennakoi bruttokansantuotteen laskeneen 1,5 prosentin vuosivauhtia, mikä poikkeaa selvästi konsensuksesta, joka odottaa USA:n päässeen takaisin talouskasvun syrjään kiinni kevään edetessä ja vaihtuessa kesäksi.
Mikäli myös toisella neljänneksellä kasvu osoittautuisi negatiiviseksi, ekonomistien mittarilla USA:n talous olisi taantumassa. Työmarkkinoiden ja talouskasvun välinen epäsuhta ei voi kestää loputtomiin. Ennemmin tai myöhemmin toisen on tultava toista vastaan.
Yksityinen kulutus vastaa yli kahta kolmasosaa USA:n taloudesta eli suuri osa talouskasvusta perustuu siihen. Kuluttajien tunnelmien merkitys taloudelle on suuri. Viime kuukausien aikana kuluttajaluottamus on laskenut selvästi. Arkea vaivaa inflaatio, joka on iskenyt amerikkalaisten ostovoimaan. Dollarilla saa vähemmän kuin ennen.
USA:n taloudelle kuluttajaluottamuksen romahdus on huolestuttava tieto, sillä lähihistoriassa se on ennakoinut suhteellisen hyvin taantumia. Katsotaan vaikka Michiganin yliopiston tuottamaa luottamusindeksiä. Kuten alla oleva grafiikka osoittaa, se on laskenut usein selvästi ennen taantumaa tai taantumassa. Taantuma tosin julistetaan aina jälkijättöisesti, kuten myös tällä kertaa tulee käymään. Vääriäkin hälytyksiä indeksistä on voitu tehdä, sillä se heiluu suhteellisen voimakkaasti.
Vanhan vitsin mukaan ekonomistit ovat ennustaneet viidestä edellisestä taantumasta yhdeksän. The Wall Street Journal -lehden kuukausittaiseen kyselyyn vastanneista ekonomisteista liki puolet piti taantumaa todennäköisenä seuraavan 12 kuukauden. Toisin kääntäen noin puolet ekonomisteista piti edelleen todennäköisenä, että USA:n talous tulee kasvamaan. Lehti tosin muistuttaa, että aiemmin historiassa yhtä moni ekonomisteista on tavannut pitää taantumaa vasta mahdollisena, kun se oikeasti on jo totta.
Luetuimmat artikkelit




