Helsingin pörssin osingot palaamassa koronaa edeltävälle tasolle
Tuloskauden lähestyessä sijoittajia kiinnostavat viimeisen kvartaalin tulosten ja kuluvan vuoden näkymien lisäksi yhtiöiden osinkoehdotukset. Suomalaisten sijoittajien sanotaan olevan erityisen mieltyneitä osinkoihin. Tämä on ymmärrettävää, sillä Helsingin pörssin mediaani osinkotuotto vuosina 2001-2021 on ollut noin 3,7 %, kun taas S&P500 -indeksin vastaava luku on noin 1,9 %. Tässä artikkelissa tarkastelemme, minkälaista osinkotuottoa ja absoluuttista osinkopottia Helsingin pörssistä odotetaan tänä vuonna, ketkä ovat osinkotuotoltaan suurimpia osingonmaksajia ja keiden odotetaan kasvattavan osinkojaan nopeimmin sekä yhtiöiden osingonjakosuhdetta. Muistutamme, ettei sijoituspäätöksiä kannata tehdä pelkkä osinkotuotto mielessä. Korkea osinkotuotto voi myös kieliä negatiivisista asioista, kuten heikoista kasvunäkymistä, tuloksen syklisyydestä tai investointimahdollisuuksien puutteista.
Osinkotuotto on palautumassa lähelle pörssin historiallista mediaanitasoa
Alla olevassa kuvaajassa on esitelty Helsingin pörssin osinkotuottoa viimeisen 20 vuoden ajalta. Lukema on laskettu edellisen 12kk:n osingoista vuoden päätöskurssilla. Vuoden 2020 osinkotuotto oli toiseksi heikoin 2001-2021 aikana, heikoimman ollessa periodin alussa vuonna 2001. Vuoden 2020 heikkoa osinkotuottoa selittää pitkälti koronapandemia ja osinkojen (ja tässä erityisesti pankkien voitonjakokielto) leikkaukset sekä yleisesti kohonneet arvostustasot. Vuonna 2021 osinkotuotto otti pienen tasokorjauksen, kun pahimmilta skenaarioita pandemian suhteen vältyttiin ja pankkien voitonjakokielto poistettiin. Bloombergilta otettujen ennusteiden mukaan koko Helsingin pörssin vuoden 2022 osinkotuotto (vuoden 2021 tuloksista maksettava) olisi noin 3,7 %. Refinitiviltä otettujen konsensusennusteiden mukaan mediaaniyhtiöllä osingon kasvu edelliseen vuoteen on noin 11 %.
Vaikka osinkotuotto nousee viime vuodesta, on taso edelleen niukasti historiallisen mediaanin alapuolella. Historiallisesti korkeahkojen arvostustasojen lisäksi voi myös olla, että voimakkaan talouskasvun ympäristössä yhtiöt näkevät enemmän mahdollisuuksia kasvuinvestoinneille. Tällöin omistajille maksettavien osinkojen määrä jää pienemmäksi. Helsingin pörssiin on myös listautunut etenkin vuonna 2021 merkittävä määrä uusia yhtiöitä ja kirjoitimme aiemmin, että näiden yhtiöiden arvostuskertoimet ovat tyypillisesti korkeampia kuin pörssin mediaaniyhtiön. Uudet listautujat ovat useimmiten pieniä ja kasvunälkäisiä yhtiöitä, jotka investoivat merkittävän osan tuloksestaan takaisin liiketoimintaansa kasvaakseen suurempaan kokoluokkaan. Uudet listautujat voivat siis aiheuttaa pörssin osinkotuottoon painetta alaspäin.
Osinkopotin odotetaan palaavan koronaa edeltävälle tasolle
Alla olevassa kuvaajassa tarkastelemme Helsingin pörssin absoluuttista osinkopottia. Kuvaajasta näemme, että vuonna 2020 osingot romahtivat selvästi ja taas vuonna 2021 osingot palautuivat jo selvästi. Vuonna 2022 Helsingin pörssin yhtiöiden odotetaan maksavan noin 12 miljardia euroa osinkoja. Euroissa mitattuna osinkojen odotetaan palaavan siis suunnilleen koronaa edeltävälle tasolle. Vuonna 2023 osinkopotin odotetaan jatkavan nousujohteisesti.
Vuoden korkeimmat osinkotuotot
Seuraavaksi tarkastelemme vuoden 2021 tuloksesta maksettavia korkeimpia osinkotuottoja, jotka on otettu osakevertailustamme. Listan kärjen neljältä yhtiöltä odotamme kaikilta tänä vuonna lisäosinkoja yhtiöiden luopuessaan osista liiketoiminnoistaan. Listasta on helppo huomata, että joukossa on useita finanssisektorin yhtiöitä. Sektorin yhtiöiden liiketoiminta on erittäin pääomakevyttä ja yhtiöt ovat tehneet viime vuonna erittäin vahvoja tuloksia, joten yhtiöiden odotetaan palkitsevan omistajiaan vuolailla osingoilla. Käsittelimme sektorin osingonmaksua hiljattain videolla. Lisäksi joukossa näkyy muita suuria hitaan kasvun yhtiöitä, jotka maksavat merkittävän osan tuloksestaan osinkoina.
Osinkotuoton lisäksi tarkastelussa osinkojen kasvuvauhti
Tarkastellessa yhtiöiden osingonmaksukykyä, suositeltavaa olisi katsoa pelkän osinkotuoton lisäksi osinkojen kasvuvauhtia. Kuten tekstin alussa kirjoitimme, korkea osinkotuotto voi kieliä heikoista kasvunäkymistä ja pitkän aikavälin tuottojen kannalta olisi olennaista tarkastella kykeneekö yhtiö kasvattamaan osinkoaan yli ajan. Alla olevassa kuvaajassa olemme laskeneet seurannassamme olevien yhtiöiden korkeimmat ennustetut osinkojen keskimääräiset vuotuiset kasvuvauhdit 2018-2023 ajalta. Luonnollisesti vuoden 2023 luvut ovat ennusteita, joten listaan tulee suhtautua varauksella. Listasta on myös siivottu pois yhtiöitä, joiden vuoden 2018 osingon lähtötaso oli erittäin matala ja yhtiöitä, joiden osingonmaksu on katkennut ajanjaksolla.
Osingonjakosuhteen odotetaan pysyvän lähivuodet vakaana
Alla oleva kuvaaja kuvaa Helsingin pörssin mediaaniyhtiön ennustettua osingonjakosuhdetta. Osingonjakosuhde kuvaa, kuinka suuren osa tuloksestaan yhtiö jakaa osinkona. Yhtiöllä on aina vaihtoehto investoida tuloksensa takaisin liiketoiminnan kasvuun tai ylläpitoon, maksaa velkojansa takaisin tai palkita osakkeenomistajiaan voitonjaolla. Voitonjako voidaan jakaa omien osakkeiden ostoihin tai osinkoihin, mutta Suomessa osingot ovat tyypillisempi voitonjakomuoto. Mediaaniyhtiön odotetaan maksavan 48 % vuoden 2021 tuloksestaan osinkona. Mediaani osingonjakosuhteen odotetaan laskevan hieman vuoden 2020 tasolta, jolloin yhtiöiden tulokset kärsivät pandemiasta ja yhtiöt eivät leikanneet osinkojaan samassa suhteessa. Aineisto on kerätty konsensusennusteista Refinitiviltä, joten aineisto kattaa vain yhtiöt, joilta löytyy konsensusennusteet (mukana 147 yhtiötä). Lukuihin tulee siis suhtautua pienellä varauksella, sillä uudet listautujat ja pienimmät yhtiöt saattavat olla siinä aliedustettuina sekä kyseessä on tässä vaiheessa vielä ennusteista.
Lopuksi tarkastelemme vielä osingonjakosuhteen jakaumaa. Alla olevasta kuvaajasta näemme, että reilun viidenneksen yhtiöistä (joista oli saatavilla konsensusennusteet) ei odoteta maksavan osinkoja lainkaan. Yhtiöistä noin puolen odotetaan maksavan osinkoja 30-70% tuloksestaan. Osinkoa maksavista yhtiöistä 55-60% osingonjakosuhteen odotetaan olevan yleisin. Pörssissä on myös pieni joukko yhtiöitä, joiden odotetaan maksavan osinkoa yli 100% tuloksestaan. Tässä joukossa on esimerkiksi yhtiöitä, joiden tuloksen odotetaan olevan väliaikaisesti heikompi eikä yhtiöltä odoteta osingonleikkausta tai yhtiöitä, joiden odotetaan maksavan ylimääräistä osinkoa irtauduttuaan osasta liiketoiminnoistaan.