Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

EKP joutuu huolimaan lisää luottoriskiä

EKP joutuu huolimaan lisää luottoriskiä

Artikkeli 23.04.2020 7:44 TalousMakroanalyysiKeskuspankitEKP

Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti eilen, että huolii vastedes myös heikoimpien luottoluokituksen velkakirjoja eli ns. roskalainoja vakuudeksi keskuspankkirahalle. Päätös jouduttiin tekemään, sillä velkakirjamarkkinalla Italia-riskit ovat jälleen korostuneet etenkin sen myötä, kun euromaiden ministeritason tapaamiset eivät ole tuottaneet tulosta elvytystoimien yhteisvastuun laajentamisessa.

EKP:n päätöksen mukaan vakuudeksi keskuspankkirahalle käy myös alimman luottoluokituksen (BBB-) velkakirjat aina syyskuuhun 2021 asti, mikäli ne olivat vähintään BBB- -luokituksen täyttäviä huhtikuun 7. päivä. Päätöksellä keskuspankki yrittää varmistaa likviditeetin riittämisen niissäkin tilanteissa, joissa valtioiden tai yritysten luottoluokitus laskee koronapandemian vaikutusten vuoksi. Päätös tuli juuri ennen S&P:n perjantaista arviota Italian luottoluokituksesta, sillä luokitus tulee todennäköisesti laskemaan koronan korostamien talousongelmien myötä. Pankkisektorilla on merkittävä määrä velkapapereita hallussaan, joten keskuspankin toimet tehdään rahoitusjärjestelmän vakautta silmällä pitäen. Likviditeetin saanti on ollut avainasemassa nykyisessä kriisissä, joka uhkaa jättää pahaa jälkeä eurotalouteen. Eilen julkaistujen lukujen mukaan kuluttajaluottamus oli rajussa laskussa huhtikuussa jatkaen odotettua heikompien talouslukujen sarjaa.

Pääsyä keskuspankkirahoitukseen siis turvataan, mutta samalla EKP ottaa lisää riskiä harteilleen. Vielä keskuspankki ei ilmoittanut, että huolii roskalainoja arvopapereiden osto-ohjelmaansa, mutta se ilmoitti pidemmälle vietyjenkin toimien olevan mahdollisia. Askeleita tähän suuntaan on jo otettu, sillä viime kuussa keskuspankki ilmoitti, että se ottaa Kreikan valtionlainojen ostot osaksi pandemiahätärahoitusta. On vaikea nähdä, miksi EKP ei jatkaisi valitsemallaan tiellä riskien kasvaessa ja eurotalouden ennustajien hapuillessa pimeässä.

Marianne Palmu