Euroalueen talousluvuissa vuoristorataa, pörssit edelleen vihreällä

Euroalueen talousluvuissa vuoristorataa, pörssit edelleen vihreällä

Artikkeli 04.03.2019 8:02 MakroanalyysiEurotalousUSA:n talousTalous

Viime viikollakin päädyttiin Euroopan ja USA:n markkinoilla vihreälle puolelle, sillä pääindeksit nousivat viikon saldona. Myös helmikuu oli osakemarkkinalla vahva (nousua indeksitasolla 4 %:n molemmin puolin), ja vuoden alusta nousua on mitattu Helsingin pääindeksissä jo yli 12 %. Tutut teemat jatkavat dominointia markkinoilla: koronnostot ovat euroalueella edelleen ja USA:ssa jälleen jäissä ja toisaalta USA:n ja Kiinan välistä kauppasopua on jo pitkään hinnoiteltu osakkeisiin. Uusimpien huhujen mukaan USA ja Kiina olisivat lähellä kauppasopua, joka siirtäisi nostoja kiinalaishyödykkeiden tuontitulleille. Markkinoilla ollaan edelleen pitkälti huhupuheiden varassa, ja lisäksi muistutamme, ettei tuleva kauppasopu ole lääke kaikkiin USA:n ja Kiinan kauppaa hiertäviin teemoihin, saati poista tulliuhkaa tulevaisuuden osalta.

Euroalueen talouslukujen jyrkkä alamäki näyttää tuoreimpien indikaattorien mukaan loiventunut ja muuttunut jopa uudeksi nousuksi. Saksassa perjantaina julkaistut vähittäismyyntiluvut kääntyivät tammikuussa vahvasti positiivisiksi erittäin huonon joulukuun jälkeen. Tammikuussa myynti kasvoi 3,3 % kuukauden takaisesta, kun joulukuussa mitattiin 4,3 %:n lasku. Myös vuositasolla myynti palasi positiiviseksi ollen tammikuussa +2,6 % vuodentakaisesta (joulukuussa -2,1 %). Myyntiluvut kertovat kuluttajavetoisesta kasvusta: kun vientinäkymä on koko euroalueella (ml. Suomi) heikentynyt, talouskasvu nojaa vahvasti kuluttajan varaan.

Yksi positiivinen lukema ei riitä vakuuttamaan siitä, että euroalueen talouskasvu on tasaantumassa, mutta on signaali oikeaan suuntaan. Vahvaa heittelyä on ollut myös USA:n talousluvuissa, joissa anti on ollut hyvin ristiriitaista. Perjantaina julkaistut luvut yksityisestä kulutuksesta ja palkkakehityksestä heittivät jälleen varjon talousnäkymän ylle. Yksityinen kulutus tippui joulukuussa peräti 0,6 % edellisestä kuusta, mikä oli pahin lasku finanssikriisin jälkeen. Tosin takana oli kaksi hyvin vahvaa kuukautta. Myös yksityiset tulot tippuivat vastoin odotuksia (tot. -0,1 %, Reutersin konsensus +0,3 %), mikä on merkki inflaatiopaineiden vähentymisestä mutta myös työmarkkinan kysynnän heikentymisestä Q1:llä. Lisääntyneestä kuluttajasektorin varovaisuudesta puolestaan kertoo se, että USA:n säästämisaste kipusi marraskuussa kolmen vuoden huippuihin, 7,6 %:iin. Myös teollisuuden ISM-indeksi painui helmikuussa alimmalle tasolle marraskuun 2016 jälkeen. Kokonaisuutena talousluvut heijastelevat edelleen heikkenevää kasvua Q1:lle.