Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Federal Reserve otti legopalikat mukaan viestintäänsä

Federal Reserve otti legopalikat mukaan viestintäänsä

Artikkeli 22.06.2021 7:33 TalousMakroanalyysiKeskuspankitFederal ReserveEKP

Viime ystävänpäivänä keskuspankkiirit heittäytyivät romanttisiksi runoillen twitter-tileillään ja eilen Federal Reserven Clevelandin aluepankki julkaisi 3 minuutin kestävää videota, jossa inflaatiota selitetään legopalikoista kertovien tarinanpätkien avulla. Rahapolitiikkaa popularisoidaan nyt urakalla, eikä suunta suinkaan ole huono, kunhan perussanoma säilyy kirkkaana. Fedin videoista ja niiden takana olevista teknisemmistä selityksistä saa hyvät perustiedot inflaatiosta, ja ne on löydettävissä täällä.

Inflaatio ja talouskasvu vilahtelivat myös keskuspankkiirien eilisissä puheissa. Federal Reserven pääjohtaja Jerome Powell toisti eilisessä kongressikuulemisessa pitkälti viime viikon korkokokouksen viestin. Powellin mukaan inflaatio on kiihtynyt merkittävästi viime kuukausina, mutta hän odottaa nousun yhtä lailla hiipuvan.

Työmarkkinan epätasainen elpyminen ja työttömyyden lisääntyminen etenkin matalapalkka-aloilla oli Powellin huolenaiheena edelleen ja jarruttaa myös Fediä rahapolitiikan kiristystoimissaan. Huhtikuussa matalapalkka-alojen työttömyys oli edelleen 24 % korkeammalla kuin ennen koronaa, kun korkeissa palkkaluokissa työmarkkina on jo täysin elpynyt (ks. kuvio). Powell kuitenkin odottaa työllisyyden kasvun kiihtyvän tulevina kuukausina, kun rokotukset etenevät ja koronapandemia helpottaa.

Lähde: https://tracktherecovery.org/

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde puolestaan vihjaili siitä, että euroalueen talousennusteissa on edelleen nousuvaraa. Koronaviruksen muunnokset ovat edelleen riskikartalla, mutta odotettua kovempi kuluttajakysynnän lisäys voisi Lagarden mukaan johtaa nykyisiä talousennusteita korkeampiin talouskasvulukuihin. Sen sijaan rahapolitiikan kiristystoimille ei Lagarde näe vielä tarvetta.

Marianne Palmu