Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Federal Reserven korkopäätös keskiviikkona: It’s getting hot in here

Federal Reserven korkopäätös keskiviikkona: It’s getting hot in here

Artikkeli 26.01.2022 6:04 TalousMakroanalyysiFederal Reserve

Yhdysvaltain keskuspankin tänään illalla julkaistavaa korkopäätöstä odotetaan kutkuttavissa tunnelmissa. Yhdysvaltain inflaatio kiihtyi joulukuussa jo seitsemään prosenttiin, ja työmarkkina on jatkanut elpymistään. Maanantaina julkaistut ostopäällikköindeksit antoivat tälle vahvistuksen: niiden mukaan työvoimasta on pulaa ja yritykset ovat siirtäneet kasvavia hintapaineita kuluttajille, vaikkakin vuoden alku oli yrityksissä ja siten taloudessa odotettua heikompi. Tekijöitä, jotka puoltavat rahapolitiikan kiristämistä, siis riittää kaksoismandaatin kummaltakin puolelta lyhyellä aikavälillä, ja se on kuumottanut myös sijoittajia erityisesti viime päivinä korkokokouksen lähestyessä. Odotettua haukkamaisempi Powell olisi hyvin epätoivottu vieras sijoittajien tietokoneiden ruuduilla keskiviikkoiltana.

Mitä odotetaan?

Tammikuun korkokokouksessa ei ole luvassa vielä toimia, vaan koronnosto-odotukset ovat kasaantuneet maaliskuulle. Tyypillisesti Federal Reserve tekee muutoksia ohjauskorkoonsa samalla kun tarkistaa talousennusteitaan, ja se tapahtuu neljännesvuosittain maaliskuussa, kesäkuussa, syyskuussa ja joulukuussa. Nyt keskiössä ovatkin Powellin puheet, joista haetaan vahvistusta kolmeen asiaan: 1) onko maaliskuun koronnostosta jo keskusteltu ja keskuspankki edelleen pitänyt linjansa kiristyvästä rahapolitiikasta, 2) aletaanko arvopapereita nettomääräisesti myymään Fedin taseesta ensimmäisellä vuosipuoliskolla, ja 3) onko talousnäkymässä tapahtunut muutoksia joulukuun kokouksen jälkeen.

Futuurimarkkinalla odotukset koronnostoista ovat edelleen kasvaneet kuukauden aikana, ja nyt jo neljää nostoa tälle vuodelle pidetään mahdollisena, kun taas maaliskuun koronnoston todennäköisyys on kivunnut jo 85 %:iin. Samoin tasetoimiin odotetaan muutosta ja osa markkinatoimijoista ennakoi keskuspankin aloittavan arvopapereiden nettomyynnit jo kesäkuussa. Odotuksissa on siis nähty täyskäännös, ja tuskin kovin kärsivällistä keskuspankkiakaan enää nähdään tässä talousympäristössä.

Pitääkö Powellin välittää pörssin menosta?

Luonnollisesti yksi sijoittajan näkökulmasta kuuma peruna piilee pörssin viimeaikaisissa liikkeissä, jotka ovat monella markkinalla olleet todella rajuja. Keskuspankissakin tulenpunaisia lukuja on varmasti seurattu, mutta rahapolitiikan linjaa osakemarkkinan alamäki tuskin vielä muuttaa. Lasku heijastuu rahoitusolosuhteisiin, jotka ovat Bloombergin indeksin mukaan heikentyneet, mutta eivät vielä kovin rajusti viimeaikaiseen kehitykseen peilaten (ks. kuvio).

H2:n varaan ei kannata vielä laskea

Alkuvuotta USA:n taloudessa näyttää vielä sanelevan kiihtyvä inflaatio ja kiristyvä työmarkkina. Toiseen vuosipuoliskoon liittyy sen sijaan yhä enemmän epävarmuustekijöitä, sillä odotettavissa on, että tuolloin talousympäristön muutos kohti normaalia vauhdittuisi koronapandemian väistyessä. Tämä tarkoittaisi kysynnän rakenteen normalisoitumista vahvasta tavaroiden kysynnästä kohti tavaroiden ja palvelujen kysynnän tasapainoa. Se puolestaan laskisi inflaatiopaineita ja ottaen huomioon erittäin vahvan vertailukauden voisi tuottaa jopa deflatorisia lukemia. Mikäli hintojen nousu pysähtyisi tai jopa kääntyisi, voisi keskuspankkikin painaa jarrua kiristystoimissaan. Vahvan kasvun ja inflaation ympäristöön kehiteltyjä korkoennusteita olisi silloin jälleen syytä korjata.

Tuttuun tapaan julkaisen kommentit korkopäätöksestä keskiviikkona heti klo 21 jälkeen Sijoitusfoorumin Pörssien suunta -ketjussa, tervetuloa seuraamaan!

Artikkelin otsikko on lainattu Nellyn 2000-luvun alussa julkaistusta samannimisestä kappaleesta.

Marianne Palmu