Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Fediltä ohjauskoron varmistuslasku, globaalit riskit painavat vaakakupissa

Fediltä ohjauskoron varmistuslasku, globaalit riskit painavat vaakakupissa

Artikkeli 01.08.2019 8:04 TalousMakroanalyysiKeskuspankitFederal Reserve

USA:n keskuspankki Federal Reserve teki keskiviikkona odotetun liikkeen ja laski ohjauskorkoaan 0,25 %-yksiköllä vaihteluvälille 2,00-2,25 %. Muutos oli ensimmäinen 11 vuoteen, sillä viime vuosina Federal Reserve on ainoana maailman suurista keskuspankeista nostanut ohjauskorkoa tasaiseen tahtiin. Vaikuttaa siltä, että ohjauskoron laskua voi kutsua tässä vaiheessa ennemminkin varmistuslaskuksi, sillä USA:n talouskehityksessä ei ole suurta valittamista teollisuuden heikkoutta lukuun ottamatta. USA:n työmarkkinan kehitys on edelleen ollut hyvää ja talouskasvukin ylitti odotukset Q2:lla. Viime viikolla julkaistujen lukujen mukaan USA:n talous kasvoi toisella kvartaalilla 2,1 % (Q1:lla kasvu oli 3,1 %), mikä on vähintäänkin kohtuullinen lukema globaalin talouden epävarmassa ympäristössä.

Fedin pääjohtajan Jerome Powellinkin mukaan USA:n talous on pärjännyt hyvin, mutta hän alleviivasi talouden riskejä, jotka kantautuvat mm. yritysten kasvaneesta investointiepävarmuudesta, maailmankaupan sakkaamisesta ja talouskasvun selvästä hidastumisesta muissa suurtalouksissa. Luonnollisesti osansa epävarmuuteen on myös USA:n ja Kiinan käynnissä olevalla kauppasodalla. Tämän vuoksi keskuspankki jätti oven auki myös uusille ohjauskoron laskuille, mutta kuten aikaisemminkin, päätökset ovat tulevien toimien osalta täysin riippuvaisia lähitulevaisuuden talousluvuista.

On hyvin mahdollista, että korkoa lasketaan tässä syklissä pari-kolme kertaa, jolla voidaan ennaltaehkäistä mahdollinen kulman takana väijyvä taantuma. Tällöin tilanne olisi saman kaltainen kuin 1990-luvun rahapolitiikassa (aihetta käsitelty tässä artikkelissa). Mikäli keskiviikkoinen koron lasku olisi alku laajemmalle laskusyklille, edellyttäisi se mielestämme nykyistä heikompia talouslukuja. Markkinaodotusten mukaan (CME Groupin Fed Watch) edessä olisi vielä 1-2 torstain kaltaista ohjauskoron laskua kuluvan vuoden puolella.

Fedin korkopäätös tulkittiin pettymyksenä osakemarkkinalla, jolla odotettiin jo järeämpiä elvytystoimia tai ainakin lupausta niistä, ja USA:n osakeindeksit painuivat selvästi päätöksen jälkeen palautuen hieman illan myötä. Pääjohtaja Powellin on yhä vaikeampi miellyttää elvytystoimia janoavaa markkinaa, saati sitten korkopolitiikkaa kritisoivaa presidentti Trumpia. Toki se ei itsenäisen keskuspankin tehtävä olekaan.