Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

HCP: Kiinalaisen lohikäärmeen henkäys

HCP: Kiinalaisen lohikäärmeen henkäys

Artikkeli 05.01.2022 14:45 Muut

Helsinki Capital Partnersin kirjoitukset täydentävät Inderesin sisältöjä. HCP:n näkemykset eivät luonnollisestikaan edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä pidä tulkita sijoitussuosituksina.

Alibaban maksupalveluita tarjoavan tytäryhtiön Ant Groupin oli tarkoitus listautua marraskuussa 2020. Kyseessä olisi ollut kooltaan kaikkien aikojen suurin listautuminen, yli 35 miljardia dollaria. Ant Groupin markkina-arvo olisi ollut yli 300 miljardia dollaria. Olisi. Nimittäin niin ei koskaan käynyt.

Kiinan viranomaiset keskeyttivät listautumisen aivan viime metreillä. Listautumisen keskeytystä edelsi Alibaban hallituksen puheenjohtaja Jack Man kovasanainen kritiikki. Lokakuun lopulla Ma arvosteli Kiinaa innovaatioita tukahduttavasta sääntelystä ja vanhanaikaisesti toimivista pankeista. Ma pyydettiin viranomaisten kuultavaksi 2. marraskuuta ja seuraavana päivänä listautuminen keskeytettiin. Samalla Ma katosi julkisuudesta maan alle. Useisiin kuukausiin kukaan ei oikein tiennyt missä hän oli.

Kasvojen menettäminen on yksi pahimmista asioista, jota kiinalaisessa kulttuurissa voi tapahtua. Man esittämä kritiikki oli varmasti erittäin häpeällistä Kiinan valtionjohdolle, joka päätti laittaa asialle pisteen. Ant Groupin tapauksesta lähti liikkeelle tapahtumaketjujen sarja, joka jatkuu yhä tänä päivänä.

Valtionhallinnon ote tiukkenee

Kiinan viranomaisten ote on tiukentunut koko ajan. Marraskuussa 2020 Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos kirjoitti, että uudessa viisivuotissuunnitelmassa ei ole uusia avauksia. Tässä vaiheessa ei osattu vielä odottaa, mitä olisi lopulta tulossa.

Joulukuussa puoluekokous ilmoitti lähtevänsä kartellien perään. Helmikuussa Kiinan markkinavalvoja puolestaan selvensi, miten alustatalousyhtiöiden tulisi noudattaa kartellien ja monopolien vastaisia lakeja. Tämä oli ensimmäinen varoitus Kiinan mielestä liian vaikutusvaltaisiksi kasvaneille teknologiayhtiöille.

Kun viisivuotissuunnitelma hyväksyttiin maaliskuussa 2021, nosti uusi asenne jo päätään. Suunnitelmaan oli tehty selviä painotusmuutoksia. Tummia pilviä alkoi kerääntyä taivaalle.

Huhtikuussa sitten tapahtui. Alibaba sai maksettavakseen ennätyssuuret 2,4 miljardin euron sakot kilpailulainsäädännön rikkomuksista. Näytti, että Alibabasta haluttiin tehdä varoittava esimerkki.

Huyan ja Alibaban haasteet

Myimme kaikki kiinalaiset yhtiöt pois HCP Focus-rahaston salkusta vuoden viimeisellä kvartaalilla. Niitä oli kaksi, Huya ja Alibaba. Näistä Huya oli uusin hankinta salkkuun, eikä ehtinyt olla siellä edes vuotta. Mikä oikein meni pieleen?

Alle vuoden mittainen pitoaika ei todellakaan kuulu strategiaamme. Päätimme kuitenkin toimia, sillä osake ei toiminut alkuperäisen analyysimme mukaisesti. Analyysin tekohetkestä tilanne Kiinassa on muuttunut ratkaisevasti.

Tencentin ajama Huyan ja DouYun fuusio kariutui Kiinan viranomaisten toimesta. Pidimme fuusion läpimenoa todennäköisempänä vaihtoehtona, mutta Kiinan koventuneiden otteiden myötä markkinavalvoja päätti estää sen.

Fuusiopäätöksen kanssa olisimme vielä pystyneet elämään. Koko sijoituskeissi kääntyi kuitenkin ylösalaisin siinä vaiheessa, kun Kiina päätti luokitella pelaamisen yhteiskunnalle haitalliseksi toiminnaksi. Samalla tuli uutta sääntelyä, jolla alaikäisten pelaamista rajoitettiin rajusti. Alle 18-vuotias saa pelata Kiinassa tunnin päivässä perjantaisin, lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhinä. Maanantaista torstaihin ei saa pelata ollenkaan.

Tämä muutti olennaisesti ne laskelmat, miten liiketoiminnan voi odottaa kehittyvän seuraavien vuosien aikana. Pelistriimaus on yhä kasvava ala, mutta Kiinassa sillä tulee nyt olemaan vaikeaa useiden vuosien ajan.

Alibaban osalta ongelmat voi tiivistää samoin Kiinan valtionvaltaan, joka on heittänyt kapuloita rattaisiin niin paljon kuin on ehtinyt. Ant Groupin listautumisesta lähteneet ongelmat, jättimäiset sakot, ”lahjoitukset” Kiinan yhteisen vaurauden edistämiseksi, kilpailijoiden päästäminen alustalle ja niin edelleen. Kaikella on veronsa. Alibaba raportoi marraskuussa, että sen tuotot laskivat vuoden takaisesta yli 80%.

Normaalisti tällainen tilanne näyttäytyisi potentiaalisena ostomahdollisuutena. Kiinan osalta tiedämme kuitenkin mikä suunnitelma on seuraavaksi viideksi vuodeksi. Alibaban ei anneta kasvaa, kuten tapahtuisi normaalissa kapitalistisessa markkinataloudessa. Päinvastoin. Sen nimenomaan ei anneta kasvaa ja samalla kilpailijoille taataan liiketoimintaa kannibalisoiva pääsy sen alustalle. Tämän tilanteen tiedetään kestävän useita vuosia.

Pidämme molemmista yhtiöistä edelleen, mutta tietäen Kiinan asenteen emme näe niissä kasvupotentiaalia lähivuosina. Tilalle olemme poimineet kaksi uutta yhtiötä salkkuun, joissa näemme enemmän mahdollisuuksia. Molemmat hyötyvät strategiamme mukaisesti verkostovaikutuksista ja megatrendeistä. Esittelemme uudet poiminnat seuraavissa kirjoituksissa.
 

Tuottoisaa sijoitusvuotta 2022,
Pasi Havia
HCP Focus-salkunhoitaja

PS. Kun tilanne oleellisesti Kiinassa muuttuu, olemme valmiita ottamaan Huyan ja Alibaban takaisin salkkuun. Kummankin tulee luonnollisesti olla sijoituskohteena kiinnostavampi kuin yksikään salkun sen hetkisistä omistuksista.