Kauppasota muuttui Trumpin suussa kinaksi, teollisuusluvut eivät vakuuta

Kauppasota muuttui Trumpin suussa kinaksi, teollisuusluvut eivät vakuuta

Artikkeli 15.05.2019 6:47 MakroanalyysiKiinan talousEurotalousTalous

USA:n ja Kiinan välisten kauppaneuvotteluiden pehmentynyt viestintä antoi toivoa neuvottelujen edistymisestä ja tuki osakemarkkinaa tiistaina maanantain pahan laskun jälkeen. USA:n presidentti Donald Trump keskittyi vaihteeksi kehumaan keskustelun etenemistä neuvotteluissa ja kutsui koko kauppasotaa ”pieneksi kinaksi” Reutersin mukaan. Trump myös kielsi, että neuvottelut olisivat jäässä viime viikkoisten tullikorotusten jäljiltä ja tviittasi, että diili tehdään ”kun aika on oikea” ja se voi tapahtua odotettua nopeammin. USA:n valtiovarainministeri Steven Mnuchin suunnittelee matkaa Kiinaan neuvotteluja jatkaakseen.

Tämä onnistui vakuuttamaan markkinatoimijat etenemisestä ja antoi jälleen tukea optimismille. Markkinoilla yritetään nyt kuumeisesti löytää osapuolten puheista vinkkejä siitä, mihin suuntaan kauppaneuvottelujen ilmapiiri on kääntymässä. Markkinaodotuksissa on edelleen pitkälti sopu, vaikka se viime päivien tapahtumien perusteella tulee lykkääntymään. Kaikki eiliset uutiset eivät vähentäneet huolta, sillä USA valmistelee edelleen tulleja arvoltaan 300 miljardin dollarin Kiinan tuonnille, eli pelotteet pysyvät paikallaan ja perjantai näytti, että niitä myös käytetään. Kiinan ulkoministeriö puolestaan vastasi tiistaina, että se toivoo, ettei USA aliarvioi Kiinan määrätietoisuutta suojella etujaan.

Kiinasta taas odotettua heikompia lukuja

Kiinasta saatiin jälleen aamulla odotettua heikompia talouslukuja. Teollisuustuotannon kasvu hyytyi huhtikuussa 5,4 %:iin maaliskuun 8,5 %:sta ja vähittäismyynnin kasvu hidastui 16 vuoden pohjiin ollen 7,2 %. Aikaisemmin viikolla erilliset luvut näyttivät Reutersin mukaan, että Kiinan autojen myynti tippui huhtikuussa 14,6 % vuodentakaisesta. Laaja-alaisesti hidastuneet luvut kertovat kauppasodan vaikutuksista Kiinan talouteen, ja kauppaneuvotteluiden pitkittyminen sekä erityisesti uudet tullikorotukset lisäävät haasteita entisestään. Jo nykytullien on arvioitu leikkaavan Kiinan talouskasvusta lähes prosenttiyksikön, ja uudet tullit heikentäisivät tilannetta ulkomaankaupan kautta entisestään. Heikoilla luvuilla on kuitenkin hopeareunuksensa, sillä Kiina on todennäköisesti valmis lisäämään elvytystään, mikäli tilanne taloudessa merkittävästi huononee.

Teollisuustuotannon kasvu painui sekä kuukausi- että vuositasolla maaliskuussa negatiiviseksi myös euroalueella. Tuotanto tippui Eurostatin mukaan kuukauden takaisesta 0,3 % ja vuodentakaisesta 0,6 %, eli tuotanto laski, mutta ei yhtä rajusti kuin viime vuoden lopulla. Odotettuja heikompia lukuja saatiin puolestaan Saksan sijoittajaluottamusta kuvaavasta Zew-indeksistä, mikä osoittaa, että talousuutisvirta on edelleenkin mollivoittoista.