Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Keskuspankit valmiita täyttämään pelastuspatjaa kauppariskien edessä

Keskuspankit valmiita täyttämään pelastuspatjaa kauppariskien edessä

Artikkeli 05.06.2019 6:11 MakroanalyysiEurotalousUSA:n talousKeskuspankitFederal ReserveTalous

Keskuspankit euroalueella ja USA:ssa ovat tulleet entistä valppaammiksi käynnissä olevan kauppasodan ja sen tuomien riskien edessä. Tiistaina sanallisesti pieni, mutta tulkinnallisesti iso muutos nähtiin USA:n keskuspankin viestinnässä, kun pääjohtaja Jerome Powell sanoi keskuspankin olevan valmis reagoimaan tarpeen mukaan ympärillä leijuviin talousriskeihin. Ennen tätä Powell on viitannut kärsivällisyyteen rahapolitiikassa.

Markkinoilla sanat tulkittiin välittömästi viestiksi mahdollisesta ohjauskoron laskusta, jota on vahvasti sisällytetty odotuksiin ja se toi helpotuksen mollivoittoiseen tunnelmaan. Esimerkiksi CME Groupin Fed Watch, joka mittaa todennäköisyyksiä ohjauskoron muutoksille futuurimarkkinan perusteella, hinnoittelee jo 98 %:n todennäköisyyttä yhdelle tai useammalle koron laskulle tämän vuoden puolella. Muutos on merkittävä kuukauden takaisesta, jolloin todennäköisyys koron pysymiselle nykytasolla oli vielä 52 % ja nyt siis lähempänä nollaa. Koronlaskujen taustalla ovat kasvaneet riskit yhdistettynä matalaan inflaatioon. Esimerkiksi palvelualojen ja teollisuuden aktiviteettia kuvaavat ISM-indeksit ovat lähteneet viime kuukausina reiluun laskuun, ja eilen julkaistujen lukujen perusteella myös tehdastilaukset tippuivat huhtikuussa (-0,8 %).

Kovin häävi ei ole tilanne euroalueellakaan. Talouskasvuodotukset ovat hiipuneet, ja eilen julkaistujen inflaatiolukujen perusteella kysyntäpaineita ei ole vauhdittamaan kuluttajahintoja. Inflaatio tippui Eurostatin alustavien toukokuun lukujen mukaan reilusti ollen 1,2 %. Ruuasta ja energiasta poistettu pohjainflaatio puolestaan hidastui 1,0 %:iin ja samalla alimpiin lukemiin aikoihin. Inflaatiopaineet loistavat siis edelleen poissaolollaan, mikä heijastuu myös laskeneisiin odotuksiin. Samalla se antaa keskuspankille tilaa toimia tarvittaessa. Euroopan keskuspankin korkokokous on huomenna, ja siinä on odotettavissa tukevampaa nojaa elvyttävää rahapolitiikkaa kohtaan. Vaikka keskuspankilla on jo nyt paljon pelissä nollakorkojen ja kasvaneen taseen muodossa, odotamme sen ilmaisevan valmiudesta lisäämään tarvittaessa elvytystä. Pelastuspatja on siis asetettu markkinan alle ja sitä voidaan tarvittaessa täyttää nopeallakin tahdilla, mikäli tilanne niin vaatii. Palaamme tarkemmin EKP-odotuksiin huomisessa makrokatsauksessa. Rahapolitiikkaa ja keskuspankkien roolia on käsitelty myös inderesPodeissa täällä (vieraana Antti Ronkainen, julkaistu huhtikuussa) ja täällä.