Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Kiina ei jäänyt toimettomaksi USA:n tullikorotusten edessä, toukokuu oli pörsseissä heikko

Kiina ei jäänyt toimettomaksi USA:n tullikorotusten edessä, toukokuu oli pörsseissä heikko

Artikkeli 03.06.2019 6:34 MakroanalyysiUSA:n talousKiinan talousTalous

Viime viikko ja koko toukokuu oli Euroopan ja USA:n pörsseissä yhtä alamäkeä. Viikon osalta laskua kertyi kahden prosentin molemmin puolin ja koko kuukauden osalta selvästi enemmän. Eurostoxx 600 painui kuukauden aikana 5,7 % ja USA:ssa pääindeksit laskettelivat yli 6 %. Syytä heikkoon kuukauteen ei ole vaikea löytää, sillä USA:n ja Kiinan välille uudelleen noussut ja osittain realisoitunutkin kauppasodan uhka on painanut sijoittajien tunnelmia ympäri maailman.

Viimeisimpänä on noussut Valkoisen talon käyttö tuontitulleja aseena paitsi kauppapolitiikassa, myös muilla politiikan alueilla. Perjantaina Valkoinen talo uhkasi nimittäin Meksikoa tuontitullien korotuksilla kesäkuussa, mikäli laitonta maahanmuuttoa ei saada loppumaan. Tämä yllätti markkinat ja sysäsi osakeindeksit perjantaina selvään laskuun. Meksikon vastaiset toimet ovat esimerkki Valkoisen talon arvaamattomasta politiikasta ja kauppasodan leviämisestä monelle rintamalle. Paljon on puhuttu sitä, kuka sodan kalliin laskun, eli tullikorotukset, joutuu lopulta maksamaan. Viimeisimpien tutkimusten perusteella etenkin Kiinan vastaisten tullien maksumieheksi jää amerikkalainen kuluttaja, jolle kauppasota näkyy nousseiden tuontihintojen muodossa. Vielä toistaiseksi tuontihintakehitys on ollut maltillista (ks. kuvio alla), mutta tullien laajeneminen ja korotukset uhkaavat lisätä hintapaineita lyhyellä aikavälillä.

Toistaiseksi näyttääkin siltä, että henkinen etäisyys neuvotteluosapuolten, eli USA:n ja Kiinan, välillä on kasvanut reippaasti. Kiina toteutti lauantaina oman vastaiskunsa USA:n toukokuun alussa kertomille tullikorotuksille ja asetti voimaan 25 %:n tullit arvolta 60 miljardin dollarin tuonnille. Lisäksi Kiinankin hallitus suunnittelee omaa ”mustaa listaa”, jolle teknologiajätti Huawei on joutunut USA:n toimesta. Vielä ei tiedetä, mitä amerikkalaisyrityksiä listalle joutuisi, mutta markkinoilla arvuutellaan ainakin lentokonejätti Boeingin joutumista listalle. Joka tapauksessa on selvää, että kauppasotaa käydään nyt monella rintamalla. Markkinoiden kannalta paras ratkaisu olisi se, että kiistakumppanit palaisivat nopeasti yhteisen pöydän ääreen ja saisivat jonkinlaisen sovun aikaan, mutta se näyttää yhä epätodennäköisemmältä ja kauppasota on pitkittymässä.