Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Kiinan tuottajahinnoissa maltillinen helmikuu, mutta keväästä tulossa vaikea

Kiinan tuottajahinnoissa maltillinen helmikuu, mutta keväästä tulossa vaikea

Artikkeli 09.03.2022 7:03 TalousMakroanalyysiKiinan talous

Kiinan tuottajahintojen nousu hidastui helmikuussa 8,8 %:iin vuodentakaisesta (tammikuussa 9,1 %) ja kuluttajahintojen nousu pysyi tammikuun vauhdissa 0,9 %:ssa. Luvut ovat kuitenkin hieman harhaanjohtavia, sillä kiinalainen uusi vuosi sulki kuukauden aikana tehtaita, vähensi raaka-aineiden kysyntäpainetta eivätkä Ukrainan sodan vaikutukset vielä heijastuneet hintoihin. Suunta luvuissa on siis oikea, mutta nopeasti muuttuneen tilanteen vuoksi ei kestävä.

Kiina kärsii kallistuneesta öljystä

Maaliskuusta ja keväästä on odotettavissa kiihtyvän inflaation aikaa myös Kiinassa, jossa raaka-aineiden hintojen nousu vuosikymmenen huippuihin näkyy yritysten kustannuspaineena ja hidastuvana talouskasvuna. Kiina on maailman suurin öljyntuoja (tuontiöljyn osuus 70 % kokonaiskäytöstä) ja raakaöljyn hinnan nousu yli 125 dollarin barrelilta on huono uutinen myös Kiinalle. Öljyn hinta jatkoi aamulla nousuaan Yhdysvaltojen ilmoitettua eilen venäläisen öljyn ja kaasun tuontikiellosta. Kiina on panostanut omiin energialähteisiin ja uusiutuvan energian rakentamiseen, mutta muutos on ollut hidas (lisää aiheesta tässä artikkelissa).

Kiinan hallinto on laskenut talouskasvutavoitteensa kuluvalle 5,5 %:iin (oli 8,1 % vuonna 2021) kotimaisten ja ulkomaisten riskien vuoksi. Kiihtyvä hintojen nousu kuitenkin hämärtää talousnäkymää ja vähentää rahapolitiikan liikkumavaraa.

Marianne Palmu