Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Kinnusen jorinat: Mitä teen koronan iskiessä pörssiin ja talouteen?

Sijoittajat ovat koronakriisin aikana jälleen kyselleet minulta neuvoja monenlaisiin tilanteisiin. Minähän en anna sijoitusneuvoja enkä pysty kommentoimaan kenenkään osakesalkkuja tai allokaatioita, joten tilanne on jossain määrin turhauttava.

Pyrin tässä kirjoituksessa avaamaan omia ajatuksiani hyvin rajallisessa aikaikkunassa muiden töiden ohessa. Tämän takia en edes yritä tehdä laajaa ruumiinavausta kaikelle sille, mitä on jo tapahtunut, vaan keskityn nykyhetkeen. Viisastelut aiemmista virheistä, niin omista kuin muidenkin, voidaan jättää myöhempään. Nyt pyrin siis avaamaan, mitä itse teen nykytilanteessa sijoittajana. En lähde avaamaan kaikkia liikkeitäni nyt enkä tulevaisuudessa, vaan pidän nämä yleistasolla. Jokainen tehköön omat johtopäätöksensä – mutta toivon, että pohdinnastani on apua.

Pelko vallitsee jo osakemarkkinaa

“Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.”
– Warren Buffett

Minulla on hyvin yksinkertainen sääntö, joka on varastettu alun perin Warren Buffettilta. Hieman muokattuna se on seuraava: ”Ole varovainen, kun muut ovat ahneita, ja optimisti, kun muut pelkäävät.” Kun alkuvuonna vouhotettiin ”varman” tammikuunousun puolesta, luotettiin keskuspankkien kykyyn kontrolloida sekä taloutta että osakemarkkinoita ja ostettiin osakkeita historiallisien korkeista arvostustasoista huolimatta, oli aika olla varovainen. Jälkeenpäin on tietysti helppo sanoa, että olisi pitänyt olla vielä paljon varovaisempi. Jälkiviisaus on kuitenkin täysin hyödytöntä, ellei jopa haitallista, koska jossittelu voi estää järkevät toimenpiteet nyt. Onneksi minulle kuitenkin kertyi merkittävä määrä käteistä, koska en löytänyt enää houkuttelevia, kriteerini täyttäviä sijoituskohteita nousun loppuvaiheessa.

Ei tarvitse olla suuri ihmismielen asiantuntija todetakseen, että nyt ihmiset pelkäävät. Niin sijoittajat kuin muutkin. Itsekin olen huolestunut Suomen talouden kestävyydestä, mahdollisesta konkurssiaallosta ja tietysti riskiryhmään kuuluvien läheisten terveydestä. Olisi suorastaan vastuutonta olla huoleton nykyisessä tilanteessa.

Tällä hetkellä on suhteellisen helppo luoda hirvittävä, mutta kuitenkin realistinen skenaario. Virus voi muuntautua tappavampaan suuntaan. Yhdysvaltain yritysvelkamarkkina voi romahtaa. Suomen palvelusektorin yhtiöistä merkittävä osa voi mennä konkurssiin, minkä jälkeen talouden elpyminen olisi parhaimmillaankin hidasta. Markkinat voivat menettää luottamuksensa keskuspankkeihin kokonaan. Kaikenlaisia asioita voi tapahtua, mutta todennäköisempää on kuitenkin, että koronaviruksesta selvitään lopulta suhteellisin vähin pysyvin vahingoin. Tämä vaatii luottamusta tulevaan, ja se vaatii optimismia. Koska vastaavaa kriisiä ei ole koskaan ollut, tämä on vaikeaa. Mutta kaikesta, siis maailmansodista ja aidoista ydinaseuhkista, on aina ennenkin selvitty.

Sijoituksien suhteen onkin nyt aika olla optimisti. Se ei tarkoita, että odottaisin osakekurssien nousevan huomenna tai kaiken kääntyvän nopeasti parempaan päin. Tämä ei ole juuri nyt realistista, ja sijoittajan pitää pystyä olemaan realistinen. Ongelmia on edessä, mutta niitä on kyllä myös hinnoiteltu osakkeisiin. Optimismi tarkoittaa tiivistettynä sitä, että tästäkin kriisistä lopulta selvitään. Vahvat pörssiyhtiöt tulevat selviämään tästäkin kriisistä.

Onko nyt mielestäni oikea aika ostaa?

“The time of maximum pessimism is the best time to buy, and the time of maximum optimism is the best time to sell.”
– John Templeton

Olemme vitsailleet Inderesillä aiemmin, että jos aiot panikoida, tee se ensimmäisenä. Onnittelut jos teit tämän koronaviruksen suhteen, koska myyntisi olivat hyvin ajoitettuja. Jos et kuitenkaan panikoinut silloin, mielestäni nyt ei kannata enää panikoida. Valtaosa on jo tehnyt sen, ja viimeisenä panikoivan rooli on se kaikista julmin pörssivarallisuuden uusjaossa.

Tätä kirjoittaessani Helsingin pörssi on laskenut jo lähes 40 % huipuistaan. On erittäin todennäköistä, että tuota huippua katsotaan pidemmän ajan päästä jonkinlaisena poikkeamana, enkä siis odota nopeaa paluuta noille tasoille. Tilanne on muuttunut, ja riskit ovat palanneet markkinoille. Osakkeiden hinnoitteluunkin tullut TINA (”There Is No Alternative”) voi tehdä vielä paluun, ovathan korot tällä hetkellä historiallisen alhaalla ja vaihtoehtona on oikeasti vain käteinen. Mielestäni lyhyellä aikavälillä TINA:n puolesta ei kuitenkaan kannattaisi löydä vetoa. Tästä romahduksesta jää rumat arvet monelle sijoittajalle, vaikka aika parantaa lopulta haavat.

Jos ei ole enää yleisellä tasolla oikea aika myydä, onko siis aika ostaa? Itse olen aloittanut osakepainon nostamisen ja aion jatkaa ostoja asteittain. Teen kuitenkin tätä selektiivisesti enkä sanoisi, että juuri nyt on oikea aika ostaa. Uutisvirta todennäköisesti heikentyy edelleen, kun korona etenee. Mediassa tullaan vielä mässäilemään kaikilla onnettomilla ihmiskohtaloilla, eivätkä kaikki yritykset tule selviämään tästä.

Voi siis hyvin olla, että Sir John Templetonin indikoima ”maksimaalisen pessimismin piste” on edelleen edessä. Tämän mukaan oikea paikka ostaa on siis silloin, kun kaikki näyttää sijoittajien silmin toivottomalta. Silloin viimeisien härkien selkärangat napsahtavat, ja kaikki laitetaan niin sanotusti laitaan. Ymmärrät varmasti, että jonkun ne osakkeet on silloinkin ostettava. Toivottavasti olen siis silloinkin yksi harvoista optimisteista, jotka uskaltavat ja pystyvät ostamaan, vaikka pahalta tuntuisi. Mikään ei tietenkään sano, että tämän kriisin pitäisi mennä tähän tilanteeseen, ja parhaimmillaan tilanne on jo ohi tämän julkistamisen yhteydessä. Se sopisi minulle mainiosti.

Koska en tiedä itse optimaalista ajoittamista, en edes yritä osua juuri pohjalle. Kuten todettu, olen aloittanut osakepainon nostamisen. Minulla on käteistä ja ”kuivaa ruutia” vielä pitkäksi aikaa, ellei markkinoilla tapahdu mitään kummallista. Pyrin ajoittamaan omat ostoni ajallisesti niin, etten ajaudu umpikujaan, vaikka lasku jatkuisi seuraavat 6-12 kuukautta.

On kuitenkin mahdotonta sanoa, miten pitkään minulla on käteistä, koska tämä riippuu pörssin liikkeistä. Jos huomenna pörssi laskee 50 % ja laadukkaita yhtiöitä käytännössä annetaan minulle, käteinen voi loppua nopeasti. Jos pörssi heiluu edes suunnilleen näillä tasoilla, jatkan suhteellisen tasaisia ostoksia. Lähtökohtaisesti en usko, että myyn enää mitään, mutta on tämäkin mahdollista (vaatisi fundamenttien romahtamista). Olen jo leikannut aiemmin omasta salkustani sivuosumat.

No mitä tässä pitäisi ostaa?

“I buy on the assumption that they could close the market the next day and not reopen it for five years."
– Warren Buffett

Vaikka minä olen nyt optimisti, perusluonteeltani kaihdan riskejä enkä halua hävitä rahaa. Kaikki yhtiöt eivät tule selviämään tästä sotkusta kuivin jaloin, vaan jotkut ovat ottaneet liikaa riskiä. Nämä ovat siis iloisesti pulikoineet alasti, mutta nousuveden kadotessa totuus paljastuu. Nykyisessä erittäin epävarmassa markkinatilanteessa en halua lisätä huolilistalleni sitä, että joku merkittävistä omistuksistani menee konkurssiin tai joutuu hakemaan uutta rahoitusta (merkittävä diluutio) kriisin edetessä. Minä siis ostan tällä hetkellä vain yhtiöitä, jotka tulevat realistisen (ei kauhuskenaario eikä ”iloinen elpyminen” -skenaario) arvion mukaan kriisistä ulos hyvässä taloudellisessa kunnossa. Keskityn omissa sijoituksissa todellisiin laatuyhtiöihin, jotka tulevat kriisistä läpi vahvempina (ainakin verrattuna omiin kilpailijoihin).

Ostan siis tällä hetkellä yhtiöitä, joita omistaisin mielelläni, vaikka pörssi laitettaisiin kiinni viideksi vuodeksi. Nojaan yhtiöiden kykyyn luoda omistaja-arvoa myös tulevaisuudessa, en siihen, että pörssissä maksetaan niistä ensi vuonna korkeammat arvostuskertoimet.

Suosittelen keskittymään 1) defensiivisyyteen kysyntäshokin keskellä, 2) liiketoiminnan jatkuvuuteen, 3) taseen ja rahoituksen kestävyyteen, 4) vahvoihin kilpailuetuihin ja 5) vahvaan pitkän aikavälin näkymään. Minä en hae markkinoilta tällä hetkellä ”pikavoittoja”, vaan olen aidosti pitkän aikavälin sijoittaja. Kaikkihan me toki olimme sitä ennen kriisiä, mutta todellisuudessa aika moni sijoittaja taitaa ajatella tällä hetkellä seuraavan päivän mahdollisia kurssiliikkeitä enemmän kuin pitkän aikavälin tuotto-odotusta.

Tietysti vaadin myös sitä, että osakkeen arvostus on mielestäni selvästi alle yhtiön käyvän arvon. Nykyisessä tilanteessa tämä ei ole kohtuuton vaatimus. Helsingin pörssin arvostustasot ovat jo hyvin kohtuullisia, jos koronaviruksen aiheuttamat vauriot eivät osoittaudu pysyviksi. En (ainakaan tässä vaiheessa) yritä maksimoida potentiaalisia tuottojani poimimalla törkeän halpoja, mutta myös korkeariskisiä kohteita. Ne yhtiöt, joilla on mielestäni realistinen mahdollisuus kriisiytyä vähänkin pidemmässä taantumassa, jäävät oman ostoslistani ulkopuolelle.

Minusta laatu jyrää halvan hinnan nykytilanteessa, vaikka todennäköisesti missaan tällä tavalla hurjimmat nousut markkinoiden lopulta elpyessä. Pääomien suojeleminen ja pelissä pysyminen on kuitenkin näinä aikoina paljon tärkeämpää kuin korkeimmat tuottoprosentit, ja tämä strategia on toiminut minulle ennenkin.

Rohkeutta kriisin keskelle toivottaen,

Juha

Juha Kinnunen