Korkotoiveet kannattelevat jälleen markkinaa, takana nousuviikko

Korkotoiveet kannattelevat jälleen markkinaa, takana nousuviikko

Artikkeli 10.06.2019 6:48 MakroanalyysiUSA:n talousTalous

Euroopan ja USA:n osakemarkkinalla nähtiin viime viikolla vaihteeksi nousua muutaman mollivoittoisen viikon jälkeen. Kauppasotaan liittyvä epävarmuus sai jälleen väistyä, kun keskuspankkien odotetaan vetävän ässiä hihoista rahapolitiikan keventämisen muodossa vielä tämän vuoden aikana.

Euroopan keskuspankki lupautui torstain korkokokouksessaan pitämään korkotasonsa nollassa vähintään ensi vuoden puoliväliin ja julkaisi lisätietoja TLTRO-operaatioista, joista jälkimmäinen toi mukanaan pettymyksen markkinalle muun muassa laina-ajan ollessa lyhyemmän kuin aikaisemmissa vastaavissa operaatioissa. Kyyhkymäinen keskuspankki ei siis ollut tarpeeksi kyyhkymäinen politiikassaan ja vaikuttaa siltä, että nollakorkojen jo ollessa voimassa markkinaodotuksia on yhä vaikeampi täyttää. Odotukset ovat mielestämme jo todella etukenossa tälle vuodelle, sillä rahamarkkina antaa jo 60 %:n todennäköisyyden sille, että EKP laskee korkojaan kuluvana vuonna 10 korkopisteellä.

USA:ssa korko-odotukset ovat laskeneet viimeisen kuukauden aikana selvästi, ja perjantaiset työllisyysluvut antoivat laskulle puhtia entisestään. Työllisyysluvut toivat mukanaan selvän pettymyksen, sillä uusien työpaikkojen määrä kasvoi toukokuussa vain 75 000:lla markkinaodotusten ollessa tasolla 185 000. Palkkojenkin kasvu hidastui, mikä kertoo jo vuosikausia kuumana olleen työmarkkinan jäähtymisestä. Vaikka toukokuu oli heikko työmarkkinalla, sitä on edeltänyt pitkä kasvun aika ja yhden kuukauden perusteella ei voi tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. USA:n talouden kokonaiskuva on kuitenkin kokonaisuudessaan heikentynyt, sillä myös teollisuutta kuvaavat indeksit ovat kääntyneet kaakkoon. Esimerkiksi New Yorkin Fedin julkaistun datan mukaan muuttuva talouskasvuennuste (GDP nowcast) painui selvästi viime viikolla heikon teollisuus- ja työllisyysdatan myötä. Nyt ennuste Q2:lle on 1,0 %:n kasvu BKT:ssa vuodentakaisesta, ja ennusteessa oli laskua pelkästään viime viikolla 0,5 %-yksikköä. Vielä kuukausi sitten ennuste oli 2,2 %, joten lasku on ollut jyrkkää.

Talousnäkymän muutoksella on kuitenkin hopeareunuksensa, sillä futuurimarkkina hinnoittelee jo lähes 100 %:n todennäköisyyttä sille, että Federal Reserve laskee ohjauskorkoaan tänä vuonna. Rahapolitiikan suunta on siis odotusten mukaan vahvasti alaspäin sekä euroalueella että USA:ssa. Mikäli taloussuhdanne - ja sitä myötä yritysten tuloskasvuodotukset - alkaa vielä nopeammin heikentyä, elvyttävämpään suuntaan kääntyvä rahapolitiikka voi tuoda turvaa markkinalle pelastusrenkaan muodossa. Aitoa kysyntää sillä kuitenkaan tuskin saadaan aikaan talouteen, narulla kun on vaikea työntää.