Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Metallien hinnoissa taonta hiljeni talouskasvuodotusten mukana

Metallien hinnoissa taonta hiljeni talouskasvuodotusten mukana

Artikkeli 26.08.2021 6:58 TalousMakroanalyysiRaaka-aineet

Metallimarkkinalla taottiin keväällä, kun rauta oli kuumaa, mutta sittemmin hintakehitys on jäähtynyt. Perusmetallien hinnat ovat tippuneet toukokuun huipuista kupari etunenässä (-10 %, muista alumiini -5 %, nikkeli -2 %, sinkki -4 %).

Kuvio. Metallien hinnat painuneet huipputasoilta

Jäähtynyt markkina on ollut peilikuvana maailmantalouden kasvuodotusten jäähtymiselle. Siinä missä H1’21:llä syitä nousuun tupsahteli sieltä täältä mm. talouksien avaamisoptimismin, USA:n infrastruktuuriohjelmien ja vahvan kasvun muodossa, nyt ne ovat jo enemmän tai vähemmän mukana hinnoissa. Oma osuutensa on Kiinan politiikoilla, sillä metallimarkkinan hintojen lasku alkoi, kun Kiina ilmoitti kesäkuussa suunnitelmistaan kytkeä spekulatiivista kauppaa metallimarkkinalla ja vapauttaa kansallisia metallireservejä hintojen nousun hillitsemiseksi. Näiden lisäksi kaneja ei metallimarkkinan taikurien hatuista ole löytynyt, joten hinnoissakaan ei enää ole ollut merkittävää nousupainetta.

Ensin eniten nousseen ja sitten laskeneen kuparin hinta on edelleen +20 % vuodenvaihteen tasoilta ja lähes tuplat maaliskuun 2020 pohjilta, joten romahduksesta ei ole kyse, vaan lähinnä huippujen ohittamisesta. Metallimarkkinalla on edelleen koronapandemiasta aiheutuneista tuotantohäiriöitä, jotka välittyvät hintoihin. Tarjonnan ongelmat ovat tiivistyneet kuljetusongelmiin ja nopeasti nousseisiin hintoihin konttikuljetuksissa (ks. kuvio alla).

Koronapandemian aiheuttava notkahdus ja sen jälkeinen vahvan kasvun sykli näyttää taloudessa olevan ohi, mutta kasvu on edelleen vahvalla tolalla maailmantalouden siirtyessä kohti normaalimpaa ympäristöä (Bloomberg ennuste 2021 +6,0 %, 2022 +4,5 %, 2020 tot -3,2 %). Tämä tarkoittaa valoisaa kysyntäympäristöä talouden suhdanteista vahvasti riippuvaisille metalleille.

Marianne Palmu