Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Nousuviikko takana, Yhdysvaltain työttömyysluvut ovat jo liiankin hyviä

Nousuviikko takana, Yhdysvaltain työttömyysluvut ovat jo liiankin hyviä

Artikkeli 06.02.2023 7:00 TalousMakroanalyysiUSA:n talousFederal Reserve

Viime viikko oli Euroopan ja Yhdysvaltain osakemarkkinalla nousuviikko. Keskuspankkien koronnostot ja haukkamaiset viestit otettiin vastaan osakemarkkinalla lähinnä olankohautuksella. Yhdysvalloissa markkinaodotuksiinkaan ei tullut suurta muutosta, sillä todennäköisyys sille, että Fedin ohjauskorko on vuoden lopussa korkeintaan 5 %:n tasolla, oli aamulla CME Groupin Fed Watchin mukaan yli 83 %. Myös rahoitusolot ovat kehittyneet suopeampaan suuntaan Yhdysvalloissa, mikä osaltaan on haaste keskuspankille.

Lähde: Bloomberg

Työmarkkina on USA:ssa ollut erittäin kireä, mikä on antanut syyn kiristää rahapolitiikkaa. Viime perjantain työllisyysluvut tarjosivat varsinaisen jymy-yllätyksen, sillä työpaikkojen määrä nousi yli kaksinkertaiseksi konsensusennusteisiin ja joulukuun lukuihin verrattuna (tot. 517 000 vs. Reutersin konsensus 185 k). Myös joulukuun lukuja tarkistettiin ylöspäin ja työttömyysaste laski 3,4 %:iin eli alimmilleen vuoden 1969 jälkeen. Näiden lukujen valossa näyttää siltä, että kiristyvä rahapolitiikka ei ole näkynyt työmarkkinalla juurikaan, vaikka työllisyys on keskuspankin toinen tärkeä tavoite hintavakauden lisäksi.

Tammikuun lukuja kannattaa kuitenkin tulkita varauksella, sillä se sisältää monia kommervenkkejä. Bloombergin mukaan kausivaihtelut liikuttavat lukuja tyypillisesti ylöspäin, sillä ilman tarkistuksia työpaikkojen määrä tippui tammikuussa 2,5 miljoonalla. Tämäkään ei ole poikkeuksellisen suuri lukema historiaan peilattuna, vaan ennemminkin sääntö kuin poikkeus tammikuun lukuihin. Lisäksi vuodenvaihteessa tehdään tarkistuksia väestön määrään, jotka nyt lisäsivät työvoiman määrää 871 000:lla. Tammikuu-efekti ei kuitenkaan ole niin suuri, että se täysin peittäisi tulkinnan työmarkkinan vahvuudesta, joten taantumapuheet voi lukujen perusteella ainakin toistaiseksi unohtaa.

Käsitystä vahvisti se, että palvelualojen ISM-indeksin luvut olivat tammikuulta erittäin vahvoja. Palvelualat palasivat notkahduksen jälkeen hetkessä takaisin vahvaan kasvuun, kun taas teollisuus kärsii vaikeammassa ympäristössä. Koska palvelualat ovat merkittävin työllistäjä Yhdysvalloissa, luvut eivät ainakaan helpota työmarkkinan kireyksien kannalta. Pieni positiivinen signaali on siinä, että molemmilla sektoreilla hintaindeksit ovat tulleet alas viime kuukausina.

Osakemarkkinalla on nähty jälleen tunnelman kohoavan, ja vuodenvaihteen taantumapelot vaikuttavat humahtaneen lähes euforiaksi. Toden totta huonoimmilta uutisilta on taloudessa vältytty, mutta samalla joudutaan opettelemaan elämään maailmassa, jossa työvoimasta on vuosikymmeniin aidosti pulaa (tai se kohtaa huonosti) ja korot ovat selvästi positiivisia. Siihenkin varmasti sopeudutaan, mutta alku voi olla töyssyinen.

Marianne Palmu