Osakemarkkinalla vahva alku vuodelle 2018

Osakemarkkinalla vahva alku vuodelle 2018

Artikkeli 08.01.2018 8:46 MakroanalyysiUSA:n talousEurotalousTalous

Kehittyneiden markkinoiden osakemarkkinalla oli vahva alku kuluvalle vuodelle, sillä pääindeksit nousivat selvästi yli 2 % viime viikon aikana niin USA:ssa kuin Euroopassakin. Euroopassa viikko oli vahvin huhtikuun jälkeen ja USA:ssa paras vuoteen. Positiivinen kehitys näkyi myös Aasiassa, jossa Nikkei on noussut viikon aikana peräti 4,2 % ja Kiinan Shanghai Compositekin 2,6 %.

Pörssinousun takana on markkinoiden optimismi globaalin talouden vahvasta kehityksestä selvästi odotettua paremman viime vuoden jälkeen, minkä pitäisi antaa tukea myös yritysten tuloskasvulle. Euroalueella yhtenä markkinan ajurina on edelleen keskuspankin elvyttävä rahapolitiikka, eivätkä perjantaina julkaistut inflaatioluvut muuttaneet näkemystä siitä, ettei EKP:lla ole kiire ainakaan hintavakausmandaattinsa perusteella kiirehtiä rahapolitiikan kiristämisen suhteen nykyisestä aikataulusta. Inflaatio hidastui joulukuussa 1,4 %:iin ja energian sekä ruuan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio 1,1 %:iin. Toisaalta odotettua vahvemmat viime viikolla julkaistut lukemat Saksan kuluttajahintojen noususta (+1,6 %) antoivat viitteitä inflaation vahvistumisesta, mutta noususta huolimatta EKP:n kahden prosentin inflaatiotavoitteeseen olisi vielä matkaa.

USA:ssa puolestaan keskityttiin perjantaina julkaistuihin työllisyyslukuihin, jotka olivat joulukuun osalta odotettua heikompia uusien työpaikkojen lisäyksen suhteen (toteutunut 148 000 vs. Reutersin konsensusennuste 190 000). Työttömyysaste kuitenkin pysyi 17 vuoden pohjillaan 4,1 %:ssa ja palkkojen nousu kiihtyi hieman (oli 2,5 % vuodentakaisesta), mikä kertoo työmarkkinatilanteen tiukkenemisesta. Työpaikkojen lisäyksen hidastuminen oli erittäin vahvan marraskuun lukeman jälkeen jossain määrin odotettavissa, sillä yli 200 000:n uuden työpaikan kuukausivauhtia on vaikea pitää yllä pitkään etenkään, kun työvoimareservi on rajattu (työvoiman osallistumisaste pysyi 62,7 %:ssa). Kokonaisuudessaan vuosi 2017 oli erittäin vahva USA:n työmarkkinalla, sillä työpaikkoja luotiin sen aikana yli 2 miljoonaa kappaletta. Myös tämän vuoden alku näyttää talousindikaattorien perusteella lupaavalta, tosin tänä verovuonna voimaan tulevalla verouudistuksella on mahdollisesti vain marginaalinen vaikutus työmarkkinalle, joka on jo nyt lähellä täystyöllisyyttä.