Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

USA:n tukipaketti läpi senaatissa, valtion velka on uusi musta?

USA:n tukipaketti läpi senaatissa, valtion velka on uusi musta?

Artikkeli 26.03.2020 7:18 TalousMakroanalyysiUSA:n talous

USA:n historiallisessakin mittakaavassa ennätyksellinen valtion tukipaketti on menossa läpi senaatissa aamun uutisvirran mukaan, ja siirtyy huomenna edustajainhuoneen käsiteltäväksi. Yhteensä 2 000 miljardin dollarin paketista merkittävä siivu kohdistuu suoraan yritysten rahoittamiseen, mutta kotitaloudetkin tulevat saamaan pieniä helpotuksia tuekseen, kuten suoran, 1200 dollarin tilisiirron valtiolta. Erityisesti yritystuki on tällä hetkellä erittäin tärkeää, jotta talous saa kömmittyä koronaepidemian läpi ilman suurta konkurssiaaltoa. Yksityisen kulutuksen normalisoiminen on kuitenkin käytännössä mahdotonta liikkumisrajoituksineen ja palvelujen sulkemisineen, ja todennäköisempää on, että valtion jakamat dollarit menevät joko lomautettujen pakollisiin kiinteisiin menoihin tai säästöön. Elvytystoimien luonne onkin koronakriisissä muuttunut: niillä yritetään käännyttää yrityksiä ennen jyrkänteen kielekettä ja vapaata pudotusta, ei luoda varsinaista talouskasvua. Aika näyttää, kuinka tämä onnistuu, mutta ilman kuluttajakysynnän toipumista yrityksillä on edessä vaikeat ajat.

Nykyinen kriisi on erikoinen myös siinä suhteessa, että sen kuluessa vaatimukset valtioiden hyvästä velanhoitokyvystä on siirretty suoraan Ö-mappiin arkistojen perukoille hallitusten rynnistäessä kansanterveyden ja yritysten tueksi. Velasta on tullut suorastaan uusi musta, ja elvyttäjät saavat kilpaa joko kiitoksia tai huutoja siitä, kuinka lisääkin tarvittaisiin. Velka ei myöskään enää ole samanlainen ”niukkuushyödyke” kuin ennen. Esimerkiksi USA:n mittakaavassa nykyiset tukitoimet kasvattaisivat julkisen talouden alijäämän 14 %:iin BKT:sta kuluvana vuonna. Paketti on kooltaan yli kaksinkertainen Obaman hallinnon finanssikriisissä tekemiin toimiin. Suurempia julkisia alijäämiä on puolestaan nähty vain vuonna 1943 (27 % BKT:sta). Tuolloin velan kohdekin oli erilainen, sillä hallinto otti velkaa valmistaakseen aseita ja materiaaleja sotaan. Tuolloinkin kansa säästi pahan päivän varalle, sillä säästämisaste nousi 23 %:iin.

Työttömyyskorvauksiin iso piikki luvassa

Mittakaava kertoo siitä, kuinka poikkeusoloissa elämme tällä hetkellä paitsi jokapäiväisessä elämässä, myös maailmantaloudessa. Sitä on saatu muuttaa tyystin myös talouslukujen osalta, sillä tänään julkistettavista USA:n uusista työttömyyskorvaushakemuksissa odotetaan kertaheitolla määrän viisinkertaistuneen viime viikolla, ja joissain ennusteissa odotetaan jopa kymmenkertaisia lukuja. Seuraamme tilannetta ja kirjoitamme iltapäivällä pikakommentin toteutuneista luvuista, joista saadaan ensimmäisiä viitteitä USA:n taloustilanteesta ja hieman helpotusta pimeässä hapuiluun.